Translate

WELCOME TO MY SITE

Διάφορα...........


ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι γυναίκες στη χώρα μας για πολλούς αιώνες δεχθήκανε παθητικά τις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος τους και το ρόλο που τους δόθηκε μέσα στις πατριαρχικές κοινωνίες και ζήσανε κάτω από την εξουσία του πατέρα, του συζύγου, του αδελφού, μακριά από τη δημόσια, την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα του τόπου, αγράμματες και απληροφόρητες παρόλη τη δυναμική παρουσία τους κάθε φορά στους Εθνικοαπελευθερωτικούς Αγώνες της πατρίδας μας και την παραγωγική προσφορά τους στην πρόοδο αυτού του τόπου.
Από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα η Ελληνίδα έζησε καταπιεσμένη από το πατριαρχικό, καπιταλιστικό, οικονομικό και οικογενειακό σύστημα και κάτω από Νόμους που προσδιόριζαν την κατώτερη θέση της μέσα στην Οικογένεια και στην κοινωνία και που της αφαίρεσαν τα ανθρώπινα δικαιώματά της.
Προς το τέλος της ξένης κυριαρχίας των Βαυαρών και ύστερα, αρχίζουν να εμφανίζονται ιστορικά τα πρώτα σημαντικά για το γυναικείο κίνημα ονόματα. Αγωνίστρια αναγνωρισμένη της εποχής η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου. Ακολουθεί η Ευανθία Καϊρη, που στοχεύει να ανοίξει δρόμο για την Εκπαίδευση της Ελληνίδας. Στη συνέχεια αρχίζουν να λειτουργούν τα πρώτα σχολεία χωριστά για γυναίκες, τα λεγόμενα "Παρθεναγωγεία".
Το 1831 αρχίζει να λειτουργεί το σχολείο της Χίλλ και ακόμη το Ζάππειο, το Αρσάκειο και μερικά άλλα. Από τα σχολεία αυτά αρχίζουν να βγαίνουν όλο και περισσότερες "διανοούμενες", όπως τις αποκαλούσαν τότε. Μία από αυτές, η Καλλιόπη Κεχαγιά, ιδρύει τον πρώτο Σύλλογο στα 1872, με την επωνυμία "Σύλλογος Κυριών υπέρ της γυναικείας παιδεύσεως". Στις συναντήσεις του Συλλόγου οι γυναίκες μιλάνε για την καταπίεσή τους και για το δικαίωμα της ψήφου που πρέπει να αποκτήσουν.
Στο Παρθεναγωγείο της Ανδριανούπολης διδάσκεται το σημαντικότερο ίσως, για την απαρχή του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, όνομα: Η Καλλιόπη Παρρέν, που συνειδητοποιεί την καταπίεση της γυναίκας και αρχίζει προσπάθειες για την οργάνωση και την ενημέρωσή της. Η ίδια εκδίδει το 1887 την "Εφημερίδα των Κυριών", που κυκλοφόρησε για 30 χρόνια και υπήρξε η ιδρύτρια των Κυριακών Σχολείων για Κορασίδες της Επαγγελματικής Σχολής Ελληνίδων και του Ασύλου των Ανιάτων.
Το Λύκειο Ελληνίδων ιδρύεται επίσης από την Καλλιόπη Παρρέν το 1911. Παράλληλα εμφανίζονται και τα πρώτα γυναικεία περιοδικά, των οποίων συγγραφείς και εκδότες είναι γυναίκες, όπως : η "Οικογένεια" με διευθύντρια την ΄’ννα Σερουίτου, που εκδόθηκε από το 1897 έως το 1898, η "Θάλεια" που εκδόθηκε το 1867 με εκδότρια την Πηνελόπη Λαζαρίδου και η "Ευρυδίκη" που εκδιδόταν στην Κωνσταντινούπολη από το 1870 έως το 1873 με εκδότρια την Αιμιλία Κτενά.
Πολύ γενικά βέβαια μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι πρώτοι Σύλλογοι και τα περιοδικά στόχευαν κυρίως σε πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφύλαξης της εθνικής κληρονομιάς και τέχνης και σε φιλανθρωπικό έργο κοινωνικής πρόνοιας. Όμως, όσες δραστηριοποιούνται σ΄ αυτές τις Οργανώσεις συνειδητοποιούν παράλληλα τις ικανότητες του φύλου τους. Στο μεταξύ στην Ευρώπη η βιομηχανική επανάσταση κάνει τις γυναίκες, που πληρώνονται στα εργοστάσια με το μισό σχεδόν μεροκάματο του άνδρα, να συνειδητοποιούν την εκμετάλλευση του φύλου τους. Η αδικία σε βάρος τους στο χώρο της δουλειάς τους τις κάνει να δουν τη γενικότερη αδικία που τους γίνεται. Γεννιέται ο φεμινισμός που επιδρά - όπως είναι φυσικό - και στην Ελλάδα.
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ανακόπτουν τις δραστηριότητες των Γυναικείων Συλλόγων και την ανάπτυξή τους. Με το τέλος όμως του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εμφανίζονται μερικές δυναμικές γυναικείες προσωπικότητες: Η Αύρα Θεοδωροπούλου, η Μαρία Νεγρεπόντη, η Μαρία Σβώλου, η Αγνή Ρουσσοπούλου, η Ρόζα Ιμβριώτη. Το 1920 ιδρύεται ο "Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας" και το "Συμβούλιο Ελληνίδων".
Το 1930 καταφέρνουν να αποκτήσουν οι Ελληνίδες το δικαίωμα του να "εκλέγουν" μόνο, και αυτό μετά τη συμπλήρωση των 30 χρόνων τους, στις Δημοτικές Εκλογές. Η δικτατορία του Μεταξά, στα 1936, ανακόπτει όμως ουσιαστικά την εξέλιξη του Γυναικείου Κινήματος.
Μετά την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η δραστηριότητα της προοδευτικής Ελληνίδας απορροφήθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Μέσα στο λαϊκό κίνημα η γυναίκα συνειδητοποιείται περισσότερο και το 1945 ιδρύεται η Πανελλήνια ΄Ενωση Γυναικών (Π.Ε.Γ.) που εκδίδει το περιοδικό "Ελληνίδες" και που ιδρύει παραρτήματα και στην Επαρχία, και αποκτά λαϊκή βάση σε αντίθεση με τις προηγούμενες εποχές που αναφέραμε, όπου οι Γυναικείοι Σύλλογοι αποτελούνταν κυρίως από μερικές μόνο προοδευτικές γυναίκες της εποχής.
Το 1946 γίνεται στην Αθήνα μεγάλη συγκέντρωση γυναικών, με πρωτοβουλία της Π.Ε.Γ. και αποφασίζεται η μόνιμη συνεργασία των Γυναικείων Οργανώσεων. Ιδρύεται έτσι, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Γυναικών. Και οι δύο όμως αυτοί σύλλογοι διαλύθηκαν στα 1947-1948 και τα αρχεία τους καταστράφηκαν. ΄Έτσι χάθηκαν και για μας πολύτιμα ιστορικά στοιχεία.
Μετά τον εμφύλιο πόλεμο επιβίωσαν μόνο τα συνεργαζόμενα από το 1948 Σωματεία, που η λαίλαπα του εμφύλιου πολέμου δε διέλυσε, όπως είναι το Λύκειο Ελληνίδων, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, η Χ.Ε.Ν., ο Σύλλογος Ελληνίδων Επιστημόνων και μερικά ίσως άλλα.
Το δικαίωμα των γυναικών, όχι μόνο να εκλέγουν αλλά και να εκλέγονται στις Δημοτικές Εκλογές δόθηκε το 1950 και 1952 το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις βουλευτικές εκλογές. Τα δικαιώματα όμως αυτά δόθηκαν κάτω από διεθνή επίδραση. Το Ελληνικό Κράτος χρειάστηκε να επικυρώσει, ύστερα από τη διακήρυξη του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τη Συνθήκη της Ρώμης, και ύστερα πάλι από διεθνείς υποχρεώσεις και κυρίως με την επικύρωση της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης "Περί πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών" καταργήθηκαν και στην Ελλάδα μερικές κραυγαλέες θεσμοθετημένες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και αρχίζουν να ανοίγονται οι δρόμοι τους για τη δημόσια ζωή.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 και ειδικότερα το 1964 ιδρύεται η Πανελλήνια ΄Ένωση Γυναικών (Π.Ε.Γ.) που εκδίδει το περιοδικό "Δελτίο". Οι κύριοι στόχοι της είναι : ίση αμοιβή για ίση εργασία, προστασία της μητρότητας και του παιδιού και άλλους στόχους που μερικοί από αυτούς αποτελούν και σήμερα επιδιώξεις των Γυναικείων Οργανώσεων.
Μετά το 1974 το Γυναικείο Κίνημα μπαίνει σε νέα φάση, εμφανίζεται πιο έντονο συνδέεται με τις γενικότερες πολιτικό-οικονομικές διεκδικήσεις και αποκτά πολιτικό χαρακτήρα.Πολλοί Γυναικείοι Σύλλογοι δημιουργούνται, διεκδικώντας ουσιαστική ισότητα για τη γυναίκα και προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν την πλατιά λαϊκή μάζα.
Ιδρύονται νέες Γυναικείες Οργανώσεις : "Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών", "Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας", (ΟΓΕ), "΄Ένωση Γυναικών Ελλάδας(Ε.Γ.Ε.), "Κίνηση για την απελευθέρωση των Γυναικών" (Κ.Α.Γ.) "Γυναίκες στην Αντίσταση", "Προοδευτική ΄Ένωση Μητέρων", "Σύλλογος Ελληνίδας Νοικοκυράς", κ.α.
Το 1976 ιδρύεται από τις Γυναικείες Οργανώσεις η "Συντονιστική Επιτροπή Γυναικών Εκπροσώπων Γυναικείων Σωματείων" (Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.) ένα άτυπο συντονιστικό όργανο, που διεκδικεί με αίτημα την τροποποίηση και προώθηση του Οικογενειακού Δικαίου και του προβλήματος της στράτευσης των γυναικών.
Από αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή φαίνεται καθαρά, ότι οι σοβαρές κινητοποιήσεις της Ελληνίδας συνέπεσαν πάντοτε με την ακμή του λαϊκού κινήματος και συρρικνώθηκαν μαζί του κάτω από τις δυνάμεις της αντίδρασης.Το Γυναικείο Κίνημα συνεχίζει σήμερα δραστήρια, τους αγώνες τους, διεκδικώντας την πλήρη ένταξη της γυναίκας με ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
Χειρομαντεία: Δες ποια μυστικά της ζωής σου κρύβει το 

