Translate

WELCOME TO MY SITE

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ



ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΛΕΚΕ ΑΠΟ ΛΑΔΙ


Λίγο πολύ όλοι το έχουμε στο μπάνιο μας- κάποιοι το χρησιμοποιούμε περισσότερο, ειδικά οι μαμάδες, κάποιοι από εμάς ίσως να το έχουμε καταχωνιάσει σε κάποιο συρτάρι- όμως να, που ήρθε η ώρα της δικαίωσης!
Ο λόγος για το ταλκ, την μωρουδιακή πούδρα δηλαδή, που με την μυρωδιά της ξυπνάει μνήμες παιδικές και καταπραϋντικές και που μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύ έξυπνος σύμμαχος σε απλά, καθημερινά προβλήματα- δείτε πώς:
1. Λεκές από λάδι: Ως γνωστόν χρειάζεται άμεση δράση αλλά πριν βάλετε το ρούχο για πλύσιμο, ρίξτε επάνω στο λεκέ λίγο ταλκ που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος της λιπαρότητας.
2. Μπερδεμένη αλυσίδα. Συμβαίνει στις περισσότερες από εμάς, να έχουμε μια αγαπημένη λεπτή αλυσίδα που δεν μπορούμε να φορέσουμε γιατί έχει κόμπους. Η λύση είναι απλή: ρίξτε λίγο τάλκ στον κόμπο και μετά με μια καρφίτσα, και ελεγχόμενες κινήσεις, δοκιμάστε να τον ξεμπλέξετε- θα τα καταφέρετε σε λιγότερο από 1 λεπτό!
3. Μυρμήγκια στο σπίτι. Εντοπίστε τα σημεία από όπου ξεκινούν τις επιδρομές τους και ρίξτε ταλκ. Τα μυρμήγκια αντιπαθούν τη μυρωδιά του, οπότε έχετε πολλές πιθανότητες να τα ξεφορτωθείτε- και χωρίς τη χρήση χημικών.
4. Λιπαρά μαλλιά. Ή μαλλιά που δεν προλάβατε να λούσετε- η λύση της στιγμής λέγεται ξηρό σαμπουάν ή, αν δεν έχετε, η λύση είναι το ταλκ. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα σε μια χτένα και χτενίστε τα μαλλιά σας από τη ρίζα προς τις άκρες. Το ταλκ θα απορροφήσει τη λιπαρότητα και θα σας βγάλει από την αμηχανία- αλλά προσοχή: θέλει ελάχιστη ποσότητα γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα θα σας εκθέσει.
5. Το εναλλακτικό «σαμπουάν» για το κατοικίδιό σας. Δεδομένου πως οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην λούζουμε συχνά τον σκύλο μας, το ταλκ είναι μια εξαιρετική λύση όταν ξέρετε πως το επομενο ραντεβού του με την μπανιέρα καθυστερεί καθώς δεν επιβαρύνει το τρίχωμά του και «τραβάει» την τυχόν ενοχλητική μυρωδιά.





7 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάς να βάζεις λεμόνι στο φαγητό




7 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάς να βάζεις λεμόνι στο φαγητό



Το λεμόνι αποτελεί υπερ-τροφή! Τελεία και παύλα! Όχι μόνο προσφέρει μία ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό σου, αλλά έχει και πολλά οφέλη στην υγεία σου.
 Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο χυμό λεμονιού λέγεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ο λόγος που τα λεμόνια είναι τόσο χρήσιμα στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Δες παρακάτω 7 λόγους για τους οποίους πρέπει να βάλεις το λεμόνι στο καθημερινό σου πρόγραμμα..

1. Αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά: Πίνοντας μισή κούπα χυμό λεμονιού κάθε μέρα ανεβάζεις τα επίπεδα κιτρικού στα ούρα σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να σε προστατέψει από πέτρες στα νεφρά.

2. Απαλύνει τον πονόλαιμο: Ένα μείγμα λεμονιού με μέλι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου στο λαιμό.

3. Βοηθάει στο χάσιμο βάρους: Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός λεμονιού περιέχει πηκτίνη, μία διαλυτή ίνα η οποία βοηθάει στην απώλεια βάρους.

4. Βοηθάει στην πέψη: Ξεκίνα την ημέρα σου σωστά αφήνοντας τον καφέ σου στην άκρη και πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό με φρέσκο λεμόνι. Με αυτόν τον τρόπο θα διναμώσεις το πεπτικό σου σύστημα και θα πάρεις και βιταμίνη C.

5. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: Μελέτες υποστηρίζουν την αντικαρκινική δράση του λεμονιού και γενικότερα των εσπεριδοειδών τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων.

6. Δίνει κάλιο: Οι μπανάνες δεν είναι οι μόνες που μπορούν να προμηθεύσουν τον οργανισμό σου με κάλιο. Το λεμόνι, πέρα από τη βιταμίνη C, δίνει στον οργανισμό και κάλιο, το οποίο τον βοηθάει να είναι πιο δυνατός και ευκίνητος.

7. Ρίχνει τον πυρετό: Ξέχνα τις μέρες που ο πυρετός σου ανέβαινε στα ύψη. Όταν έχει υψηλό πυρετό, πιες ένα ποτήρι χυμό λεμονιού και θα τον δεις να πέφτει πολύ γρηγορότερα.



8 «αθάνατες» τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!









Εκείνο το ρύζι με ημερομηνία παραγωγής 1982 που ξέμεινε στο ράφι της κουζίνας και θα το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη, στην πραγματικότητα αν το μαγειρέψετε θα είναι τόσο γευστικό -και ασφαλές λένε οι ειδικοί- σαν να το αγοράσατε σήμερα!..............

Και δεν είναι μόνο το ρύζι. Σε μια εποχή που είμαστε πλέον απολύτως πεπεισμένοι ότι τα πάντα γύρω μας έχουν ημερομηνία λήξεως, η φύση φροντίζει να μας δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας: υπάρχει και κάτι που διαρκεί για πάντα: 8 αθάνατα προϊόντα «βρυκόλακες» (όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι επιστήμονες) της διατροφικής αλυσίδας, ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν τα αγγίζει. Διατηρούν όλες τις θρεπτικές τους αξίες, την ποιότητά τους και την υγιή όψη τους όσοι… αιώνες κι αν περάσουν. Για φαντάσου!


1. Μέλι

perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!


Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να αλλάζει χρώμα και υφή (ή ακόμη και να κρυσταλλώνει) αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και πεντανόστιμο! Σε περίπτωση που σας ανησυχεί η κρυσταλλική του μορφή, τοποθετήστε απλώς το ανοικτό δοχείο σε ζεστό νερό μέχρι να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.


2. Ζάχαρη




perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!


Η πρόκληση με τη ζάχαρη δεν είναι να τη διατηρήσετε φρέσκια αλλά να την προλάβετε να μη σας γίνει σκληρή σαν πέτρα. Η ζάχαρη δεν χαλάει ποτέ γιατί δεν ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων (γι΄αυτό άλλωστε οι μαρμελάδες και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό, εφόσον φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια). Βεβαιωθείτε μονάχα ότι έχετε αποθηκεύσει τη ζάχαρη σε αεροστεγές δοχείο -ώστε να κρατήσετε την υγρασία ή τα ζουζούνια μακριά- και… κοιμηθείτε ήσυχοι. Θα έχετε γλυκιά ζάχαρη για πάντα!


3. Ρύζι

perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!

Ακόμη και εάν το σακί ή το κουτί όπου έχετε φυλάξει το ρύζι δείχνει… βρωμερό, σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα σκόνης από την πολυκαιρία, το προϊόν μέσα στο κουτί θα είναι ολόφρεσκο, σαν να το έχετε μόλις αγοράσει. Αυτό ισχύει για το άσπρο και το άγριο ρύζι, το arborio, το jasmine και το basmati αλλά όχι για το καστανό ρύζι. Κλείστε, λοιπόν, το καπάκι για να μην μπουν ζωύφια και μην αγχώνεστε. Το ρύζι σας δε θα χαλάσει ποτέ.


4. Δυνατά οινοπνευματώδη


perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!





Δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να τελειώσετε το τεράστιο μπουκάλι με ρούμι που έχετε από τα… 18α γενέθλιά σας στο ντουλάπι! Τα οινοπνευματώδη ποτά μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, αρκεί να μην τα ζεσταίνει ο ήλιος ή κάποια εστία θέρμανσης. Αν τοποθετήσετε τα ποτά σας σε ένα σκοτεινό ντουλάπι τότε μπορείτε ακόμη και να τα χαρίσετε στα εγγόνια σας για το πάρτι ενηλικίωσής τους! Τα οινοπνευματώδη που έχετε αρκετά χρόνια ίσως χάσουν λίγο από το άρωμά τους, αλλά… ούτε που θα το καταλάβετε. Στην υγειά σας!


