Translate

WELCOME TO MY SITE

Μικρές καθημερινέςσυμβουλές, για την κουζίνα,την καθαριότητα,το σπίτι και τον κήπο

ΔΙΑΦΟΡΕΣ  ΧΡΗΣΙΙΜΕΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :




Για να μην κλαίμε, όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια, τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν καλά, καθαρίζουμε πρώτα όλο το κρεμμύδι και στο τέλος τη ρίζα του.
Αν βάλουμε στον πάτο της γλάστρας ένα φίλτρο καφέ πάνω στην τρύπα εξόδου του νερού, θα εμποδίζει το χώμα να φύγει, αλλά θα κρατάει και καλύτερα την υγρασία στο φυτό.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ λευκαντικά μαζί με χλωρίνη ή κάτι παρόμοιο γιατί ο συνδυασμός μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες αναθυμιάσεις.
Μπορούμε να διατηρήσουμε φρέσκα τα λεμόνια μας, αν τα βάλουμε σε ένα πλαστικό κουτί στην κατάψυξη.
Μπορούμε να φτιάξουμε ένα τονωτικό για τα αδύνατα μαλλιά, χτυπώντας μισό φλιτζάνι γιαούρτι με ένα αυγό. Κάνουμε ένα καλό μασάζ στα μαλλιά μας, τα αφήνουμε για 10 λεπτά και ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
Οι πατάτες μα θα διατηρηθούν, αρκετό καιρό χωρίς να φυτρώσουν αν βάλουμε κοντά τους μερικά μήλα.
0 λεκές από κόκκινο κρασί πάνω στο χαλί βγαίνει με σόδα.
Για να μειώσουμε κατά πολύ τον χρόνο σιδερώματος, πρέπει να απλώνουμε με προσοχή τα ρούχα και να τα διπλώνουμε καλά μόλις τα μαζέψουμε ή μόλις τα βγάλουμε από το στεγνωτήριο.
Για να εξαφανίσουμε την μυρωδιά του καπνού από τα ρούχα μας, τα περνάμε με μία βούρτσα που θα έχουμε βυθίσει σε διάλυμα αμμωνίας. (1 κουταλάκι αμμωνία για 1 λίτρο νερό)
Τους λεκέδες από μελάνι τους βγάζουμε όσο ακόμη είναι νωποί με τη λακ των μαλλιών μας. Ψεκάζουμε τον λεκέ αρκετές φορές και κατόπιν πλένουμε το ρούχο κανονικά.
Για να είμαστε σίγουροι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που θα πάρουμε είναι φρέσκα, προσέχουμε τα φύλλα τους να είναι ζωηρά και να μην έχουν κίτρινα σημάδια.
Για να διατηρηθούν τα δερμάτινα μας περισσότερο καιρό μαλακά, τα περνάμε ελαφρά με ένα βαμβάκι βουτηγμένο στο γάλα.
Για να καθαρίσουμε τα φύλλα του φίκου μας, ρίχνουμε λίγες σταγόνες γλυκερίνη σε ένα μάλλινο πανί και περνάμε προσεκτικά τα πράσινα φύλλα από τη γυαλιστερή τους πλευρά.
Οι λεκέδες από καφέ καθαρίζουν από ένα μίγμα με ξύδι και οινόπνευμα που θα ετοιμάσω σε ίση αναλογία.
Δεν πετάμε το φθαρμένο πανί της σανίδας σιδερώματος. Από τα γερά μέρη μπορούμε να φτιάξουμε αντιθερμικές πιάστρες για το φούρνο.
Ένα καλό μαλακτικό για το λαιμό είναι ένα μίγμα από κονιάκ, ουίσκι, μέλι και τσάι του βουνού. Βράζω τα υγρά, διαλύω το μέλι και κάνω γαργάρες.
Ένα αυτοσχέδιο καθαριστικό για μπρούντζινα μπορούμε να φτιάξουμε με ένα μέρος αμμωνία, 1 μέρος δυνατό ξύδι και 1 μέρος νερό. Τρίβω δυνατά με ένα σφουγγαράκι και γυαλίζω με μάλλινο ύφασμα.
Τα βρασμένα φύλλα από το τσάι του βουνού είναι λίπασμα καλό για φυτά εσωτερικού χώρου.
Για να ξεμπερδέψουμε εύκολα μία λεπτή χρυσή αλυσίδα, την πασπαλίζουμε με λίγο ταλκ. Οι κόμποι θα εξαφανιστούν γρήγορα.
Το αφέψημα δεντρολίβανου μας δίνει επιδερμίδα λαμπερή και καθαρή και επίσης βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας.
Για να διατηρήσουμε τα κρεμμύδια μας περισσότερο χωρίς να φυτρώσουν, τα βάζουμε σε χάρτινη σακούλα και τα τοποθετούμε στη θήκη του ψυγείου για τα λαχανικά.
Αν μας στενεύουν τα καινούρια μας παπούτσια, βάζουμε μέσα στο καθένα ένα βρεμένο πανί με ζεστό νερό και μετά τα φοράμε μέχρι να πάρουν το σχήμα του ποδιού μας.
Αν βάλουμε ένα φυσικό σφουγγάρι μέσα σε γλαστράκι και ρίξουμε στις τρύπες του σπόρους μαϊντανού, οι σπόροι θα βλαστήσουν και θα έχομε πάντα φρέσκο μαϊντανό. Απαραιτήτως πρέπει να διατηρούμε το σφουγγάρι πάντα υγρό.
Αν κόψει η μαγιονέζα, χτυπάμε ένα κρόκο αυγού σε καθαρό μπωλ και προσθέτουμε σιγά - σιγά την κομμένη μαγιονέζα, συνεχίζοντας το χτύπημα με προσοχή, μέχρι να αποκτήσει ξανά την λεία υφή της.
Αν τα γυαλικά που πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων έχουν γρατσουνιές ή είναι θαμπά, μάλλον βάζουμε περισσότερο απορρυπαντικό από όσο χρειάζεται.
Επίσης πρέπει να ανοίγουμε την πόρτα αμέσως μετά το πλύσιμο των σκευών για να φεύγει ο ατμός.
Για να γυαλίσει το δερμάτινο πορτοφόλι μας, το τρίβουμε με φλούδα πορτοκαλιού και μετά το σκουπίζουμε καλά με μαλακό ύφασμα.
Για να εξαφανίσουμε τα άλατα από το βραστήρα, ή την τσαγιέρα βράζουμε μισό λίτρο νερό με 5 κουταλιές ξύδι.
Αν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ναφθαλίνη ή καμφορά εναντίον του σκώρου στα χαλιά μας, τότε δεν τα τυλίγουμε σφιχτά για να μην μείνουν σημάδια στο τέλος από τους βόλους.
Τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα αν τα ζεστάνουμε για λίγο, στο φούρνο μικροκυμάτων στη μεσαία ένταση.