χέρι σου
Αν θες να μάθεις το μέλλον σου στην αγάπη, πιθανόν η απάντηση να βρίσκεται

πολύ κοντά σου, και συγκεκριμένα, στις παλάμες σου...Η χειρομαντεία έχει τους δικούς της τρόπους να αποκαλύπτει τι σε περιμένει στον έρωτα....Στα σοβαρά ή και σαν ένα παιχνίδι, σε εσένα ή στους άλλους, εύκολα μπορείς να αποκαλύψεις

μερικά ερωτικά μυστικά.Η χειρομαντεία είναι μια παμπάλαια τεχνική για να δει κανείς το μέλλον και την προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Φυσικά έχει τη δική της ιδιαίτερη σοφία και χρειάζεται μαθητεία αλλά και ταλέντο για να την ασκεί κανείς. Όμως, μερικά βασικά στοιχεία της μπορεί να τα μάθει και να τα χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, ακόμα και σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι, που όμως μπορεί να αποκαλύψει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την προσωπικότητα και τις τάσεις ενός ανθρώπου. Και σε ό,τι αφορά ένα θέμα που ενδιαφέρει τους πάντες, τον έρωτα, οι παλάμες μας έχουν πολλά να δείξουν. Να λοιπόν μερικά βασικά για να τις αποκρυπτογραφήσεις.Η παλάμη λέει πολλά!Ζήτημα πρώτο: Ποιο είναι το χέρι που θα κοιτάξεις, το δεξί ή το αριστερό; Η απάντηση είναι, και τα δύο. Πολλές φορές θα διαπιστώσεις ότι στο ίδιο άτομο οι παλάμες παρουσιάζουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Και αυτό γιατί η καθεμιά δείχνει διαφορετικά πράγματα, οπότε θα πρέπει να συνδυάσεις τις πληροφορίες. Στους δεξιόχειρες, η αριστερή παλάμη δείχνει τα χαρακτηριστικά με τα οποία γεννήθηκε κανείς και τις δυνατότητές του, ενώ η δεξιά τις αλλαγές που μπορεί να έρθουν στη ζωή του ή να τις προκαλέσει ο ίδιος. Φαίνεται πως τίποτα δεν είναι οριστικά και αμετάκλητα γραφτό. Επίσης η αριστερή παλάμη συνδέεται περισσότερο με το παρελθόν και η δεξιά με το μέλλον.Στους αριστερόχειρες ανθρώπους αυτές οι συνδέσεις είναι αντίστροφες. Κοιτάς δηλαδή την αριστερή παλάμη για τα χαρακτηριστικά και τις καταστάσεις που διαμορφώνονται στη διάρκεια της ζωής και τη δεξιά για όσα είναι έμφυτα στο άτομο. Αν κάποιος εμφανίζει μεγάλες διαφορές στα δυο χέρια, σημαίνει ότι έχει κάνει ή θα κάνει μεγάλη πορεία προσωπικής εξέλιξης στη ζωή του.Δεν είναι όμως μόνο οι γραμμές σημαντικές για το διάβασμα του χεριού. Το μέγεθος και το σχήμα της παλάμης δίνουν πολλά στοιχεία για την προσωπικότητα. Αν κάποιος έχει μεγάλα χέρια σε σχέση με το σώμα του, συνήθως είναι άτομο που περισσότερο σκέφτεται παρά ενεργεί. Κάποιος με μικρά χέρια, πάντα αναλογικά με το σώμα του, είναι άνθρωπος περισσότερο της δράσης, που δεν... πολυψειρίζει τα πράγματα.Ορισμένες παλάμες είναι τετράγωνες και άλλες επιμήκεις. Τετράγωνη θεωρείται μια παλάμη που έχει το ίδιο μήκος με πλάτος, σε αντίθεση με τη μακριά παλάμη, που έχει μεγαλύτερο μήκος από πλάτος. Επίσης, άλλα άτομα έχουν μακριά δάχτυλα και άλλα κοντά. Πώς καθορίζεται αυτό; Το κριτήριο αν κάποιος έχει μακριά δάχτυλα είναι το μεσαίο δάχτυλο να ξεπερνά σε μήκος τα τρία τέταρτα της παλάμης. Κοντά θεωρούνται τα δάχτυλα, αν το μεσαίο είναι μικρότερο σε μήκος από τα τρία τέταρτα της παλάμης.Ο αντίχειρας μπορεί να δώσει ενδιαφέρουσες ενδείξεις για την προσωπικότητα. Αν έχει ευκινησία, δείχνει άτομο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο. Αν είναι δύσκαμπτος, προδίδει έναν κάπως στενοκέφαλο και πεισματάρη χαρακτήρα. Αν ο αντίχειρας λεπταίνει στη βάση του, το άτομο χαρακτηρίζεται από τακτ και διπλωματικότητα. Ο μακρύς αντίχειρας δείχνει πίστη στον έρωτα και δυνατό χαρακτήρα...
Χέρια Αέρα, Γης, Φωτιάς και Νερού.