5. Καλαμποκάλευρο


perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!


Για να διατηρήσετε το καλαμποκάλευρο… αθάνατο -όπως έκαναν οι προγιαγιάδες μας στους δύσκολους καιρούς- φροντίστε να είναι στεγνό, καλά σφραγισμένο και σε δροσερό μέρος (στα πιο χαμηλά ράφια του ψυγείου, για παράδειγμα). Ακόμη κι αν περάσουν χρόνια από τότε που αγοράσατε το αλεύρι, θα το βρείτε ολόφρεσκο στη χάρτινη συσκευασία του όταν (και όποτε) θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε…


6. Αποσταγμένο άσπρο ξίδι


perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!


Μπορείτε άφοβα να αγοράσετε ένα μεγάλο μπουκάλι άσπρο ξίδι χωρίς να σκέφτεστε ότι θα χαλάσει πριν το καταναλώσετε και πάνε τα λεφτά σας χαμένα. Διατηρήστε το σύμφωνα με τις οδηγίες στο μπουκάλι και θα έχετε πάντα έναν άψογο «σύμμαχο» για τα dressings, τις μαρινάδες ή ακόμη και την καθαριότητα του σπιτιού σας!




7. Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας


perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!




Το καθαρό εκχύλισμα βανίλιας, δεδομένου ότι περιλαμβάνει αλκοόλ, θα παραμείνει φρέσκο και αρωματικό για όσο το έχετε στο ντουλάπι σας. Οι απομιμήσεις του αποστάγματος δεν έχουν βέβαια εξίσου μεγάλη διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν βρεθείτε μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ μη διστάσετε να δώσετε λίγα χρήματα παραπάνω για το αυθεντικό εκχύλισμα βανίλιας. Θα το έχετε για μια ζωή…


8. Αλάτι

perierga.gr - 8 "αθάνατες" τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης!

Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… υπεραιωνόβια! Θα διατηρηθούν για πάντα φρέσκα και θα νοστιμίζουν το φαγητό σας ακόμη κι αν τα αγοράσατε πριν πολλά πολλά χρόνια.




ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΣΤΗΝ  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ  ΜΕ  ΤΗ  ΣΦΡΑΓΙΔΑ  ΤΗΣ  ΦΥΣΗΣ 



Είναι μέρα καθαριότητας και μόλις ανακαλύψες ότι σου τελείωσε κάποιο καθαριστικό; Μη φέρνεις την καταστροφή! Η λύση μπορεί να βρίσκεται τόσο κοντά, όσο... το ντουλάπι της κουζίνας σου!
Οι παλιές νοικοκυρές δεν είχαν την ποικιλία των καθαριστικών που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Ήξεραν όμως να χρησιμοποιούν τα υλικά που βρίσκονταν σε καθημερινή βάση μέσα στο σπίτι τους για να απολαμβάνουν «σπίτι καθαρό και χωρίς μυρωδιές»! Ας δούμε πώς μπορείς να χειριστείς μια «βρόμικη οικιακή υπόθεση».

ΛΕΜΟΝΙ:

 «Λεμονάκι μυρωδάτο και από περιβόλι αφράτο»! Δεν τραγουδήθηκε άδικα η χάρη του, αφού ο όξινος και πλούσιος σε κιτρικό οξύ χυμός του μπορεί να σε βγάλει ασπροπρόσωπη σε χίλιες δυο δυσκολίες!

Στην κουζίνα :
* Τρίψε μια λεμονόκουπα σε χλιαρό φούρνο: θα λάμψει στη στιγμή και θα μοσχομυρίσει.
* Χρησιμοποίησέ το ακόμη στα πλαστικά σκεύη, εξαφανίζει τους λεκέδες, ειδικά από τη σάλτσα ντομάτας.
* Μια κουταλιά χυμός λεμονιού στο πλυντήριο πιάτων θα κάνει πιο έντονη τη δράση του απορρυπαντικού σου.
* Ρίξε χυμό λεμονιού στους λεκέδες που υπάρχουν στον πάγκο της κουζίνας, άφησέ το για λίγο να δράσει και αφαίρεσέ το με ένα σφουγγάρι. Αν ο λεκές είναι παλιός και επίμονος, πρόσθεσε λίγη σόδα.
* «Αρωμάτισε» τον κάδο των σκουπιδιών τοποθετώντας στο εσωτερικό του μια λεμονόκουπα.
* Και αν καθάρισες ψάρια, ακολούθησε τη συνταγή της γιαγιάς: τρίψε τα χέρια σου σε μια λεμονόκουπα. Τέρμα οι μυρωδιές.