Τα βαμβακερά, τα λινά, τα μεταξωτά και τα βισκόζ τα σιδερώνουμε ελαφρώς υγρά, γιατί διαφορετικά δεν στρώνουν.
Τα εσπεριδοειδή που χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας πρέπει να τα πλένουμε πολύ σχολαστικά, γιατί (ειδικά τα εισαγόμενα) η φλούδα τους ψεκάζεται με μυκητοκτόνο, το οποίο φεύγει πολύ δύσκολα.
Η μαγιά μπύρας είναι ένα καλό όπλο κατά του στρες. Αν την καταναλώσουμε το βράδυ, την επομένη ημέρα θα νιώθουμε πιο ήρεμοι.
Για να βγάλουμε λεκέδες από τσάι σε μεταξωτό ύφασμα, διαλύουμε ένα κρόκο αυγού σε χλιαρό νερό και τρίβουμε με αυτό το ύφασμα στο σημείο του λεκέ. Ξεβγάζουμε πολύ καλά το ρούχο με νερό και πλένουμε κανονικά. Για πιο επίμονους λεκέδες χρησιμοποιούμε γλυκερίνη διαλυμένη σε νερό.
Μπορούμε να καθαρίσουμε τα πορσελάνινα μόνο είδη μπάνιου από τα άλατα, χρησιμοποιώντας το καθαριστικό του φούρνου. Ψεκάζουμε, αφήνουμε για δύο λεπτά και κατόπιν ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
Το ψωμί μας θα διατηρηθεί στην ψωμιέρα περισσότερο χωρίς να μουχλιάσει, αν περάσουμε το εσωτερικό της με ένα πανί βουτηγμένο στο ξύδι.
Για να καθαρίσουμε πιο εύκολα τους πίνακες ζωγραφικής, χρησιμοποιούμε αντί για ξεσκονόπανο ένα μεγάλο πινέλο.
Αν τρίψουμε τα δερμάτινα γάντια μας με ψίχα ψωμιού, θα H καθαρίσουν και θα αποκτήσουν λάμψη.
Για το πλύσιμο των μάλλινων και ευαίσθητων ρούχων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαμπουάν " 2 σε 1". Η μαλακτική κρέμα ποι H  περιέχει θα φροντίσει απαλά τα ρούχα μας.
Για να βγάλουμε τσίχλα που κόλλησε στο χαλί, βάζουμε πάνω _  παγάκια και την ξεκολλάμε με ένα μυτερό μαχαίρι. Μετά τρίβουμε το χαλί με βούρτσα για να επανέλθει το τέλος.
Για να διαπιστώσουμε αν τα αυγά είναι φρέσκα, γεμίζουμε ένα μπωλ με κρύο νερό και βάζουμε μέσα τα αυγά. Όσα αυγά Ξ  βυθιστούν, είναι φρέσκα. Όσα επιπλέουν δεν είναι.
Για να υπολογίσουμε σωστά τις μερίδες των γλυκών που θα χρειαστούμε, αν έχουμε γιορτή ή τραπέζι, πρέπει να ξέρουμε ότι: 500 γρ. παγωτού δίνουν 6 μερίδες, 600 γρ. ζελέ δίνουν 6 μερίδες, μία τούρτα παγωτό του κιλού δίνει 12 μερίδες και ένα κέικ του κιλού 24 φέτες.
Μπορούμε να διατηρήσουμε για πολλούς μήνες ξύσμα πορτοκαλιού, αν το φυλάξουμε μέσα σε βαζάκι που κλείνει ερμητικά προσθέτοντας ζάχαρη ή κονιάκ.
Όσοι έχουν προβλήματα τριχοφυΐας, πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους. Τροφές πλούσιες σε ζωικά λίπη και πρωτεΐνες επιβαρύνουν το πρόβλημα.
Μπορούμε να φυλάξουμε τα κεφτεδάκια μας στην κατάψυξη, χρησιμοποιώντας τις πλαστικές θήκες των αυγών, αφού τις πλύνουμε σχολαστικά.
Όταν κάνουμε δίαιτα πρέπει να πίνουμε πολύ χυμό πορτοκαλιού.
Τα ταλαιπωρημένα πατώματα της κουζίνας και του μπάνιου θα καθαρίσουν και θα λάμψουν αν στο νερό σφουγγαρίσματος διαλύσουμε λίγη αμμωνία.
Για να αφαιρέσουμε τα κεριά από τα κηροπήγια, χωρίς να προκαλέσουμε ζημιές, τα βουτάμε για λίγη ώρα σε λεκάνη με καυτό νερό.
Για να απομακρύνουμε άσχημες μυρωδιές από το σφουγγαράκι της κουζίνας, το βάζουμε σε διάλυμα από νερό χονδρό αλάτι και σόδα.
Αν λεκιάσει το λευκό λινό τραπεζομάντηλο με κόκκινο κρασί, το αντίδοτο είναι το λευκό κρασί. Ρίχνουμε αμέσως πάνω στο λεκέ λίγο λευκό κρασί, και το τρίβουμε.
Για να μην μαυρίζουν γρήγορα τα ασημένια μαχαιροπίρουνα, βάζουμε μέσα στο κουτί ή στο συρτάρι που τα φυλάμε λίγη καμφορά.
Τα σκόρδα μας θα διατηρηθούν πολύ αν τα φυλάξουμε σε βαζάκι που κλείνει ερμητικά στο ψυγείο. Επίσης μπορούμε να καθαρίσουμε τα σκόρδα και να βάλουμε τις σκελίδες μέσα σε βάζο που κλείνει ερμητικά με λάδι.
Αν πεταχτεί λάδι από το τηγάνι και μας κάψει, βάζουμε αμέσως πάνω στο κάψιμο κομμένη πατάτα, ή ντομάτα.. Θα ανακουφιστούμε αμέσως.
Ένα αναμμένο κερί, απομακρύνει την μυρωδιά του κομμένου κρεμμυδιού.
Για να κρατήσουμε τις μπότες μας όρθιες, τοποθετούμε στην καθεμία από δύο περιοδικά τυλιγμένα σε ρολό.
Για να δούμε αν η μαγιά μπύρας που έχουμε είναι ενεργή, ρίχνουμε ένα μικρό κομματάκι σε νερό που βράζει. Αν αφρίσει είναι εντάξει.
Για να διατηρηθούν τα ασπρόρουχά μας καλλίτερα, πριν τα φορέσουμε, τα βάζουμε να μουλιάσουν για ένα βράδυ σε νερό όπου έχουμε διαλύσει χονδρό αλάτι.
Εάν τα χρώματα των χαλιών μας έχουν χάσει τη ζωντάνια τους, τα περνάμε με βούρτσα βουτηγμένη σε ξύδι ή σε μίγμα νερού και αμμωνίας.
Αν τρίβουμε τα δόντια μας με σόδα και νερό θα γίνουν πιο άσπρα.
Για να αφαιρέσουμε εύκολα ετικέτες από βάζα ή χαλκομανίες από πλακάκια, βρέχουμε καλά με λευκό ξύδι. Αφήνουμε να μουλιάσουν καλά και κατόπιν ξεκολλάμε.
Για να βγάλουμε εύκολα την φλούδα από τα καρύδια, τα βυθίζουμε για αρκετή ώρα σε ζεστό γάλα.