Με βάση όλα αυτά, τα χέρια χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, αντίστοιχες με τα τέσσερα στοιχεία της αστρολογίας: χέρια Αέρα, Γης, Φωτιάς και Νερού.Το χέρι του Αέρα χαρακτηρίζεται από τετράγωνη παλάμη με μακριά δάχτυλα και λεπτές, καθαρές γραμμές. Τα άτομα με τέτοια χέρια είναι διανοούμενα, κοινωνικά και αεικίνητα και κυνηγούν διαρκώς την εναλλαγή στη ζωή τους. Στον έρωτα θεωρούν σημαντικό να έχουν πνευματική επαφή με τον σύντροφό τους.Το χέρι της Γης χαρακτηρίζεται από τετράγωνη παλάμη με κοντά δάχτυλα και έντονες, βαθιές γραμμές. Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα χέρια είναι πρακτικοί, προσγειωμένοι και γεμάτοι ζωντάνια. Συχνά αγαπούν τη φύση και τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Στον έρωτα είναι άμεσοι και δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης.Το χέρι της Φωτιάς έχει μακριά παλάμη με κοντά δάχτυλα και πολλές, έντονες γραμμές. Τα άτομα με τέτοια χέρια είναι άνθρωποι της δράσης που δεν διστάζουν να ρισκάρουν. Στον έρωτα έχουν αυτοπεποίθηση και θέλουν να παίρνουν την πρωτοβουλία.

