Translate

WELCOME TO MY SITE

SAVOIR VIVRE

Savoir Vivre για όλουςΤο ότι δεν πρέπει να τρώμε με το στόμα ανοιχτό, αλλά και ότι πρέπει να κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό χέρι το γνωρίζουμε όλοι, από τότε που ήμασταν παιδιά. Εκτός όμως από αυτά, τα πολύ βασικά, υπάρχουν και άλλοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται σε ένα γεύμα. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου εξεζητημένοι, όπως νομίζουν πολλοί· αντίθετα, βοηθούν τους ανθρώπους να συνυπάρχουν ευχάριστα γύρω από ένα τραπέζι. Κι επειδή αυτές τις μέρες και θα καλέσουμε και θα μας καλέσουν σε τραπέζια, καλό είναι να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας και να θυμηθούμε τι υπαγορεύουν οι καλοί τρόποι.

Tο... χρονικό της πετσέτας
Μόλις καθίσετε, απλώνετε την πετσέτα στα γόνατά σας και ποτέ δεν τη δένετε στο λαιμό σας ούτε τη στερεώνετε ανάμεσα από τα κουμπιά του πουκαμίσου σας ή οπουδήποτε αλλού. Φροντίζετε να σκουπίζετε σε αυτή τα χείλη σας διακριτικά, κάθε φορά που ετοιμάζεστε να πιείτε από το ποτήρι σας. Την πετσέτα θα πρέπει να την ακουμπήσετε ξανά στο τραπέζι μόνο όταν τελειώσει το γεύμα, οπότε την τοποθετείτε στα αριστερά του πιάτου σας, φροντίζοντας, αν την έχετε λερώσει, να την ακουμπήσετε με τέτοιον τρόπο ώστε να μη φαίνονται οι λεκέδες ή το κραγιόν.

Το ξεμπέρδεμα των σερβίτσιων
Για να μην... πάρετε το ποτήρι ή το ψωμί του διπλανού σας, να θυμάστε ότι τα δικά σας ποτήρια βρίσκονται στα δεξιά και το ψωμί σας αριστερά. Τα μαχαιροπίρουνα είναι τοποθετημένα στο τραπέζι με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Το σετ που θα χρησιμοποιηθεί τελευταίο τοποθετείται κοντά στο πιάτο, οπότε να θυμάστε ότι ξεκινάτε από τα έξω και συνεχίζετε προς τα μέσα. Για πρώτο πιάτο χρησιμοποιείτε αυτό που βρίσκεται πάνω-πάνω και συνεχίζετε με τα επόμενα για κάθε έδεσμα που ακολουθεί.

Με το δεξί ή το αριστερό;
Όταν χρησιμοποιείτε μαχαίρι, το κρατάτε πάντα με το δεξί χέρι και με το αριστερό κρατάτε το πιρούνι. Όταν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μαχαίρι, κρατάτε το πιρούνι με το δεξί σας χέρι. Κάθε φορά που τελειώνετε ένα πιάτο, φροντίζετε να τοποθετείτε τα μαχαιροπίρουνα μέσα στο πιάτο, στο πλάι του, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις άκρες τους 11. Με αυτό τον τρόπο, δείχνετε στον οικοδεσπότη ότι έχετε τελειώσει και μπορεί να τα μαζέψει. Μην ακουμπάτε ποτέ τα μαχαιροπίρουνα έξω από το πιάτο, πάνω στο τραπεζομάντιλο.

Όπως οι γευσιγνώστες
Όπως και εκείνοι που δοκιμάζουν κρασιά, κρατήστε το ποτήρι από το πόδι ώστε και το άρωμά του να απολαμβάνετε καλύτερα, αλλά και να μην του μεταδίδετε τη θερμοκρασία του χεριού σας ζεσταινοντάς το. Μην ξεχειλίζετε ποτέ το ποτήρι σας. Γεμίζετέ το λίγο παραπάνω από τη μέση.

Θέλει τρόπο
Αν κατά τη διάρκεια του γεύματος χρειαστείτε κάτι που δεν βρίσκεται μπροστά σας, το αλάτι, το κρασί, τη σαλάτα ή κάποια σάλτσα, ζητήστε ευγενικά να σας το περάσουν. Θεωρείται αγένεια να απλώνετε τα χέρια σας μπροστά από κάποιον που τρώει, κινδυνεύοντας μάλιστα να ρίξετε κάποιο ποτήρι.
Κόβετε και τρώτε μικρές μπουκιές.
Τρώτε με άνετες και διακριτικές κινήσεις, χωρίς να εμποδίζετε τους διπλανούς σας.
Μην αλείφετε ποτέ μια ολόκληρη φέτα ψωμιού με βούτυρο, αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι ψωμί.