Για να βγάλουμε εύκολα λεκέδες από κερί σε ύφασμα, βάζουμε κάτω από το λεκέ ένα κομμάτι από χαρτοσακούλα ή εφημερίδα διπλή, ένα κομμάτι χαρτοσακούλα πάνω από το λεκέ και σιδερώνουμε. Αν το χαρτί λαδώσει το αλλάζουμε, μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.
Για να γυαλίσουμε παλιά ασημένια κοσμήματα, τα τρίβουμε με ψίχα ψωμιού ή με σόδα.
Ενα καλό λευκαντικό για τα ασπρόρουχά μας είναι μία λεκάνη με βραστό και φετάκια λεμονιού.
Αν στα πλακάκια μας υπάρχουν ίχνη κόλας από αυτοκόλλητες κρεμάστρες, ζεσταίνουμε το μέρος με το πιστολάκι των μαλλιών και μετά τρίβω με καθαρό οινόπνευμα.
Αν τα χέρια μας σκάνε το χειμώνα εύκολα από το κρύο, τα αλείφω με ένα διάλυμα από χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο σε ίσες αναλογίες.
Με το ελαιόλαδο τρίβουμε δύσκολους λεκέδες από γράσο πριν βάλουμε το ρούχο στο πλυντήριο για κανονικό πλύσιμο.
Για να απομακρύνουμε από τα φυτά μας ενοχλητικά έντομα, σκουλήκια και μυρμήγκια από τα φυτά μας, τα ποτίζουμε με νερό στο οποίο έχουμε βράσει φασκόμηλο και δυόσμο.
Ένας πρωτότυπος τρόπος για να γυαλίσουμε τα μπρούντζινα i είναι να απλώσουμε πάνω γιαούρτι για λίγο. Τα ξεπλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε καλά τρίβοντας τα με μαλακό πανί.
Αν οι αγκώνες μας έχουν σκληρή επιδερμίδα, τους αλείφουμε με μία λοσιόν από 2 κουταλιές μέλι, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και το χυμό μισού λεμονιού.
Αν αναμίξουμε μία κουταλιά ελληνικό καφέ με το χυμό μισού λεμονιού, έχουμε το καλλίτερο φάρμακο για τη διάρροια.
Αν στο νερό του βάζου προσθέσουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη, τα λουλούδια θα διατηρηθούν ζωηρά και φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.
Για να πήξει η αραιή μαρμελάδα μας, την ξαναβράζουμε με φρέσκο χυμό μήλου για 15 λεπτά περίπου.
Αν θέλουμε να τονώσουμε το χρώμα στα καστανά μαλλιά μας, βράζουμε σε νερό πράσινες φλούδες από φρέσκα καρύδια και ξεβγάζουμε με το σκουρόχρωμο υγρό τα μαλλιά μας μετά το λούσιμο.
Τα καλάθια που μας στέλνουν στις γιορτές, δεν τα πετάμε, Μπορούμε να τα γεμίσουμε με παιχνίδια, με το εργόχειρο μας, με τα καλλυντικά μας, με περιοδικά ή με πετσέτες της κουζίνας.
Θα ξεκουράσουμε τα μάτια μας από τους καπνούς και το ξενύχτι αν βάλουμε κομπρέσες από κρύο τσάι.
0ι παλιές οδοντόβουρτσες είναι χρήσιμες. Μπορούμε να τρίψουμε κοσμήματα, να καθαρίσουμε δύσκολους λεκέδες από αντικείμενα με δύσκολες καμπύλες, από παπούτσια σπορτέξ, από μπιμπελό.
Για να μην καταστρέφουν το πάτωμα ή τα χαλιά τα πόδια των επίπλων, τοποθετούμε στις άκρες μικρά αυτοκόλλητα μοκετάκια που θα βρούμε στην αγορά.
Ένα κουταλάκι σόδα σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό θα μας ανακουφίσει από δυσπεψία και βαρυστομαχιά.
Για να ωριμάσουν τα ακτινίδια ή οι μπανάνες, τα βάζουμε σε σακούλα μαζί με ένα μήλο και τα αφήνουμε για 2-3 ημέρες.
Αν τα τζάμια μα έχουν λεκέδες και στίγματα, πριν τα καθαρίσουμε με απορρυπαντικό τα τρίβουμε στα σημεία των λεκέδων με μισή λεμονόκουπα.
Για να μη μυρίζει άσχημα το δοχείο των σκουπιδιών, ρίχνουμε στον πάτο του δοχείου ψιλή άμμο.
Βάζουμε ένα κλωνάρι θυμάρι και 2 -3 σκελίδες σκόρδου μέσα σε ένα μπουκάλι ξύδι. Το αφήνουμε λίγες ημέρες και μετά το σουρώνουμε σε άλλο μπουκάλι.
Για να πλύνουμε ακίνδυνα τα χνουδωτά παιχνίδια των παιδιών στο πλυντήριο, τα βάζουμε σε μία μαξιλαροθήκη, την κλείνουμε και πλένουμε σε πρόγραμμα ελαφρύ.
Το τραπέζι από καρυδιά θα γυαλίσει και θα ανανεωθεί αν το περάσουμε με ένα πανί βρεμένο με γάλα. Μετά το τρίβουμε με μαλακό πανί.
Οι λεκέδες στο χαλί από καφέ, τσάι ή κακάο βγαίνουν με σαμπουάν μαλλιών και λίγο νερό.
Οι λεκέδες στο χαλί από λάδι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή κάποια άλλη λιπαρή ουσία, βγαίνουν αν τους τρίψουμε με πανί βρεμένο σε καθαρό οινόπνευμα και μετά με λίγο απορρυπαντικό χαλιών.
Οι λεκέδες στο χαλί από κόκκινο κρασί ή σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ καθαρίζουν με απορρυπαντικό και στο τέλος περνάμε τους λεκέδες με χυμό λεμονιού.
Με απορρυπαντικό και καθαρό οινόπνευμα καθαρίζουν και οι λεκέδες από μαγιονέζα και μουστάρδα.
Με απορρυπαντικό και καθαρή βενζίνη βγαίνουν οι λεκέδες από μπύρα, αίμα και χρωματιστούς μαρκαδόρους.
Τρίβουμε τις σόλες των καινούριων παπουτσιών με πατάτα κομμένη στη μέση, για να μη γλιστράνε όταν θα τα φορέσουμε για πρώτη φορά.
Αν προσθέσουμε στο βάζο με τα λουλούδια μισή ασπιρίνη θα διατηρηθούν καλλίτερα.
Στους λεκέδες από αίμα ρίχνουμε λίγο κρύο γάλα και τους τρίβουμε πριν τους πλύνουμε με κρύο νερό.
Για να έχω καλλίτερη γεύση στα κοκτέιλ, βάζουμε στις πλαστικές θήκες για παγάκια, μικρά κομμάτια φρούτων εποχής και γεμίζουμε με νερό.