Το χέρι του Νερού χαρακτηρίζεται από μακριά παλάμη με μακριά δάχτυλα, και έχει πολλές λεπτές γραμμές που δεν είναι πάντα ευκρινείς. Τα άτομα με αυτό το είδος χεριών είναι δημιουργικά και συναισθηματικά. Στον έρωτα είναι ευαίσθητα, ευάλωτα, κάπως αφελή και δίνουν μεγάλη σημασία στο να φροντίζουν τον άλλο και να τους φροντίζει.Οι γραμμές του πεπρωμένου.Στην παλάμη υπάρχουν οι βασικές και οι δευτερεύουσες γραμμές, συν πολλές ακόμα μικρότερες γραμμούλες. Αν κάποιος, εκτός από τις βασικές γραμμές έχει την παλάμη του «χαραγμένη» με αρκετές άλλες γραμμές, πιθανόν έχει μια σύνθετη προσωπικότητα, ευαίσθητη και ευάλωτη στις εξωτερικές επιδράσεις. Όσο πιο λίγες είναι οι γραμμές στην παλάμη, τόσο πιο απλά και άμεσα ζει τη ζωή του το άτομο.Οι βασικές γραμμές είναι της Καρδιάς, του Κεφαλιού και της Ζωής.Η γραμμή της Καρδιάς είναι η πρώτη έντονη οριζόντια γραμμή κάτω από τα δάχτυλα. Συνδέεται με τα συναισθήματα, οπότε έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τα ερωτικά ζητήματα. Όσο πιο κοντά στα δάχτυλα είναι, τόσο περισσότερο το άτομο χαρακτηρίζεται από έντονα πάθη και μια τάση για ζηλοτυπία. Αν διασχίζει σε ευθεία ολόκληρη την παλάμη δείχνει ένα χαρακτήρα που ελέγχει τα συναισθήματά του. 
 Αν πλησιάζοντας τον δείκτη καμπυλώνει και ανεβαίνει, φανερώνει κάποιον που είναι τρυφερός και ζεστός στις σχέσεις του. Όταν τη διασχίζουν κάθετες γραμμούλες που σχηματίζουν σταυρουδάκια ή η πορεία της είναι διακεκομμένη, μπορεί να σημαίνει περιόδους θλίψης και μοναξιάς στη ζωή. Αν μοιάζει να αποτελείται από κρικάκια σαν αλυσίδα, ίσως δείχνει ένα άτομο που ζει παράλληλους έρωτες και δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό στα αισθήματά του.
Η γραμμή του Κεφαλιού είναι η δεύτερη έντονη οριζόντια γραμμή της παλάμης και δείχνει τον τύπο της νοημοσύνης που έχει κάποιος.
Η γραμμή της Ζωής ξεκινά ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη και αγκαλιάζει με μια καμπύλη τη βάση του αντίχειρα, με κατεύθυνση προς τον καρπό. Είναι αρκετά… παρεξηγημένη, καθώς παλιά πίστευαν ότι το βάθος και το μήκος της έδειχνε πόσο θα ζήσει κανείς. Αυτό που δείχνει στην ουσία είναι η ζωτικότητα του ανθρώπου και το κατά πόσον διάφορα γεγονότα μπορεί να την κάμψουν. Αν είναι μακριά και βαθιά, φανερώνει μια ζωή γεμάτη υγεία και ζωντάνια. 
Αν είναι ρηχή και κοντή, δίνει μια ένδειξη ότι το άτομο μπορεί στη ζωή του να αφεθεί και να ελέγχεται από τους άλλους. Αν είναι κοντή αλλά έντονη, δείχνει και πάλι μια όμορφη ζωή και την ικανότητα του ατόμου να ξεπερνά κάθε είδους προβλήματα υγείας. Αν συνοδεύεται και από άλλες γραμμές, σημαίνει ότι θα έχει κανείς ενισχυμένη ζωτικότητα. Αν έχει μικρή καμπύλη και πλησιάζει προς τον αντίχειρα, φανερώνει έναν επιφυλακτικό χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις, αν η γραμμή της Ζωής είναι μεγάλη και αφήνει απόσταση από τη βάση του αντίχειρα, δείχνει έναν άνθρωπο δοτικό στον έρωτα. Όσο πιο κοντά στον αντίχειρα βρίσκεται, τόσο λιγότερο από τον χρόνο και την ενέργειά του αφιερώνει αυτό το άτομο στον άλλο.
Αν η γραμμή του Κεφαλιού ενώνεται με τη γραμμή της Ζωής στην αρχή της, δείχνει άνθρωπο μάλλον επιφυλακτικό και φοβισμένο. Όσο πιο μεγάλη απόσταση έχουν μεταξύ τους αυτές οι δυο γραμμές, τόσο πιο άνετος είναι κανείς, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δεν φοβάται να ρισκάρει.
Γάμος και σεξουαλικότητα
Μια «δευτερεύουσα» γραμμή που έχει σημασία για τις σχέσεις είναι η γραμμή του Γάμου. Αυτή είναι μια κοντή γραμμούλα ανάμεσα στη γραμμή της Καρδιάς και τη βάση του μικρού δακτύλου, στην κόψη της παλάμης. Πολλές φορές είναι παραπάνω από μία. Συχνά, για να τις διακρίνει κανείς πρέπει να κλείσει ελαφρά την παλάμη του. Αυτές οι γραμμές, αν είναι λεπτές, δείχνουν ερωτικούς δεσμούς που όμως δεν ήταν σοβαροί. 
Μια βαθιά καθαρή γραμμή δείχνει μια μακροχρόνια και ευτυχισμένη σχέση ή γάμο. Αν υπάρχουν περισσότερες από μια έντονες γραμμές, δείχνουν ισάριθμους σοβαρούς έρωτες ή και γάμους. Όσο για τη χρονολογική τους σειρά, εκείνη που είναι χαμηλότερα δείχνει τη σχέση που έρχεται νωρίτερα στη ζωή.
Στη χειρομαντεία σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης τα «μαξιλαράκια» της παλάμης που ονομάζονται Όρη. Εκείνο που έχει σημασία για τις ερωτικές υποθέσεις είναι το Όρος της Αφροδίτης, που βρίσκεται στη βάση του αντίχειρα και περικλείεται από τη γραμμή της Ζωής. Αν είναι σαρκώδες και σφριγηλό δείχνει μια έντονη σεξουαλικότητα. Αν είναι λιπόσαρκο και πλαδαρό, φανερώνει χαμηλή σεξουαλική ενέργεια.
Οι έντονες οριζόντιες γραμμές πάνω στο Όρος της Αφροδίτης, φανερώνουν άτομο που γοητεύει ιδιαίτερα τους άλλους. Αν υπάρχουν λεπτές οριζόντιες και κάθετες γραμμούλες που σχηματίζουν κάτι σαν δικτυωτό, το πρόσωπό αυτό μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκο στα ερωτικά του, ασταθές και γενικά να απογοητεύει τους άλλους. Ένας σχηματισμός σαν τριγωνάκι πάνω στο Όρος της Αφροδίτης δείχνει άτομο με τάση για εξωσυζυγικές περιπέτειες, ενώ ένα σχήμα μισοφέγγαρου φανερώνει μια ακαταμάχητη γοητεία.
Τώρα λοιπόν που τα έμαθες όλα αυτά, μπορείς από δω και μπρος να κοιτάζεις μια καινούργια γνωριμία που σου τράβηξε το ενδιαφέρον όχι στα μάτια (ή οπουδήποτε αλλού) αλλά κατευθείαν στα χέρια!!

17 συμπτώματα του καρκίνου που συνήθως αγνοούμε

Ο καρκίνος πλέον έχει γίνει μία από τις πιο κοινές «σιωπηλές» ασθένειες. Ωστόσο, σύμφωνα με το reader’s digest, το σώμα στέλνει «οιωνούς» που εμείς συχνά αγνοούμε.

Συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή
Ένα από τα πρώτα σημάδια στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι η αναπνοή. Ο συριγμός ή η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να αποτελεί μία προειδοποίηση για καρκίνο. Ωστόσο, πολλές φορές οι ασθενείς το παρερμηνεύουν ως άσθμα, καθυστερώντας έτσι τη σωστή διάγνωση.

Χρόνιος βήχας ή πόνος στο στήθος
Διάφοροι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και των όγκων του πνεύμονα, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, που μιμούνται τον έντονο βήχα ή τη βρογχίτιδα. Ένας τρόπος για να δούμε τη διαφορά είναι, ότι τα πρόβλημα επιμένει ή επανέρχεται σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο. Μερικοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αναφέρουν επιπλέον πόνο στο στήθος, που επεκτείνεται επάνω στο ώμο ή κάτω από το βραχίονα.

Συχνοί πυρετοί ή λοιμώξεις
Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα της λευχαιμίας, μιας μορφής καρκίνου των κυττάρων του αίματος, που ξεκινά από το μυελό των οστών. Η λευχαιμία προκαλεί το μυελό να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία παραγκωνίζουν τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια, υποσκάπτοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Συχνά, οι γιατροί παρατηρούν ότι ασθενείς με λευχαιμία (ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες) διαμαρτύρονται για πυρετό, γενικευμένο πόνο και συμπτώματα γρίπης, για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο.

Δυσκολία στην κατάποση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκολία κατάποσης συνήθως συνδέεται με καρκίνο του οισοφάγου ή του λαιμού, ωστόσο αυτό μπορεί να αποτελεί ένα πρώτο σύμπτωμα για καρκίνο του πνεύμονα.
Διόγκωση των λεμφαδένων ή εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα
Η διόγκωση των λεμφαδένων δείχνει τις αλλαγές στο λεμφικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου. Για παράδειγμα, ένα εξόγκωμα ή οι διευρυμένοι λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα, μερικές φορές είναι ένα σημάδι του καρκίνου του μαστού. Ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της λευχαιμίας.

Υπερβολικοί μώλωπες ή ακατάπαυστη αιμορραγία
Αυτό το σύμπτωμα υποδηλώνει συνήθως, ότι κάτι μη φυσιολογικό συμβαίνει με τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια και ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι λευχαιμίας.
Ασθενείς με λευχαιμία ανέφεραν, ότι είχαν μώλωπες σε παράξενα μέρη, όπως στα δάχτυλα και τα χέρια, καθώς και κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το λαιμό, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για αιμορραγία των ούλων. Η εξήγηση ενδεχομένως βρίσκεται στο γεγονός, ότι με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα «της λευχαιμίας» παραγκωνίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια, αλλοιώνοντας την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο.