Τι δεν πρέπει να κάνετε
• Να ανακατεύετε ή να μυρίζετε το φαγητό πριν ξεκινήσει το γεύμα.
• Να ανοιγοκλείνετε το στόμα σας όταν μασάτε.
• Να ρουφάτε ή να φυσάτε τη σούπα σας για να κρυώσει.
• Να πίνετε νερό ή κρασί με γεμάτο το στόμα.
• Να μιλάτε με γεμάτο το στόμα.
• Να τρίβετε το ψωμί σας στο τραπεζομάντιλο.
• Να σκουπίζετε με την ψίχα του ψωμιού τη σάλτσα του πιάτου σας.
• Να βάζετε στο πιάτο σας μεγάλες μερίδες ή να ψάχνετε επίμονα για τα κομμάτια που σας αρέσουν πιο πολύ.
• Να σερβίρετε πρώτα τον εαυτό σας από κάποια πιατέλα που σας ζητήθηκε να περάσετε σε κάποιον άλλον.
• Να δείξετε ότι δεν σας άρεσε η μερίδα που σας σέρβιραν ή να σχολιάσετε οτιδήποτε δυσμενώς.
• Να επαινείτε το φαγητό με υπερβολικές εκφράσεις και επίθετα.
• Να κουνάτε αριστερά και δεξιά τα μαχαιροπίρουνα όταν μιλάτε και να δείχνετε με αυτά.
• Να τσιμπάτε με το χέρι σας από τις διάφορες πιατέλες.
• Να χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδα μπροστά στους άλλους συνδαιτυμόνες, ακόμα και όταν την κρύβετε χρησιμοποιώντας το άλλο σας χέρι.
• Να κρυφομιλάτε με το διπλανό σας.
• Να μιλάτε ακατάπαυστα ή, αντίθετα, να μένετε εντελώς σιωπηλοί και αγέλαστοι.


Savoir vivre στο τραπέζι
Σημασία σε ένα γεύμα έχει να περνάμε καλά –και να τρώμε, ασφαλώς, καλά. Αλλά, όταν ο διπλανός μας τρώει με ορθάνοιχτο στόμα, αποκαλύπτοντας τη μισομασημένη μπουκιά από το φιλέτο του ή ορμάει για «μακροβούτι» στην σαλάτα, παρασύροντας στον διάβα του χέρια, ποτήρια και πιάτα, το φαγητό γίνεται από ευχαρίστηση… παρωδία. 
Φυσικά, ο καθένας συμπεριφέρεται όπως αισθάνεται, και κάθε προσπάθεια να βάλουμε απλές καθημερινές συνήθειες σε καλούπια θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί υποκρισία. Συχνά, οι οδηγοί savoir vivre φέρνουν αυτόματα στο μυαλό εικόνες τυπολατρείας και ξιπασμένους τύπους να κοιτάζουν υποτιμητικά όποιον δεν γνωρίζει ποιο είναι το πιατάκι του ψωμιού. Ωστόσο, δεν είναι κακό να γνωρίζουμε τους γενικούς κανόνες ευγενικής συμπεριφοράς στο τραπέζι και, γιατί όχι, τα πιο εξειδικευμένα «πρέπει» και «μη» στην περίπτωση που βρισκόμαστε σε ένα επίσημο γεύμα. 

Πριν ξεκινήσει το γεύμα… 
- Αν πρόκειται να γευματίσουμε σε εστιατόριο, όταν μπαίνουμε σε αυτό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνοδεύσουμε την είσοδό μας με ιαχές όπως «πιάσε μας ένα καλό τραπέζι». Κάποιος από το προσωπικό θα έρθει να σας εξυπηρετήσει από μόνος του. 
- Η φράση «κατάστημααα» ανήκει μόνο σε παλιές ελληνικές ταινίες. Στο εστιατόριο, ένα ήρεμο νεύμα στον σερβιτόρο για να παραγγείλουμε είναι αρκετό. 
- Όταν καθόμαστε στο τραπέζι, βάζουμε την πετσέτα στα γόνατά μας. Δεν την ξεδιπλώνουμε σαν το πανί του ταυρομάχου, με κίνδυνο να πετύχουμε τους διπλανούς μας, και δεν την στριμώχνουμε στον γιακά μας. Η χρησιμότητα της πετσέτας είναι να μην λερωθούμε, να μην πέφτουν ψίχουλα στα ρούχα μας και να σκουπίζουμε τα δάχτυλά μας ή το στόμα μας πριν πιούμε από το ποτήρι μας. 
- Δεν αφήνουμε πάνω στο τραπέζι τα κλειδιά, τα γυαλιά μας ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν τους υπόλοιπους. 
- Όταν είμαστε καλεσμένοι σε ένα γεύμα, ο γενικός κανόνας είναι να περιμένουμε να σερβιριστούν τουλάχιστον τρία άτομα σε μια πιο casual συγκέντρωση πριν ξεκινήσουμε να τρώμε ή όλοι οι συνδαιτημόνες σε πιο επίσημες περιπτώσεις. 