Για να καθαρίσουν τα πλαστικά σκεύη της κουζίνας, αλλά και τα πιατικά, τα βυθίζουμε για λίγο σε νερό ζεστό με λίγη χλωρίνη. Τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε στη θέση τους.
Οι λεκέδες από μελάνι σε βαμβακερό ύφασμα, βγαίνουν με φρέσκια ντομάτα. Μετά πλένουμε με δυνατό απορρυπαντικό.
Μία λεκάνη με νερό και κομμένα κρεμμύδια σε φρεσκοβαμμένο δωμάτιο απορροφά την μυρωδιά της μπογιάς.
Τα μάρμαρα ασπρίζουν αν τα τρίψουμε με διάλυμα από οξυζενέ και αλάτι. Επίσης ασπρίζουν και με χλωρίνη.
Μπορούμε να φτιάξουμε οικολογικά αντισκωρικά με πιπέρι σε κόκκους, λεβάντα, μοσχοκάρυδο, λεβάντα, θυμάρι, γαρύφαλλα κ.λ.π. Βάζουμε τα υλικά αυτά σε σακουλάκια από τούλι ή δαντέλα και αφού καθαρίσουμε καλά και τα ρούχα και τις ντουλάπες ή τα συρτάρια, τα τοποθετώ.
Για να ξαλμυρίσουμε μία φέτα που μας φαίνεται αλμυρή, την βάζουμε για λίγες ώρες σε γάλα.
0 ερεθισμός και η φαγούρα από τσιμπήματα κουνουπιών ή άλλων εντόμων, ανακουφίζεται αν βάλουμε στο μέρος που υπάρχει ερεθισμός λίγο κομμένο ξερό κρεμμύδι.
Το κρεμμύδι βοηθάει και στα τσιμπήματα της μέλισσας, αφού όμως βγάλουμε το κεντρί πρώτα.
Αν πρόκειται να απουσιάσουμε αρκετές ημέρες, μπορούμε να ποτίζουμε τις γλάστρες κατά την απουσία μας, αν γεμίσουμε με νερό μπουκάλια μεγάλα από νερό εμφιαλωμένο ή αναψυκτικά και τα βυθίσουμε ανάποδα στο χώμα της κάθε γλάστρας.
Για να είναι το κοκτέιλ μας εντυπωσιακό, περνάμε τα χείλη του ποτηριού με λεμόνι, το ακουμπάμε σε ζάχαρη και σερβίρουμε το ποτό.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη στο ζεστό καφέ μας με ένα σοκολατάκι. Η γεύση του γίνεται απίθανη!
Μπορούμε να προσθέσουμε στο φραπέ μας δύο μπάλες παγωτό κρέμα.
Τα φύλλα των φυτών εσωτερικού χώρου γυαλίζουν, αν τα περάσουμε με ένα πανί βρεμένο σε μπύρα.
Το νερό που βράσαμε αυγά, αλλά και τα τσόφλια τους είναι άριστο λίπασμα για τα λουλούδια εσωτερικού χώρου.
Αν τρίψουμε τα χέρια μας με λάδι και ζάχαρη θα έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα.
Αν μέσα στο βάζο της μουστάρδας βάλουμε ένα κομματάκι λεμονιού, θα τη διατηρήσουμε περισσότερο.
Αν βράσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό σε λίγο ξύδι για πέντε λεπτά, έχουμε ένα καταπληκτικό κατάπλασμα για τις μελανιές.
Για να ανάψουμε εύκολα τα κάρβουνα στην ψησταριά μας, τα φυσάμε με το πιστολάκι των μαλλιών.
Αν στις γλάστρες μας κάνουν φωλιές τα μυρμήγκια, κάνουμε ένα αφέψημα από δυόσμο, το αφήνουμε να κρυώσει και ποτίζουμε τις γλάστρες.
Για να εξαλείψουμε την έντονη μυρωδιά του λαδιού από κάποιο σκεύος, ρίχνουμε καυτό νερό και λίγο πριονίδι. Αφήνουμε λίγη ώρα, μέχρι να κρυώσει το νερό, και μετά πλένουμε κανονικά τα σκεύη.
Αν θέλουμε να τρίψουμε κύβους ζάχαρης, τους βάζουμε για 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων σε μεγάλη ένταση.
Τα αποτσίγαρα είναι χρήσιμα ως λίπασμα, σε φυτά εσωτερικού χώρου.
Το ελαιόλαδο είναι άριστο τονωτικό για τα μαλλιά μας. Βάζουμε 4 μέρη χλιαρό νερό με 1 μέρος λάδι σε ένα ψεκαστηράκι, το κουνάμε να αναμιχθούν καλά τα υγρά και ψεκάζουμε τα μαλλιά μας, μέχρι να μουσκέψουν καλά. Τα τυλίγουμε με πετσέτα και τα κρατάμε έτσι όση περισσότερη ώρα μπορούμε. Μετά τα λούζουμε κανονικά.
Δεν πρέπει να πλένουμε τις ξύλινες κουτάλες στο πλυντήριο πιάτων γιατί θα κάνουν ρωγμές. Τις πλένουμε αμέσως μετά τη χρήση κανονικά με χλιαρή σαπουνάδα, και ξεπλένουμε καλά.
Αν το φερμουάρ του τζην σκαλώνει, το περνάμε λίγο με ένα κομμάτι πράσινο σαπούνι και το πρόβλημα θα εξαφανιστεί.
Τα τηγανητά κολοκυθάκια δεν θα απορροφήσουν πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα, αν τα αλατίσουμε 30 λεπτά πριν τα τηγανίσουμε.
Για να καρφώσουμε ένα καρφί στον τοίχο χωρίς να πληγώσουμε τα χέρια μας, τρυπάμε με το καρφί την άκρη ενός διπλού χαρτονιού και κρατώντας το χαρτόνι από την άλλη πλευρά χτυπώ το καρφί και το καρφώνουμε στη θέση που θέλουμε.
Μπορούμε να καθαρίσουμε οικολογικά τα χάλκινα σκεύη μας με ένα πανί βουτηγμένο σε ντοματοπελτε. Τα τρίβουμε καλά και μετά τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε με μαλακό ύφασμα.
0 χυμός από φρέσκια ντομάτα βγάζει λεκέδες σκουριάς από τα ρούχα.
Για να δώσουμε λάμψη στα μαλλιά μας, τα ξεβγάζουμε με νερό και ξύδι.
Αν οι ενώσεις στα πλακάκια του δαπέδου ή του μπάνιου έχουν μαυρίσει, τις τρίβουμε με υπομονή με μία παλιά οδοντόβουρτσα και χλωρίνη ή κάποιο άλλο απορρυπαντικό.
Για να αρωματίσουμε ένα χώρο βράζουμε σε κατσαρολάκι καρφάκια γαρύφαλλο, ξυλαράκια κανέλλας και φλούδες πορτοκαλιού.
Δεν αφήνουμε ποτέ πάνω σε αναμμένο μάτι, άδεια την ανοξείδωτη κατσαρόλα μας, γιατί θα στραβώσει ο πυθμένας.
Για να εξαφανίσουμε την βαριά μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μας, τα τρίβουμε με μαϊντανό και ελληνικό καφέ.








ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ :


Ξύλινα Σουβλάκια:

Όταν θα χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλάκια για να ψήσετε πάνω σε κάρβουνα, πριν ακόμα περάσετε το κρέας βυθίστε τα μέσα σε νερό για 2-3 λεπτά.
Αυτό θα προστατέψει τα σουβλάκια και δεν θα καούν κατά την διάρκεια του ψησίματος.

_______________________________________________________________________

Νερουλό Τζατζικι;

Αν δεν θέλετε το τζατζικι σας να είναι νερουλό, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα στραγγιστό γιαούρτι. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα βγάλτε το γιαούρτι σας από την συσκευασία του όπως είναι σε ένα μεγάλο μπολ χωρίς να το απλώσετε ή να το ανακατέψετε. Βάλτε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα και θα δείτε ότι το περιττό νερό του γιαουρτιού να χωρίζει. Απλά απορρίψτε το περιττό νερό από το μπολ.
Επίσης, όταν περάσετε τα αγγουράκια από το τρίφτη, ζουλίξτε τα με τα χέρια σας για να φύγει το περιττό νερό πριν τα προσθέσετε το στο γιαούρτι.

____________________________________________________________________
Πράσινα Λαχανικά:

Όταν αγοράσετε διάφορα πράσινα λαχανικά (μαϊντανό, κόλιανδρο φρέσκο, ρόκα, σέλινο κλπ) και θέλετε να τα διατηρήσετε για περισσότερο καιρό από ότι συνήθως μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα: Πλύνετε καλά τα χόρτα και πετάξτε τυχόν άχρηστα. Αραδιάστε τα χόρτα πάνω σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά (2-3 ώρες). Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην διάσπαση τυχών υπολείμματα φυτοφάρμακων. Αφού στεγνώσουν τυλίξτε τα σε μία στεγνή και καθαρή πετσέτα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Τα λαχανικά σας θα διατηρηθούν για περισσότερες ημέρες!

______________________________________________________________

Τυριά:

Εάν θα τρίψετε μεγάλες ποσότητες τυριού και δεν διαθέτετε ηλεκτρικό τρίφτη ή επεξεργαστή τροφίμων, κόψτε το τυρί σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τα στο καταψύκτη για τριάντα λεπτά. Μετά τα τριάντα λεπτά αφαιρείτε από τον καταψύκτη ένα-ένα τα κομμάτια που θα τρίψετε. Η διαδικασία θα είναι πολύ ευκολότερη!

_______________________________________________________________________

Προστατέψτε το αλεύρι, το ρύζι και τα ζυμαρικά σας:

Για να προστατέψετε το αλεύρι, το ρύζι και τα ζυμαρικά σας από έντομα τοποθετήστε στα δοχεία φύλαξης τους ένα φύλο δάφνης. Το άρωμα της δάφνης ενεργεί σαν απωθητικό και θα τα προστατέψει για αρκετό καιρό.






• ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΑ
Αλλάξατε θέση στα έπιπλά σας; Πως θα σβήσετε τα σημάδια που έχουν αφήσει τα πόδια του τραπεζιού στη μοκέτα; Αφήνοντας απλώς τον ατμό από το σίδερό σας σε απόσταση 5 εκ. από τα σημάδια και τρίβοντας μετά με δύναμη το σημείο που έχει πατηθεί.
• ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ
Για να βελτιώσετε την απόδοση ενός καλοριφέρ, κολλήστε με μία αυτοκόλλητη ταινία, ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ανάμεσα στο καλοριφέρ και στον τοίχο.Το αλουμινόχαρτο θα ανακλά όλη τη θερμότητα προς το εσωτερικό του δωματίου..

• ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ ΣΤΟ ΞΥΛΟ
1. Κολλήστε μικρά κομματάκια τσόχας από κάτω από τα βαριά αντικείμενα για να αποφύγετε τις γραμμές πάνω στο ξύλο.
2. Αν γίνει ζημιά, έχετε υπόψη σας ότι οι γρατσουνιές στο ξύλο μπορούν να διορθωθούν με λίγο τρίψιμο με λεπτό γυαλόχαρτο στη φορά του ξύλου.
3. Για να καλύψετε τα γδαρσίματα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μαρκαδόρο στο ίδιο χρώμα με το βερνίκι του ξύλου.

• ΜΠΟΓΙΑ
Όταν έρχεται σε επαφή με το αέρα που μένει κλεισμένος στο κουτί, η μπογιά σχηματίζει μια κρούστα. Για να διατηρείται καιρό ένα κουτί μπογιάς που έχει ήδη ανοιχτεί, τοποθετήστε το ανάποδα...
• ΜΑΡΑΜΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Ένα μπουκέτο λουλούδια κάπως μαραμένα ξαναβρίσκει τη φρεσκάδα του αν, αφού κόψετε την άκρη των μίσχων, βάλετε τα λουλούδια για λίγα λεπτά σε πολύ ζεστό νερό..
• ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΛΩΣΤΗΣ
Δεν είναι πάντα εύκολο να περάσετε την κλωστή στη βελόνα. Αν ρίξετε την άκρη της κλωστής σε βερνίκι για τα νύχια, όταν ξεραθεί θα σκληρύνει και το πέρασμα θα είναι παιχνιδάκι..

• ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Για τα ηλιακά εγκαύματα τρίψτε μία πατάτα ωμή και κάνετε κατάπλασμα εκεί όπου πονάτε. Ακόμα, μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος αν το αλείψετε με γιαούρτι ή αν κάνετε κομπρέσες με ένα μείγμα από 1/2 νερό και 1/2 ξίδι.
• ΛΟΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΛΙΟ
Για να ανακουφίσετε το δέρμα σας από τον πόνο και τον ερεθισμό ενός ηλιακού εγκαύματος φτιάξτε αφέψημα με μία γεμάτη χούφτα τίλιο, σε 1/2 λίτρο νερό, και κάντε συχνά κομπρέσες.
• ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ
Πολλές φορές τοποθετούμε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην λερώνεται..Το αλουμινόχαρτο όμως είναι σαν να μονώνει την κάτω αντίσταση, κι έτσι στην ουσία είναι σαν να ψήνουμε με τη μία μόνο αντίσταση. Η καθαριότητα που εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί σίγουρα απώλεια ενέργειας, χρόνου και φυσικά χρήματος.
ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ
Απομακρύνετε τα άλατα από το βραστήρα σας γεμίζοντάς τον με ένα μείγμα από νερό και ξίδι σε ίσες ποσότητες. Βάλτε τον να λειτουργήσει και, μόλις το μείγμα βράσει και ο βραστήρας κλείσει αυτόματα, τοποθετήστε τον σε μια γωνιά και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα αδειάστε το μείγμα, ξεπλύνετε πολύ καλά το βραστήρα, γεμίστε τον με νερό και βράστε το. Πετάξτε αυτό το νερό. Ο βραστήρας σας είναι πια έτοιμος για κανονική χρήση..
• ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες, το ένα μέσα στο άλλο, είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε. Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν, βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό. Θα ξεσφηνώσουν αμέσως !!!!


• ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ
Αν τα έπιπλα σας έχουν γρατσουνιές μην πανικοβάλλεστε. Αγοράστε τις ειδικές αλοιφές που κυκλοφορούν στην αγορά και καμουφλάρετε αποτελεσματικά όλες τις γρατσουνιές στις ξύλινες επιφάνειες.
• ΣΤΟΚΟΣ
Έχει ξεκολλήσει ο καπλαμάς; έχει το πανάκριβο ξύλινο τραπέζι σας βαθιά γδαρσίματα; Τη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας τη δώσει ο στόκος για τα ξύλα. Προτού όμως ξεκινήσετε, πρέπει να τρίψετε ελαφρά σε γυαλόχαρτο το ξύλο στο προβληματικό σημείο. Κατόπιν θα το καθαρίσετε από τις σκόνες και στη συνέχεια θα απλώσετε το στόκο με μια σπάτουλα. Όταν ο στόκος σκληρύνει, πρέπει να λειάνετε την επιφάνειά του πάλι με γυαλόχαρτο.