Αδυναμία ή κόπωση
Η γενικευμένη κόπωση και η αδυναμία είναι ένα σύμπτωμα πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, που θα πρέπει κανείς να το δει σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα. Στην περίπτωση που αισθάνεστε εξαντλημένοι χωρίς εξήγηση, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Φούσκωμα στην κοιλιά ή αύξηση του σωματικού βάρους
Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ενδέχεται να είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του καρκίνου. Στην περίπτωση μάλιστα των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, το σώμα διογκώνεται και παρατηρείται ένα ανεξήγητο κοιλιακό φούσκωμα, το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά και συνεχίζει να υπάρχει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αίσθημα κορεσμού ή ανορεξία
Αυτό το σύμπτωμα αφορά επίσης στις γυναίκες και συγκεκριμένα σε όσες πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών. Κάθε γυναίκα που βιώνει υπερβολικό φούσκωμα ή αύξηση του σωματικού βάρους (ειδικά μάλιστα αν συνοδεύεται από πυελικό άλγος ή αίσθημα υπερκορεσμού) θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της και να ζητήσει ένα υπερηχογράφημα πυέλου.

Κοιλιακό άλγος
Ο πόνος στην κοιλιά ή την πύελο, από μόνος του μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για τον γυναικείο καρκίνο. Στην πραγματικότητα, επειδή είναι ένα κοινό σύμπτωμα των ινομυωμάτων, κύστεων των ωοθηκών και άλλων αναπαραγωγικών διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος, οι γιατροί δε μπορούν πάντα να υπολογίσουν τον καρκίνο ως πιθανότητα, όταν οι ασθενείς περιγράφουν πυελικό πόνο.
Βεβαιωθείτε, ότι ο γιατρός σας εξετάζει όλες τις πιθανές εξηγήσεις και κάνει μια πλήρη εξέταση, αφού ο πόνος και οι κράμπες στην πύελο και την κοιλιακή χώρα μπορεί να συνοδεύουν το φούσκωμα, που, όπως προαναφέρθηκε, ενδεχομένως να σηματοδοτεί καρκίνο των ωοθηκών. Η λευχαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει κοιλιακό πόνο που προκύπτει από μια διευρυμένη σπλήνα.

Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα
Συχνά παρερμηνεύονται ως αιμορροΐδες, αλλά η αιμορραγία από το ορθό ή στα κόπρανα μπορεί να σημαίνει καρκίνος του παχέος εντέρου. Το αίμα στην τουαλέτα είναι ένας σοβαρός λόγος για να καλέσετε το γιατρό σας και να προγραμματίσετε μια κολονοσκόπηση.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Εάν παρατηρήσετε, ότι χάνετε κιλά χωρίς να έχετε κάνει αλλαγές στη διατροφή σας ή να ασκείστε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Η απώλεια βάρους είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Είναι επίσης ένα σημάδι του καρκίνου, που έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, επηρεάζοντας την όρεξη και την ικανότητα του σώματός να απαλλαγεί από τα απόβλητα.

Στομαχικές διαταραχές ή στομαχόπονος
Όσο απλό και να ακούγεται, ένα συνηθισμένο κοιλιακό άλγος μπορεί να είναι ο οιωνός για καρκίνο και όχι έλκος, όπως πολλοί ασθενείς νομίζουν. Οι κράμπες στο στομάχι ή οι συχνοί στομαχόπονοι ενδέχεται να υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διόγκωση των χαρακτηριστικών του προσώπου
Μερικοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζουν πρήξιμο ή ερυθρότητα στο πρόσωπο. Η εξήγηση για αυτό είναι, ότι οι μικροί όγκοι του πνεύμονα μπλοκάρουν συνήθως τα αιμοφόρα αγγεία στο στήθος, εμποδίζοντας το αίμα να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο κεφάλι και το πρόσωπο.

Μια πληγή που δεν επουλώνεται ή αιμορραγεί εύκολα
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε, ότι πρέπει να παρακολουθούμε τις κρεατοελιές για αλλαγές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη καρκίνου του δέρματος. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα, όπως μικρά κηρώδη εξογκώματα ή ξηρά φολιδωτά σημάδια, τα οποία δύσκολα παρατηρεί κάποιος. Άλλα συμπτώματα καρκίνου του δέρματος μπορούν να είναι το μελάνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Αλλαγές στα νύχια
Οι ανεξήγητες αλλαγές στα νύχια μπορεί να είναι σημάδια διαφόρων τύπων καρκίνου. Μία καφέ ή μαύρη ράβδωση ή ακόμα και μία «τελεία» κάτω από το νύχι μπορούν να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του δέρματος, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε, ότι ένα σημάδι καρκίνου του πνεύμονα είναι και η διεύρυνση των άκρων των δακτύλων, με τα νύχια να κάνουν καμπύλη πάνω από τις άκρες.
Τα ωχρά ή άσπρα νύχια μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη, ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά, γεγονός που ενδεχομένως προϊδεάζει για καρκίνο του ήπατος.

Πόνος στην πλάτη ή τα κάτω δεξιά πλευρά
Μπορεί να ακούγεται ασαφές ως σύμπτωμα, αλλά πολλοί ασθενείς με καρκίνο παρατήρησαν τον πόνο αυτό ως το πρώτο σημάδι του καρκίνου του ήπατος, γνωστή μορφή καρκίνου, που κοινά αναφέρεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος».
Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, ο καρκίνος του μαστού συχνά διαγιγνώσκεται με τον πόνο στην πλάτη, ο οποίος μπορεί να συμβαίνει όταν ο όγκος πιέζει πίσω στο στήθος ή όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται στη σπονδυλική στήλη ή τις νευρώσεις.ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΤΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ :


Επαγγελματικος Προσανατολισμός

ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝΗ ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έντονες ανισορροπίες στην προσφορά και ζήτηση εργασίας κατά επάγγελμα και κατά περιοχή. Το πρόβλημα της ανεργίας έχει και αυτό διαρθρωτική μορφή. Υπολογίζεται ότι το μισό περίπου του συνόλου της ανεργίας στη χώρα μας αφορά σε διαρθρωτική ανεργία η οποία έχει γεωγραφική αλλά και εκπαιδευτική διάσταση. Η θεώρηση ενός επαγγέλματος ως κορεσμένου ή ως επαγγέλματος με προοπτική δεν μπορεί οπωσδήποτε να θεωρηθεί ως ένα τελεσίδικο γεγονός και δε θα έπρεπε να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο με το οποίο ένας νέος θα πρέπει να προβεί σε εκπαιδευτικές-επαγγελματικές αποφάσεις.
Η οικονομική ρευστότητα και η τεχνολογική μεταβλητότητα της εποχής μας έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την εξαφάνιση ορισμένων επαγγελμάτων αλλά και την εμφάνιση πλήθους νέων. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν επάγγελμα δύο και τρεις φορές στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Στον επαγγελματικό κόσμο και στην αγορά εργασίας ισχύει ένα είδος "φυσικής επιλογής". Αυτό σημαίνει ότι επιβιώνουν τα άτομα που είναι προετοιμασμένα να προβαίνουν σε άμεση αναπροσαρμογή των στόχων τους και σε διαρκή ανανέωση των γνώσεών τους. Ένας εργαζόμενος πρέπει πλέον να είναι διαρκώς προετοιμασμένος να μεταπηδήσει από ένα κορεσμένο επάγγελμα σε ένα άλλο που ίσως είναι συναφές με το προηγούμενο αλλά με καλύτερες προοπτικές.