Art de la table 
- Τα μαχαιροπίρουνα, για των οποίων την θέση τόσος λόγος γίνεται, τοποθετούνται ώστε να ακολουθούν την σειρά των πιάτων. Από τα αριστερά, έξω-έξω βρίσκεται το πιρούνι του ορεκτικού και όσο προχωράμε προς το πιάτο, ακολουθούν τα πιρούνια για τα επόμενα πιάτα. Το ίδιο συμβαίνει από την δεξιά πλευρά με τα μαχαίρια. 
- Δεξιά του πιάτου βρίσκονται τα ποτήρια, όπως και το πιατάκι για την σαλάτα, ενώ από την δεξιά πλευρά τοποθετείται και το πιατάκι του ψωμιού. 
- Για το επιδόρπιο, συνήθως το κουταλάκι και το πιρουνάκι έρχεται μαζί με το γλυκό και δεν βρίσκεται από πριν στο τραπέζι. 

Κατά την διάρκεια του φαγητού 
- Φυσικά, δεν τρώμε με τρόπο που μπορεί να ενοχλήσει τους υπόλοιπους (βλ. ανοιχτό στόμα ή χρήση του μαχαιριού με έντονες κινήσεις που εγκυμονούν… αγκωνιές). 
- Παλιότερα, το κάπνισμα απαγορευόταν αυστηρά στα επίσημα τραπέζια. Φυσικά, στις μέρες μας αυτή η αυστηρότητα παρακάμπτεται, αλλά επιβάλλεται να ρωτήσουμε πρώτα, έστω και τυπικά, αν θα ενοχληθεί κάποιος από τον καπνό. 
- Δεν απλώνουμε απότομα τα χέρια μας για να φτάσουμε την σαλάτα ή το αλάτι. Το ζητάμε από κάποιον άλλον, ώστε να αποφύγουμε τα χτυπήματα και τις άκομψες κινήσεις που εμποδίζουν τους υπόλοιπους. 
- Όταν η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που δεν θέλουμε να αφήσουμε ούτε την παραμικρή ποσότητα να πάει χαμένη, δεν απαγορεύεται να την πάρουμε με ένα κομμάτι ψωμί. Ωστόσο, θα πρέπει απαραίτητα να το κάνουμε χρησιμοποιώντας το πιρούνι μας, και όχι με την κλασική… χειροκίνητη βουτιά. 
- Αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα, ένα απλό «με συγχωρείτε» αρκεί. Αφήνουμε την πετσέτα στην καρέκλα μας και την ξαναβάζουμε στα γόνατά μας όταν επιστρέψουμε. 
- Η τουαλέτα είναι το κατάλληλο μέρος και για να φυσήξουμε την μύτη μας, αν το έχουμε ανάγκη. Στο τραπέζι, ευγενικό θεωρείται μόνο ένα διακριτικό σκούπισμα. 
- Όταν προσφέρονται να μας ξαναγεμίσουν το ποτήρι ενώ δεν θέλουμε, δεν σπεύδουμε να καλύψουμε το ποτήρι με τα χέρια μας. Λέμε ένα απλό και ευγενικό «όχι, ευχαριστώ». 
- Το ποτήρι του κρασιού το πιάνουμε από την βάση του και όχι από το πάνω μέρος του. Έτσι, αφενός δεν μεταβάλλεται η θερμοκρασία του κρασιού και αφετέρου απελευθερώνονται με τις κινήσεις μας όλα τα αρώματά του. 

Κλείνοντας το γεύμα 
- Όταν έχουμε τελειώσει το φαγητό μας, αφήνουμε το μαχαίρι και το πιρούνι μας στο πιάτο, έτσι ώστε οι λαβές του να βρίσκονται στην «ώρα 5», αν το πιάτο ήταν ένα ρολόι. Έτσι, ο οικοδεσπότης ξέρει πότε μπορεί να πάρει το πιάτο μας. Αν δεν έχουμε τελειώσει, τα αφήνουμε σταυρωτά, έτσι ώστε οι λαβές τους να δείχνουν τις "ώρες 4 και 8" αντίστοιχα.
- Ευχαριστούμε τον/την οικοδεσπότη/οικοδέσποινα για το γεύμα και τον κόπο που κατέβαλε για αυτό εγκάρδια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

like