• ΔΙΣΚΑΚΙΑ CD ΚΑΙ ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ
Αν μερικά ψηφιακά δισκάκια σας (CDs), έχουν γρατσουνιστεί ή λερωθεί, με αποτέλεσμα να "κολλάνε" όταν τα χρησιμοποιείτε, μην απελπίζεστε: Απλώστε στην καλή επιφάνειά του και τρίψτε ελαφρά με το δάχτυλό σας λίγη οδοντόπαστα συνηθισμένη (όχι την διαυγή gel). Αφήστε την 5 λεπτά, και μετά σκουπίστε την με ένα νωπό μαλακό χνουδωτό πανί.
• ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
Αν φυλάξετε τα κεριά στο ψυγείο μερικές ώρες πριν τα ανάψετε, διαρκούν πολύ περισσότερο.
• ΚΕΡΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα αντικείμενα, βγαίνει πολύ εύκολα, αν τα τοποθετήσετε στη κατάψυξη μερικές ώρες.
• ΓΡΑΤΣΟΥΝΙΕΣ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΚΑ
Έχετε καθρέπτες ή γυαλικά που έχουν γρατσουνιές; Δοκιμάστε να τρίψετε επάνω στις γρατσουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι την gel) με ένα μαλακό ύφασμα! Κάνει θαύματα!
• ΚΡΕΒΑΤΙ ΚΑΙ ΤΡΙΞΙΜΟ
Βάλτε λίγο σπρέϊ σιλικόνης που θα το βρείτε στα σιδηροπωλεία, στις κλειδώσεις της βάσης του κρεβατιού για να μην τρίζει το κρεβάτι σας κάθε φορά που αλλάζετε πλευρό !!
• ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΤΣΙΓΑΡΟΥ
Το χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ, τοποθετήστε πάνω ένα μικρό γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξίδι. Το ξίδι "διαλύει " τις μυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατμόσφαιρα.
• ΤΣΙΓΑΡΙΛΑ
Ρίξτε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη. Έτσι, κάθε φορά που θα σβήνετε τα τσιγάρα σας θα μυρίζει βανίλια, εξουδετερώνοντας την τσιγαρίλα. Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και στα τασάκια του αυτοκινήτου.
• ΜΥΡΩΔΙΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Αν τα ντουλάπια της κουζίνα σας μυρίζουν κλεισούρα, βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού. Κλείστε καλά την πόρτα και αφήστε το γάλα να κρυώσει. Όταν κρυώσει και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά της κλεισούρας θα έχει εξαφανιστεί.
• ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΦΟΥΣΚΩΜΑ
Για να μην φουσκώσουν από το πλύσιμο και καταστραφούν γρήγορα τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας, πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά, περάστε τα με ένα βουρτσάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι. Σκουπίστε τα απαλά με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες. Κάθε φορά που το ξύλο σάς φαίνεται στεγνό, επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία.
• ΞΥΛΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Μην βάζετε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας ( κουτάλες μπολ, γουδιά, σανίδες για το κόψιμο κλπ.). Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν το ξύλο να "σκάσει " πολύ πιο γρήγορα.
• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΤΡΥΠΑ
Αν έχει τρυπήσει το τεντόπανο καλύψτε την τρύπα ράβοντας πάνω της ένα κομμάτι από το ίδιο τεντόπανο (αν είστε προνοητικοί και έχετε κρατήσει) ή ένα κομμάτι καραβόπανο, το οποίο θα έχετε κόψει στρογγυλό, λίγο μεγαλύτερο από την τρύπα για να μπορεί να στερεωθεί καλύτερα.
• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ
Σε περίπτωση που η τέντα έχει ξηλωθεί, διορθώστε τη ζημιά ράβοντας το προβληματικό σημείο με μια σακοράφα, στην οποία θα έχετε περάσει κερένιο σπάγκο.
• ΤΕΝΤΟΠΑΝΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΗ ΕΠΙΣΤΡΩΣΗ
Αν το τεντόπανό σας έχει χάσει σε κάποια σημεία την αδιάβροχη επίστρωσή του, η ζημιά θα αποκατασταθεί αν περάσετε τα σημεία αυτά με ένα διαφανές υλικό υγρής σιλικόνης, που θα βρείτε σε μορφή σπρέι ή βαφής στα χρωματοπωλεία.



• ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΚΑΤΑΨΥΚΤΗ
Αν χρειάζεται να ξεπαγώνετε τον καταψύκτη σας συχνά, σημειώστε έναν τρόπο, που θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη. Όταν τον ξεπαγώσετε, αλείψτε ή ψεκάστε τον με λίγο φυτικό λάδι. Ο πάγος θα βγαίνει σχεδόν μόνο του μετά.
• ΣΙΔΕΡΩΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ
Αν βάλετε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας σας, το σιδέρωμά σας θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο και η θερμοκρασία θα διατηρείται περισσότερο.
• ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ
Αν έχετε συρόμενες πόρτες στο μπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολείμματα σαπουνιού, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Περάστε τις με ένα μαλακό πανί, νοτισμένο με baby oil. Θα γλιτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς μήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στη μπανιέρα σας, αφήνοντας τη τζαμαρία της πόρτας καθαρή.