Πολύ θετική προοπτική έχουν επαγγέλματα:
Μηχανολογικά
Τροφίμων και Ποτών
Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρολογίας
Εκτυπώσεων και Γραφικών Τεχνών


Θετική προοπτική έχουν επαγγέλματα:
Κατασκευών και Δομικών Έργων
Επεξεργασίας Μαρμάρου και Τσιμέντου
Χημικής Βιομηχανίας, Πλαστικού, Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Φαρμάκων
Ξυλουργικά
Επεξεργασίας Γυαλιού και Κεραμικής
Οικονομικά, Διοικητικά και Εμπορικά
Ξενοδοχειακά, Τουριστικά και Επισιτιστικά
Αθλητικά, Ψυχαγωγικά και Θαλάσσια
Οικιακά και Υπηρεσιών Ασφαλείας
Περιβάλλοντος, Οικολογίας και Ποιοτικού ελέγχου
Ιατρικά και Παραϊατρικά
Ψυχολογίας και Κοινωνικής Πρόνοιας


Ουδέτερη ή αδιευκρίνιστη ή απρόβλεπτη προοπτική έχουν επαγγέλματα:<br> Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας
Σιδηροβιομηχανίας, Μεταλλικών Κατασκευών και Αλουμινίου
Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Μεταφορών


Αρνητική προοπτική έχουν επαγγέλματα:
Γεωλογίας, Ορυκτού Πλούτου και Δασών
Κατασκευής Ενδυμάτων
Ενημέρωσης και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
Εμπορικής Ναυτιλίας
Εκπαιδευτικά και Πολιτιστικά
Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών


Πολύ αρνητική προοπτική έχουν επαγγέλματα:
Υποδηματοποιίας, Δερματίνων Ειδών και Γουνοποιίας
Κλωστοϋφαντουργίας
Τραπεζικά και Ασφαλιστικά
Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών
Νομικά
Στρατιωτικά και Αστυνομικά
Εκκλησιαστικά


Γενικά, στην εποχή μας το μεγαλύτερο κεφάλαιο αποτελεί η γνώση. Στην έννοιά της περιλαμβάνεται και η δυνατότητα που προσφέρει στον εργαζόμενο να μεταπηδήσει από μια ειδικότητα σε κάποια άλλη, όπως προαναφέραμε.
Στις ανεπτυγμένες χώρες σταδιακά η ανθρώπινη εργασία εξαλείφεται από ορισμένα στάδια της παραγωγής ενώ σε άλλα μεταλλάσσεται και υποκαθίσταται από άτομα με υψηλότερη τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτής της οπτικής έχουν εντοπισθεί επαγγέλματα που μελλοντικά θα έχουν τεράστια άνθιση σε βάρος άλλων που θα εξαφανιστούν. Βλέπουμε παρακάτω ορισμένα επαγγέλματα που το μέλλον τους είναι άμεσα συνυφασμένο με την τεχνολογική εξέλιξη που τώρα δρομολογείται.

Επαγγέλματα του μέλλοντος:
1. Σχεδιαστής Ιστοσελίδων. Αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης καθώς κάθε εταιρεία, οργανισμός και ιδιώτης θα προβάλλεται μέσω Internet.
2. Μηχανικός Ιστών. Οι ερευνητές επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να "κατασκευάζουν" ιστούς ανθρωπίνων οργάνων.
3. Προγραμματιστής Γονιδίων. Τεχνικοί εργαστηρίων θα αλλάζουν τα ατομικά γονίδια με σκοπό την αποφυγή ασθενειών αλλά και για αισθητικούς λόγους.
4. Αγρότης-φαρμακοποιός και Κτηνοτρόφος-φαρμακοποιός. Θα καλλιεργούνται λαχανικά και θα εκτρέφονται ζώα που θα έχουν υποστεί γενετικές επεμβάσεις ώστε να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες.
5. Επιμελητής Δημιουργίας Παραδόξων Τροφών. Πουλερικά χωρίς φτερά και φρούτα χωρίς φλούδα ήδη δημιουργήθηκαν. Στο μέλλον θα υπάρχουν ψάρια ταχείας ανάπτυξης και φρούτα που δεν παγώνουν.
6. Ντετέκτιβ Δεδομένων. Θα είναι επιφορτισμένος με την εξαγωγή συγκεκριμένων πληροφοριών μέσα από τεράστιες βάσεις ψηφιακών δεδομένων.
7. Εργαζόμενος σε Γραμμή Επικοινωνίας για Τεχνικές Λύσεις. Ήδη μεγάλες εταιρείες απασχολούν προσωπικό που δίνει λύσεις σε τεχνικά προβλήματα υπολογιστών μέσω τηλεφώνου και internet. Το ίδιο θα ισχύει για τα προβλήματα κάθε ηλεκτρικής συσκευής.
8. "Στενός" Διαφημιστής. Θα προωθεί προϊόντα χρησιμοποιώντας μυρωδιές και γεύσεις με απώτερο σκοπό να περάσει μηνύματα επιθυμίας αγοράς τους κατευθείαν στον εγκέφαλο του καταναλωτή.
9. Μηχανικός Γνώσεων. Μελετά συστήματα και τα αναλύει σε κανόνες που άλλοι εργαζόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν στο πλαίσιο της διαδικασίας διεκπεραίωσης της εργασίας τους.


Επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν:
1. Μεσάζων-Μεσολαβητής (κάθε είδους). Το internet θα εξαφανίσει τα σχετικά επαγγέλματα. Λίγοι εκπρόσωποί τους θα διατηρηθούν για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικά αναλφάβητων.
2. Εκπαιδευτικός. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) αναπτύσσεται ραγδαία.
3. Τυπογράφος. Στο μέλλον δεν θα τυπώνονται κείμενα σε χαρτί. Τα ηλεκτρονικά βιβλία και εφημερίδες είναι ήδη γεγονός.
4. Στενογράφος. Σύστημα αναγνώρισης φωνής θα επιτρέπει την καταγραφή της ομιλίας.
5. Ανώτερο Στέλεχος Επιχειρήσεων. Οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν και εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους αποφυγής του υπερβολικού συγκεντρωτισμού στη λήψη αποφάσεων.
6. Ορθοδοντικός. Ήδη πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές προγραμμάτων ορθοδοντικής με τη χρήση προσομοιωτών που θα εφαρμόζονται σε πλαστικά επιθέματα στα δόντια.
7. Δεσμοφύλακας. Διαρκής παρακολούθηση των εγκλείστων θα επιτυγχάνεται μέσω μικροσκοπικών συσκευών.
8. Οδηγός Φορτηγού. Υπολογιστές θα "οδηγούν" τα φορτηγά σε "έξυπνες" λωρίδες κυκλοφορίας.
9. Οικιακός Βοηθός. Κεντρικός υπολογιστής θα ελέγχει συστήματα αυτόματου καθαρισμού.
Τα επαγγέλματα πρώτης γραμμής χάνουν σιγά σιγά τη λάμψη τους