Στο πλυντήριο:
* Μισό φλιτζάνι χυμός λεμονιού στο ξέβγαλμα κάνει τα λευκά... λευκότερα!
Στο μπάνιο
* Τρίψε τα είδη υγιεινής, τις βρύσες και τις οπές της αποχέτευσης με μια λεμονόκουπα. Τα υπολείμματα σαπουνιών και τα άλατα θα φύγουν στο λεπτό.
* Για επίμονους λεκέδες από άλατα ή/και σκουριά γύρω από τις βρύσες, ανακάτεψε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και ένα αλάτι και με το μίγμα τρίψε τους λεκέδες με ένα παλιό βουρτσάκι δοντιών.
Προσοχή! Μην το χρησιμοποιήσεις σε μαρμάρινες επιφάνειες. Τις διαβρώνει!

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ:

Απόλυτα φυσικό και ασφαλές, φτιαγμένο από αγνά φυτικά έλαια, συνήθως ελαιόλαδο, σε μορφή «πλάκας» ή νιφάδες, χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τις νοικοκυρές και έχει γίνει συνώνυμο της ελληνικής «πάστρας»!

Στο μπάνιο:
* Χρησιμοποίησέ το διαλυμένο σε νερό για να καθαρίσεις, τρίβοντας με σφουγγάρι, τα είδη υγιεινής. Ξέβγαλε.
* Καθάρισε τα διαφανή πλαστικά στο ντους με ένα μίγμα 600 ml νερού στο οποίο θα έχεις διαλύσει μια κουταλιά της σούπας σόδα και μια χούφτα πράσινο σαπούνι σε νιφάδες.

Στην κουζίνα:
* Διάλυσε 1 φλιτζάνι νιφάδες πράσινου σαπουνιού σε 300 ml νερό και πλύνε τα πιάτα ή τις επιφάνειες της κουζίνας. Ξέβγαλε.

Στην προσωπική σου υγιεινή:
* Χρησιμοποίησέ το για να πλύνεις τα χέρια σου. Σκοτώνει τα μικρόβια και αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο. Παλιά το χρησιμοποιούσαν και ως «σαμπουάν» για τα μαλλιά.

Στα κρυστάλλινα είδη:
* Επειδή χαράζουν εύκολα, πλύνε τα με προσοχή, χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι με νερό (κατά προτίμηση κρύο) και σαπούνι.

Στα έπιπλα κήπου:
* Καθάρισε τα έπιπλα από ρατάν ή μπαμπού με ένα νωπό σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό και πράσινο σαπούνι. Ξέπλυε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε καθαρό νερό.

Στην κηπουρική:
* Για να απαλλάξεις τα φυτά σου από έντομα ή διάφορες ασθένειες, δοκιμάσε (πριν καταφύγεις σε εντομοκτόνα ή φυτοφάρμακα) να τα ψεκάσεις με 1 λίτρο χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχεις διαλύσει 50 γραμμ. πράσινο σαπούνι.

ΞΙΔΙ:

Εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές και τη μούχλα, απολυμαίνει, καταπολεμά τα άλατα και χαρίζει λάμψη στις επιφάνειες.

Στην κουζίνα:
* Ρίξε ξίδι στο νερό όπου πλένεις τα χορταρικά και τα λαχανικά. Θα απαλλαγείς εύκολα απ’ όλα τα έντομα που τυχόν κρύβονται στο φύλλωμα.
* Για να καθαρίσεις από τα άλατα το βραστήρα, την καφετιέρα και τις κατσαρόλες σας, βράσε 2 μέρη νερού και 1 ξίδι και άφησέ το να δράσει για λίγο. Ξέπλυνε με άφθονο νερό.

Στα τζάμια:
* Κάνε τα τζάμια... αόρατα προσθέτοντας ένα φλιτζάνι ξίδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό. Πέρασε τα τζάμια με εφημερίδα και (αν χρειαστεί) σκούπισε με χαρτί κουζίνας.