Έξυπνα κόλπα για καθημερινή καθαριότητα



Μπορεί σήμερα να βρίσκεις στο εμπόριο κυριολεκτικά τα πάντα, αλλά είναι αδύνατο να έχεις ένα ολόκληρο σούπερ μάρκετ στο σπίτι για κάθε περίπτωση «εκτάκτου ανάγκης». Οι πιο παλιοί τι έκαναν δηλαδή; Πολλά. Και αποτελεσματικά. Ο,τι και αν συμβεί, λοιπόν, μην ανησυχείς καθόλου. Υπάρχουν εύκολες λύσεις εναλλακτικής καθαριότητας για πάν ενδεχόμενο...
Λεκές από κερί: Ένα πολύ σύνηθες ατύχημα -ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων- είναι να πέσουν σταγόνες κεριού... παντού! Πώς βγαίνουν όμως; Λοιπόν, αν λερώσει το κηροπήγιο, βάλτο στην κατάψυξη για καμιά ωρίτσα περίπου και μετά, απλά ξεκόλλα το εύκολα και γρήγορα. Για να γλιτώσεις βέβαια αυτή τη διαδικασία, μπορείς να αλείψεις από πριν τα κηροπήγια με λίγη βαζελίνη ή μαλακτικό μαλλιών, έτσι ώστε το κερί να μην έρθει σε άμεση επαφή με το μέταλλο, άρα και να ξεκολλήσει πολύ εύκολα μετά. Αν η ζημιά είναι στο χαλί βάλε ένα κομμάτι χαρτί επάνω από τον λεκέ και στη συνέχεια πάτησέ το με καυτό σίδερο για λίγα λεπτά. Ή αλλιώς, τρίψ' το με ένα κομμάτι πάγο που θα έχεις τυλίξει με πλαστικό. Έτσι, το κερί θα σκληρύνει, οπότε μετά θα μπορέσεις να το ξύσεις εύκολα με μια σπάτουλα. Το ίδιο θα κάνεις αν πέσει το κερί σε λακαρισμένο έπιπλο. Στην περίπτωση ξύλινου επίπλου θα «μαλακώσεις» το κερί για λίγο με το πιστολάκι για τα μαλλιά και θα το απομακρύνεις με λίγο χαρτί κουζίνας. Μετά ξέπλυνε την επιφάνεια με λίγο νερό και ξύδι και είσαι έτοιμη. Τέλος, αν το κερί στάξει σε λινό τραπεζομάντιλο, ξύσ' το με ένα όχι κοφτερό μαχαίρι ή μια πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια βάλε αρκετές χαρτοπετσέτες κάτω και επάνω από τον λεκέ. Μετά σιδέρωσε την επιφάνεια με καυτό σίδερο για μισό λεπτάκι και επανέλαβε μεταφέροντας τις χαρτοπετσέτες κάθε φορά σε άλλο στεγνό σημείο τους έτσι ώστε να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό.
Φυσικά αποσμητικά χώρου: Χρειάζεσαι φρεσκάδα στον χώρο σου αλλά δεν έχεις -ή θέλεις να χρησιμοποιήσεις οικολογικά σκεπτόμενη- τα κατάλληλα προϊόντα; Κανένα πρόβλημα. Πρώτα πρώτα, άνοιξε τα παράθυρα (!) Μετά, εντόπισε τις περιοχές που παράγουν άσχημες μυρωδιές και πασπάλισε τις με λίγη σόδα φαγητού. Ρίξε λίγο ξύδι σε ένα πιάτο ή ποτήρι και άφησέ το στο δωμάτιο που «νοσεί», αλλά και σε ντουλάπια, ή ακόμη και στο ψυγείο. Το πόσο γρήγορα θα «ρουφήξει» τις μυρωδιές, θα σε καταπλήξει. Επίσης, μπορείς να βάλεις 2-3 κουταλάκια κανέλας σε ένα τσίγκινο σκεύος και να το «ψήσεις» στον φούρνο μέχρι το άρωμα που θα γεμίσει τον χώρο να σε ικανοποιήσει. Αυτό λειτουργεί καλύτερα σε ενιαίους χώρους κουζίνας-καθιστικού. Τέλος, ψέκασε με κολόνιες που δεν χρησιμοποιείς πια τις λάμπες στα φωτιστικά των δωματίων, όταν φυσικά αυτά είναι σβηστά. Μόλις ανάψουν ένα διακριτικό άρωμα θα ντύσει τον χώρο, κάνοντάς τον πιο φρέσκο. Πρόσεξε βέβαια, τι κολόνιες θα διαλέξεις. Τα αρώματα πρέπει να είναι τα ίδια φρέσκα και ελαφρά γιατί σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι... καταστροφικό.
Για τους λάτρεις της τσόχας: Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία -ή σε αντίστοιχη κάποιου άλλου παιχνιδιού με χαρτιά- θα έχεις δει ότι από κάποιο σημείο και μετά η τράπουλα χρειάζεται καθάρισμα. Τα πλαστικά χαρτιά πλένονται, βέβαια, αλλά μπορεί να μην σου αρέσει το νερό, ή να μην έχεις πλαστική τράπουλα. Τότε, βάλε όλη την τράπουλα σε μια χάρτινη σακούλα, ρίξε 3-4 κουταλάκια αλεύρι (!) και ανακάτεψε διακριτικά. Βγάλε στη συνέχεια τα χαρτιά και σκούπισέ τα ελαφρά ένα ένα. Έτοιμη και φρέσκια για την επόμενη παρτίδα.
Σφουγγάρισμα με το ρολόι: Πρέπει να σφουγγαρίσεις αλλά βιάζεσαι πολύ να στρώσεις το χαλί. Ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει να κάνεις πολύ γρήγορα. Δύο είναι οι συμβουλές τις οποίες βέβαια αν συνδυάσεις θα έχεις ακόμη καλύτερα αποτελέσματα: Έχε ανοιχτά τα παράθυρα ή -και- τις μπαλκονόπορτες και ρίξε λίγο οινόπνευμα στο νερό. Πιο γρήγορο στέγνωμα δεν γίνεται!
Μαλακτικό: Θέλεις να βάλεις ένα πλυντήριο επειγόντως και έχεις ξεμείνει από μαλακτικό; Κανένα πρόβλημα. Όσο περίεργο και να ακούγεται, το ξύδι λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο διασπώντας το ουρικό οξύ και τα υπολείμματα σαπουνιού, αφήνοντας ταυτόχρονα τα ρούχα απαλά και φρέσκα. Πρόσθεσε ¼ της κούπας λευκό ξύδι στο τελικό ξέβγαλμα του πλυντηρίου και... θα δεις. Για τη μυρωδιά μην ανησυχείς. Η όποια «ξυδίλα» φεύγει όσο στεγνώνουν τα ρούχα.
Γυάλισμα: Θέλεις να γυαλίσεις μπρούτζινα αντικείμενα; Πέρασε την επιφάνεια με λεμόνι, ράντισέ το με λίγο αλάτι, τρίψ' το ελαφρά και ξέπλυνέ το με νερό. Ασημένια; Στρώσε στη βάση ενός μεγάλου γυάλινου σκεύους αλουμινόχαρτο, ρίξε 4 κουταλιές σόδα μαγειρικής και βάλε μέσα τα μαυρισμένα αντικείμενα, προσέχοντας όλα να έρχονται σε άμεση επαφή με το αλουμινόχαρτο. Πρόσθεσε 3 λίτρα βραστό νερό, περίμενε 2-3 λεπτά και αφαίρεσε τα αντικείμενα -καλύτερα με λαβίδες. Καθάρισέ τα με ένα στεγνό πανί για να φύγουν τα τυχόν υπολείμματα και μετά ξέπλυνέ τα με χλιαρό νερό και σαπούνι. Η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί επανάληψη σε πολύ βρώμικα αντικείμενα. Αν θέλεις να γυαλίσεις κάτι σε... χρυσό, χρησιμοποίησε απλή -όχι σε μορφή τζελ όμως- οδοντόκρεμα(!)
Κοσμήματα: Ένα κομμάτι κιμωλία στο κουτί με τα καθημερινά κοσμήματά σου, θα τα προστατέψει από θάμπωμα και μαύρισμα.
Πλακάκια: Φτιάξε μόνη σου ένα καθαριστικό με πολλές χρήσεις ανακατεύοντας ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι αμμωνία, ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι και 4 λίτρα ζεστό νερό. Χρησιμοποίησέ το σε πλακάκια, στους διακόπτες, στα χερούλια, ακόμη και στον νιπτήρα και τη μπανιέρα και αν περισσέψει, κράτησέ το ένα καλά κλεισμένο δοχείο για την επόμενη χρήση.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

like