Αποκαλυπτική έρευνα για το μέλλον των ειδικοτήτων που εξακολουθούν να προτιμούν οι νέοι

Τα επαγγέλματα τα οποία πριν από μερικές δεκαετίες εξασφάλιζαν κοινωνική καταξίωση και αποτελούσαν "όνειρο" πολλών γονέων να τα ακολουθήσουν τα παιδιά τους, σήμερα και για τα επόμενα 10 χρόνια δύσκολα θα μπορούν να εξασφαλίσουν το στοιχειώδες. Δηλαδή, μια θέση εργασίας.
Αναφερόμαστε φυσικά στα επαγγέλματα του γιατρού, του δικηγόρου, του χημικού μηχανικού, του καθηγητή, του οδοντιάτρου κ.ο.κ.
Η πιο πρόσφατη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ (ολοκληρώθηκε πριν από έναν μήνα), καταδεικνύει ακριβώς ότι τα επαγγέλματα αυτά έχουν αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, με εξαίρεση το επάγγελμα του καθηγητή, οι απόφοιτοι λυκείου συνωστίζονται για να καταλάβουν μια θέση στα ΑΕΙ στις επιστήμες αυτές, εξακοντίζοντας τις βάσεις στα ύψη, ενώ οι επιτυχόντες διαθέτουν βαθμό απολυτηρίου πάνω από 19 ή κοντά στο 19.
Τα επαγγέλματα που έχουν θετικές προοπτικές απασχόλησης, όπως είναι οι ειδικότητες της πληροφορικής και του οικονομολόγου, επίσης δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους υποψήφιους φοιτητές, οι οποίοι τα τοποθετούν στις πρώτες προτιμήσεις τους.
Ο τομέας μάλιστα της πληροφορικής είναι από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός, για τους οποίους ο αριθμός των εισακτέων για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι αυξημένος σε σχέση με το 2000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Κάτι που αποδεικνύει ότι οι υποψήφιοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ "ανησυχούν" για την επαγγελματική τους αποκατάσταση αλλά ακόμη δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά επαγγέλματα.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά αποδεικνύεται ότι ορισμένα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως αυτά του γιατρού και του δικηγόρου, έχουν αρνητικές ως πολύ αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ειδικών μελετητών με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και βουλευτή κ. Θ. Κατσανέβα, ενώ μέρος της παρουσιάστηκε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Εξελίξεις στη συμβουλευτική και στον επαγγελματικό προσανατολισμό στην αυγή του 21ου αιώνα" που διοργάνωσε από τις 9 ως τις 11 Μαΐου το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ένας βασικός σκοπός του οποίου είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των αρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Εργασίας στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή εθνικής πολιτικής επαγγελματικού προσανατολισμού.
Παρ' όλα αυτά τα τμήματα ιατρικής κυριαρχούν στη συγκέντρωση των "πρώτων προτιμήσεων" των υποψηφίων των επιστημών Υγείας συγκεντρώνοντας το 1999 την "πρώτη προτίμηση" περίπου 6.000 υποψηφίων. Η Ιατρική Αθηνών συγκέντρωσε 3.869 "πρώτες προτιμήσεις" και η Ιατρική Θεσσαλονίκης 1.590.
Το 2000 το σύνολο των εισακτέων στις επτά σχολές της Ιατρικής ήταν 1.060, ενώ η σχολή των Αθηνών (με 275 θέσεις εισακτέων) έχει σήμερα πάνω από 4.300 εγγεγραμμένους φοιτητές. Πολλοί ιατρικοί σύλλογοι θεωρούν σκόπιμο οι φοιτητές να διερευνούν ποιες ειδικότητες έχουν καλύτερες προοπτικές στο μέλλον. Ειδικότητες που συνδέονται με τον καρκίνο, το καρδιαγγειακό σύστημα, τα τροχαία ατυχήματα, τα ψυχικά νοσήματα και τη μηχανική γενετική έχουν προοπτικές.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας παρουσιάζουν σήμερα οι ειδικότητες γενικής ιατρικής, φυσιοϊατρικής, κυτταρολογίας, αιματολογίας, αγγειοχειρουργικής, αναισθησιολογίας και χειρουργικής θώρακος.

Ιδια περίπου είναι η εικόνα για το επάγγελμα του δικηγόρου και τη Νομική Σχολή, όπου στο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών σπουδών, που ταυτίζεται σχεδόν με την Γ' Δέσμη, ο ένας στους τρεις υποψηφίους των γενικών εξετάσεων του 1999 έδειξε έμπρακτα την προτίμησή του στις νομικές σπουδές θέτοντας στο μηχανογραφικό δελτίο ως πρώτη επιλογή κάποιο από τα τρία τμήματα της Νομικής (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής).
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σε σύνολο 15.834 δικηγόρων οι 1.000 ασκούν επαγγέλματα άσχετα με το δικηγορικό επάγγελμα, ενώ 4.873, δηλαδή το 1/3 των αθηναίων δικηγόρων, δεν κατόρθωσαν να κάνουν ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια, άρα κατά μία έννοια είναι άνεργοι.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και για τους χημικούς μηχανικούς, όπου η ζήτηση για το τμήμα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) είναι μεγάλη, με τριπλάσιες "πρώτες προτιμήσεις" από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, ενώ η ανεργία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα του κλάδου.
Το ίδιο ισχύει και για τους οδοντιάτρους.

Αντίθετα, μερικές από τις ειδικότητες των οποίων οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευοίωνες στην αγορά εργασίας για τα επόμενα 5-10 χρόνια είναι αυτές της πληροφορικής και του οικονομολόγου.
Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν καλά οι απόφοιτοι λυκείου, γι' αυτό και στα αποτελέσματα των γενικών εξετάσεων του 2000 και των πανελλαδικών εξετάσεων του Ενιαίου Λυκείου υπήρξε κατακόρυφη άνοδος των βάσεων σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα των ηλεκτρολόγων μηχανικών και των μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το 1999 μάλιστα οι 210 θέσεις εισακτέων του τμήματος του ΕΜΠ διεκδικήθηκαν από 5.484 "πρώτες προτιμήσεις". Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι δεν υπάρχει επιστημονικό αντικείμενο των τεχνολογικών επιστημών που να συγκεντρώνει τόσο πολλές προτιμήσεις υποψηφίων όσο αυτές των σπουδών των ηλεκτρολόγων μηχανικών και των μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ιδιαίτερη ζήτηση από πλευράς υποψηφίων εμφανίζουν και οι οικονομικές επιστήμες, όπου για το αντίστοιχο τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ) η ζήτηση ήταν περίπου τριπλάσια της προσφοράς θέσεων, με 701 "πρώτες προτιμήσεις" για 260 θέσεις.