Στο μπάνιο:
* Ξεφορτώσου τη μούχλα από τους τοίχους ή την κουρτίνα του μπάνιου ψεκάζοντας με λευκό ξίδι. Άφησε να δράσει για μισή ώρα και μετά Ξέπλυνε. Πλύνε τα πλακάκια με ένα διάλυμα 50% ζεστό νερό και 50% λευκό ξίδι. Θα λάμψουν!
* Βάλε το τηλέφωνο της ντουσιέρας (αρκεί να είναι χρωμίου), σε ένα δοχείο με ένα λίτρο νερό και 250 ml ξίδι και άφησέ το για ένα τέταρτο. Εξαφανίζει τα άλατα!

Στο πλυντήριο:
* Κάθε είκοσι περίπου πλύσεις, κάνε μια χωρίς ρούχα σε υψηλή θερμοκρασία χρησιμοποιώντας αντί για απορρυπαντικό, 60 ml ξίδι.
Προσοχή! Μη χρησιμοποιείς ξίδι σε μπαταρίες επιχρυσωμένες ή μπρονζέ: υπάρχει κίνδυνος, αν μείνει για αρκετή ώρα, να αλλάξει το χρώμα τους. Επίσης, μην το χρησιμοποιείς σε μαρμάρινες επιφάνειες, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τις διαβρώσει.

ΣΟΔΑ:

 Πρόκειται για τη σόδα φαγητού. Ναι είναι θαυματουργή!

Στο μπάνιο:
* Για τα άλατα ανακάτεψε 4 κ.γλ. σόδα και 4 νερό, τρίψε τα είδη υγιεινής και ξέβγαλε.

Στην κουζίνα:
* Καθάρισε το εσωτερικό του ψυγείου με το παραπάνω μίγμα και ξέβγαλε με βρεγμένο σφουγγάρι.
* Τοποθέτησε μέσα στο ψυγείο σου ένα μικρό δοχείο, ανοιχτό, με σόδα. Απορροφά τις μυρωδιές.
* Εξαφάνισε λεκέδες από καφέ στον πάτο των φλιτζανιών, βάζοντας 2 μέρη νερό και 1 σόδα, και άφησέ το όλο το βράδυ.

Στο πλυντήριο:
* Πρόσθεσε ως ενισχυτικό πλύσης και κατά των αλάτων ένα κουταλάκι σόδα μαζί με το απορρυπαντικό σου.

Στα υφάσματα:
* Για να αφαιρέσεις νωπούς λεκέδες, ρίξε ένα στρώμα σόδας, άφησέ στο για περίπου 15‘ και αφαίρεσε με την ηλεκτρική σκούπα.

Η "σούπερ τριπλέτα" της οικολογικής καθαριότητας:

1. Νιφάδες βρώμης με νερό, για να πλύνεις τα χέρια σου μετά τις κηπουρικές εργασίες. Για φυσική απολέπιση!
2. Ρύζι (μια κουταλιά) με καυτό νερό και ξίδι, για να καθαρίσεις τους πάτους μπουκαλιών ή βάζων με στενό λαιμό. Αφήνεις για μισή ώρα να μαλακώσει, το κουνάς αρκετά και ξεπλένεις.
3. Αλεύρι, για να απομακρύνεις λεκέδες από λάδι. Κάλυψε το λεκέ με αλεύρι, άφησέ το 15-30 λεπτά και σκούπισε με την ηλεκτρική σκούπα.





ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ 

Κοσμήματα 

Για να επαναφέρετε τα κοσμήματά σας απόελεφαντόδοντο, τρίψτε τα με λεμόνι και λεπτό αλάτι και μετά σκουπίστε. Μια άλλη λύση είναι να τα βουτήξετε σε γάλα. Θα εκπλαγείτε.
Για να επανέρθει το τιρκουάζ χρώμα στο δαχτυλίδι /μενταγιόν σας, βουτήξτε το για μίση ώρα σε καθαρή αμμωνία. Το χρώμα του θα επανέρθει για λίγες μέρες.
Τα χρυσαφικά με πέτρες αποκτούν λάμψη αν τα βουτήξετε για λίγο σε οινόπνευμα 90 βαθμών, τα τρίψετε με ένα λινό πανί και τα στεγνώσετε με το πιστολάκι.
Το διαμάντι, η άκουα μαρίνα, καθαρίζονται με σόδα και μια παλιά οδοντόβουρτσα, Ξεβγάλτε και στεγνώστε με το πιστολάκι.
Ο νεφρίτης (Jade) αποκτά την χαμένη του λάμψη με μια παραμονή στο ψυγείο.
Τα ατσάλινα είδη καθαρίζονται με ξύδι και καπνιά. 


Διάφορα τρυκ 


Για να καθαρίσετε ένα μπουκάλι που περιείχε λάδι, ρίξτε μέσα κατακάθι από καφέ, όσο είναι ακόμα ζεστό. Ανακινήστε με δύναμη. Ξεβγάλετε.

Για να καθαρίσετε κάτι μπρούτζινο, δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα  και πετρέλαιο.
Για να καθαρίσετε τα μάτια της κουζίνας, δοκιμάστε ξύδι.
Για να γυαλίζουν οι βρύσες σας, τρίψτε τις με  μπλε οινόπνευμα και μετά με ένα πανί στο οποίο έχετε πασπαλίσει αλεύρι.
Ο χαλκός συνήθως καθαρίζεται ,με ωμό κρεμμύδι, αλλά και το βραστό κρασί είναι αποτελεσματικό

Για να μην μαδάει η γούνα σας, δοκιμάστε να την πασπαλίσετε στα προβληματικά σημεία με σχεδόν καυτή άμμο. Μόλις η άμμος κρυώσει, χτυπήστε την γούνα με ένα ξύλο και μετά χτενίστε την γούνα απαλά αντίθετα με την φορά των τριχών. Τινάξτε την άλλη μια φορά με το ξύλο και χτενίστε με ένα αραιό βρεγμένο χτένι. Η γούνα το καλοκαίρι καλό είναι να μπαίνει στο ψυγείο καταψύκτη για λίγο, εάν και εφόσον χωράει.





Πριν πλύνετε τις κουρτίνες σας, βουτήξτε τις σε αλμυρό νερό, για απόλυτη καθαριότητα.
Για να καθαρίσετε τους πίνακές σας χρησιμοποιήστε ωμή πατάτα.
Για να καθαρίσετε το μάρμαρο, ποτέ χλωρίνη, αλλά χυμό λεμονιού με αλάτι.



Οι λεκέδες

Αν και πλέον τα περισσότερα απορρυπαντικά καθαρίζουν και τους πιο δύσκολους λεκέδες, εδώ υπάρχουν άμεσες γρήγορες κινήσεις, ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο, και απόλυτα φυσικές.
Για  κατάλευκα σεντόνια. Βουτήξτε τα στο γάλα.
Αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Πλύνετε τα. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.
Σοκολάτα. Με οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό. (φυσικές ίνες)
Με γλυκερίνη που ξεβγάζουμε με χλιαρό νερό, σε συνθετικά υφάσματα.

Κόλλα.

Μερικές δεν βγαίνουν με τίποτα. όσες έχουν βάση από καουτσούκ, βγαίνουν με την βοήθεια της Βαζελίνης  και άλλες με λευκό ξύδι.
Για τους λεκέδες από μαρκαδόρο ή μπικ, τρίψτε με οινόπνευμα η με ένα διάλυμα με αμμωνία και γλυκερίνη.
Αν το ύφασμα είναι λευκό και το μελάνι σινικό, δοκιμάστε να τρίψετε τομάτα στον λεκέ.
Λεκές από σπανάκι φεύγει αν τρίψετε ωμή πατάτα πάνω του. και μετά πλύνετε με σαπουνόνερο.

Το μέικ-απ φεύγει με σαπουνόνερο.


Τα φρούτα. Με οινόπνευμα, η χυμό λεμονιού η λευκό ξύδι.

Πίσσα.

 Απλώστε βούτυρο στον λεκέ, ή λάδι. Μπορείτε να τρίψετε και το εξωτερικό φλούδι από πορτοκάλι.
Αν μόλις κάνετε λιπαρό λεκέ σε  βαμβακερό ύφασμα, απλώστε ένα κρόκο αυγού και το ξεπλύνετε, θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Γρασίδι.


Αν το ύφασμα αντέχει, χρησιμοποιήστε οινόπνευμα στους 90 βαθμούς.



Ιώδιο. Σε λευκά.

Χρησιμοποιήστε ένα μίγμα χλωρίου και ξυδιού (1/2 χλώριο για 4 λίτρα ζεστού νερού και ένα κουταλάκι  ξύδι).Αφήστε ένα τέταρτο και ξεβγάλατε.
Σε μάλλινα ή μεταξωτά. Βρέξετε το ύφασμα με κρύο νερό, και τρίψτε με ένα μίγμα από 2 νερό προς 1 οινόπνευμα για άναμμα.
Το αυγό εξαφανίζεται με οξυζενέ διαλυμένο σε νερό.

Μπογιά.