Οι προοπτικές απορρόφησης στην αγορά εργασίας αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ


Πολύ θετικές ως θετικές 
Πληροφορικός, Ηλεκτρονικός, Μηχανικός πληροφορικής, δικτύων και τηλεπικοινωνίας, Πληροφορικός- Οικονομολόγος Πληροφορικός τηλεργασίας Τεχνολόγος εκτυπώσεων Οικονομολόγος, Οικονομο-διοικητικός (Manager) ( Φοροτεχνικός, Κοστολόγος, Οικονομολόγος - Σύμβουλος επενδύσεων, Οικονομο-διοικητικός έργων (Project Manager), Οικονομικός πωλήσεων (Marketing Manager), Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Αγροτοοικονομολόγος Οικονομολόγος μεταφορών, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Πολιτικός Μηχανικός Μηχανολόγος - Πληροφορικός, Ιχθυολόγος, Γεωπόνος ενάλλακτικής, οικολογικής γεωργίας, Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής τροφίμων, Περιβαλλοντολόγος, Ελεγκτής ποιότητας.
Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων και εργαστηρίων, Νοσηλευτής, Φυσιοθεραπευτής, Οπτικός, Διαιτολόγος, Αισθητικός, Ψυχολόγος, Κοινωνικός λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Φιλόλογος - Επιμελητής εκδόσεων .


Πολύ αρνητικές ως αρνητικές 
Γιατρός, Οδοντίατρος Φαρμακοποιός, Βιολόγος Χημικός, Χημικός Μηχανικός Γεωλόγος, Μεταλλειολόγος Ναυπηγός, Τεχνολόγος πετρελαίου, Δικηγόρος, Δικαστής, Συμβολαιογράφος, Χρηματοοικονομολόγος, Χρηματιστής, Δημοσιογράφος, Ηθοποιός, Μουσικός, Σκηνοθέτης, Καθηγητής Γυμνασίου -Λυκείου, Δάσκαλος, Νηπιαγωγός, Κοινωνιολόγος, Πολιτικός Επιστήμονας, Διεθνολόγος, Ανθρωπολόγος, Λαογράφος, Αρχαιολόγος, Ιστορικός, Φιλόλογος, Θεολόγος, Φυσικός, Μαθηματικός, Μετεωρολόγος, Αστρονόμος.


Ουδέτερες 
Κτηνίατρος Γεωπόνος Αρχιτέκτονας, Καθηγητής Ξένων γλωσσών Ξεναγός, Διερμηνέας, Τεχνικός κλωστοϋφαντουργίας, Χορευτής, Χορογράφος, Γυμναστής, Πιλότος πολιτικής αεροπορίας, Πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού.Τύποι γυναικών – συγκρίνουμε τις γυναίκες με τα PC


Γυναίκα DIAL-UP: γυναίκα με αργή και δύσκολη πρόσβαση.

Γυναίκα DSL: γυναίκα με γρήγορη πρόσβαση, αρκεί να διαθέτεις τους απαραίτητους πόρους.

Γυναίκα SERVER: γυναίκα πάντα απασχολημένη όταν τη χρειάζεσαι.

Γυναίκα WINDOWS: όλοι παραδέχονται ότι δεν λειτουργεί καλά αλλά δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτή.

Γυναίκα LINUX: γυναίκα ελεύθερων αρχών, που δεν χρειάζεσαι λεφτά για να την αποκτήσεις, αλλά απαιτεί πολύ διάβασμα για να συνεργάζεστε απρόσκοπτα.

Γυναίκα D.O.S.: όλοι την έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά, αλλά κανείς δεν την θέλει πια.

Γυναίκα BACKUP: είχατε πιστέψει ότι διέθετε όλα όσα σας χρειάζονται, αλλά τη κρισιμότερη στιγμή πάντα κάτι έλειπε.

Γυναίκα SCREENSAVER: αν και δε χρησιμεύει σε τίποτα, είναι διασκεδαστική.

Γυναίκα MULTIMEDIA: τα κάνει όλα να φαίνονται όμορφα.

Γυναίκα RAM: μόλις χωρίσετε, ξεχνάει όλα όσα έχετε κάνει μαζί.

Γυναίκα HARD-DISK: θυμάται τα πάντα ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Γυναίκα MOUSE: λειτουργεί μόνο αν τη χτυπάς και την κακομεταχειρίζεσαι.

Γυναίκα PASSWORD: νομίζεις πως είσαι ο μόνος που τη γνωρίζει, παρ’όλο που την γνωρίζει κι ο άλλος μισός πληθυσμός.

Γυναίκα MP3: θέλουν όλοι να την «κατεβάσουν» από άλλους άνδρες

Γυναίκα VIRUS: γνωστή και ως σύζυγος, έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις, εγκαθίσταται και καταναλώνει όλα τα αποθέματα. Αν επιχειρήσεις να την απεγκαταστήσεις, αναγκαστικά θα χάσεις κάποια 
αρχεία, αν δεν προσπαθήσεις θα χάσεις τα πάντα

Γυναίκα E-MAIL: τα 9 στα 10 από αυτά που σου λέει, είναι εντελώς άχρηστα
Γυναίκα Service Pack: Μοιάζει με την πρώην σου αλλά υποτίθεται ότι έχει λιγότερα προβλήματα. Τελικά ανακαλύπτεις ότι έχει διαφορετικά.

Γυναίκα browser: Της εμπιστεύεσαι την πιστωτική σου;;;

Γυναίκα trojan: Μεταμφιέζεται σε μια γλυκιά και καλή κοπέλα για να τη βάλεις σπίτι σου. Μόλις μπει δείχνει τον πραγματικό της εαυτό.

Γυναίκα antivirus: Είναι η γυναίκα που σου έρχεται μετά την γυναίκα virus -ενίοτε και πριν από αυτή.

Γυναίκα firewall: Δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας μαζί της.

Γυναίκα wikipedia: Ξέρει πολλά κόλπα, αλλά δεν είσαι σίγουρος ποιος της τα έμαθε και αν τα κάνει σωστά.

Γυναίκα netmod: Στη φορτώσανε με προξενιό.

Γυναίκα outlook : Είναι ανοιχτή σε όλα!

Γυναίκα scanner: Στην αρχή την ήθελες πολύ. Τελικά δεν τη χρησιμοποιείς και τόσο συχνά.

Γυναίκα laptop: Σε ακολουθεί όπου πας.

Γυναίκα desktop: Την αφήνεις σπίτι σου να κάνει δουλειές και βγαίνεις με τους κολλητούς σου! Σε περιμένει αναμμένη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

like