 Αν δεν είναι φρέσκος ο λεκές , βάλτε κάτι λιπαρό για να μαλακώσετε τον λεκέ πριν τον πλύνετε.
Σκουριά. Το λεμόνι και εδώ κάνει θαύματα. είτε κόψετε μια φέτα και την βάλετε επάνω πριν σιδερώσετε, είτε μουσκέψετε το ύφασμα σε νερό με μαύρο σαπούνι και χυμό λεμονιού.

Αίμα.

 Μόνο κρύο νερό.
Βάλτε λευκό ξύδι ή νερό και αμμωνία.
Ένα κόλπο για μεταξωτό ύφασμα είναι να τυλίξετε μια κλώστη στο δάχτυλό σας, να την βρέξετε με το σάλιο σας και να ταμπονάρετε με το δάχτυλό σας τον λεκέ ξανά και ξανά μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.

Τσάι.

Αν είναι πρόσφατος λεκές, τρίψτε με ένα λεμόνι. Αν είναι το ύφασμα μάλλινο η μεταξωτό, διαλύστε έναν κρόκο αυγού σε χλιαρό νερό, τρίψτε τον λεκέ. Ξεβγάλτε.

Ιδρώτας.

Βουτήξτε το ρούχο  σε νερό με ξύδι. Αν πρόκειται για ρούχο ανοιχτόχρωμο που δεν πλένεται, βουτήξτε τον λεκέ σε λίγο οινόπνευμα ζεσταμένο σε μπαιν μαρί. Ξεβγάλτε με ένα μίγμα μισό νερό , μισό οξυζενέ.

Κρασί (κόκκινο)

Ρίξτε αμέσως αλάτι στον λεκέ, θα φύγει στο πρώτο πλύσιμο.
Η ρίξτε λευκό κρασί από πάνω.
Η , αν τυχαίνει να έχετε γάλα στην κατσαρόλα, βουτήξτε το λεκιασμένο ύφασμα μέσα.

 

Αν είναι παλιός λεκές, η γλυκερίνη σε νερό βοηθάει.






Πονόλαιμος και βήχας

Θεραπεία: Μέλι


Οι γιαγιάδες μας το λέγανε, αλλά δεν τις ακούγαμε. Τώρα πια το λένε και οι επιστήμονες. Σύμφωνα με μελέτες, το μέλι μπορεί να ανακουφίσει τον πονεμένο λαιμό και να μαλακώσει το βήχα. Αυτό κυρίως οφείλεται στην αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση του μελιού. Προτείνεται να πίνετε ανά δύο με τρεις ώρες, ένα φλυτζάνι ζεστό νερό ή τσάι με βότανα, αφού έχετε προσθέσει 2 κουταλάκια μέλι σε αυτό. Άλλες μελέτες εντοπίζουν στο μέλι από φαγόπυρο και στο μέλι από το δέντρο manuka (ποικιλία που αναπτύσσεται μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία), ακόμα μεγαλύτερη αντιβακτηριδιακή δράση. Το μέλι μπορεί να καταναλωθεί και με γιαούρτι, σε σαλάτες και smoothies, ενώ πάντα λειτουργεί και σαν υποκατάστατο της ζάχαρης.








 Μυστικά μαγειρικής από τον τσελεμεντέ της γιαγιάς!





Σκληρό τυρί
Όταν το αγαπημένο μας σκληρό τυρί μένει για μέρες στο ψυγείο αποκτά "σκληρές" άκρες, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να το πετάμε. Ένα κόλπο που μπορείτε να κάνετε για να αποφεύγετε το πρόβλημα είναι να αλείψετε τις άκρες που κόψατε με λίγο βούτυρο. Έτσι, το τυρί θα είναι μαλακό και πεντανόστιμο.
Μουχλιασμένη μαρμελάδα
Αν δείτε... μούχλα πάνω στην αγαπημένη σας μαρμελάδα, μην τρομάξετε! Μπορείτε να κάνετε ένα απλό κόλπο: Πάρτε ένα κουταλάκι και αφαιρέστε την προσεχτικά. Στην συνέχεια μπορείτε να την καταναλώσετε άφοβα. Για να τεστάρετε πάντως αν έχει όντως χαλάσει, μια δοκιμή θα σας πείσει. Αν η γεύση της μαρμελάδας είναι ξινή, τότε καλύτερα να της πείτε... αντίο!
Ξεπάγωμα φαγητού
Τοποθετήστε το κατεψυγμένο τρόφιμο σε έναν αλουμινένιο δίσκο ή σε ένα φύλλο αλουμινίου. Το αλουμίνιο είναι πολύ καλός αγωγός θερμότητας και για τον λόγο αυτόν θα διοχετεύσει ενέργεια από το περιβάλλον στο φαγητό, πολύ πιο γρήγορα από μια ξύλινη επιφάνεια ή έναν μαρμάρινο πάγκο.
"Φρέσκοι" χυμοί
Σας αρέσουν οι φρέσκοι χυμοί φρούτων αλλά δεν έχετε πάντα τον χρόνο να στοίβετε πορτοκάλια και άλλα φρούτα; Έτσι καταλήγετε να αγοράζετε συσκευασμένους φρουτοχυμούς. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να μην μπαγιατεύουν ύστερα από λίγες μέρες είναι το εξής: Κουνάτε ελαφρώς και ανά διαστήματα το μπουκάλι ή βάλτε τον χυμό στο μπλέντερ, πριν τον πιείτε, "χτυπώντας" τον για λίγα δεύτερα. Έτσι το βοηθάτε να διατηρεί την γεύση του. Φυσικά, δεν θα πρέπει να έχει περάσει η ημερομηνία λήξης!
Το σωστό αλεύρι
Η καλή νοικοκυρά γνωρίζει πως υπάρχει διαφορετικό αλεύρι για διαφορετικές μαγειρικές χρήσεις. Αλεύρι για ψωμί είναι το αλεύρι που έχει φτιαχτεί από σκληρό σιτάρι, είναι ιδανικό για ζύμωμα και φουσκώνει εύκολα. Το αλεύρι για κέικ και ζύμες γίνεται από μαλακό σιτάρι και δεν είναι τόσο ελαστικό όσο το αλεύρι για ψωμί. Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ένα μείγμα και των δύο τύπων αλευριού μαζί.


Τηγάνισμα χωρίς πιτσιλιές
Όταν αποφασίζετε να βάλετε τηγάνι, το σκέφτεστε διπλά γιατί φοβάστε τους λεκέδες που θα πιτσιλίσουν τα ρούχα σας! Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίσετε τα υλικά που θα τηγανίσετε να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αφήστε επίσης τα λαχανικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τα τηγανίσετε. Τέλος, χρησιμοποιείτε την ειδική σίτα για το τηγάνι... θα σας λύσει τα χέρια!
Ξεφλούδισμα αβγών
Την επόμενη φορά που θα βράσετε αυγά, για να τα κόψετε και να τα βάλετε σε μια σαλάτα ή για να τα απλώσετε πάνω σε ένα τοστ, αφήστε τα να κρυώσουν και στη συνέχεια κόψτε τα με το τσόφλι στη μέση κατά μήκος. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρέστε τα αυγά από το τσόφλι που τα περιβάλλει!
Ξυλάκι βανίλιας
Τα ξυλάκια βανίλιας είναι ένα υλικό που μπορεί να δώσει έντονη γεύση στα γλυκά σας. Για να το καθαρίσετε πρέπει να σκίσετε τη βανίλια με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος και να ξύσετε τα σπόρια που κρύβονται μέσα. Θα πάρετε τα σπόρια και θα τα χρησιμοποιήσετε μέσα στις συνταγές σας.
Φρέσκο μπέικον
Μπορεί να μην είναι και η πιο.. θρεπτική τροφή, ωστόσο το αγαπάμε γιατί νοστιμίζει μακαρονάδες, ομελέτες ή ακόμη και σαλάτες. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε πόσο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε. Μια ανοιχτή συσκευασία μπέικον θα σας κρατήσει μία εβδομάδα, ενώ μια μπορείτε να κρατήσετε μια κλειστή στην κατάψυξή μέχρι και έναν μήνα. Αν θέλετε να αφαιρέσετε την "αλμύρα" του, τότε αφήστε το σε νερό που βράζει για ένα λεπτό.
Τέλειες πατάτες φούρνου
Για να έχετε τις πιο τραγανές πατάτες φούρνου, ακολουθήστε το παρακάτω μυστικό. Πριν βάλετε τις πατάτες στο φούρνο, περάστε τες για 3-4 λεπτά από ένα τηγάνι με καυτό λάδι, ίσα-ίσα για να καούν λίγο. Στη συνέχεια τοποθετείστε τις στο ταψί χωρίς επιπλέον λάδι. Οι πατάτες σας θα είναι πεντανόστιμες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

like