Translate

WELCOME TO MY SITE

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ


Μαθήματα διακόσμησης για αρχάριους – μέρος 1ο


Μαθήματα διακόσμησης για αρχάριους – μέρος 1ο


Όταν διακοσμούμε το σπίτι μας μόνοι, χωρίς τη βοήθεια ειδικού, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια από τα μυστικά τους προκειμένου να αποφύγουμε μη αναστρέψιμα λάθη. Διαβάστε το 1ο μέρος των συμβουλών μας για το τι πρέπει να προσέξετε.
 • Αποφασίζουμε πριν ξεκινήσουμε με αδρές γραμμές το σχέδιο δράσης μας και περίπου ποιο ύφος θέλουμε να έχει ο χώρος μας και να μείνουμε όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό. Το στοιχείο της έκπληξης είναι το ζητούμενο στη διακόσμηση κάνοντας αναπάντεχους συνδυασμούς, αλλά για να καταργήσεις τους κανόνες πρέπει να τους γνωρίζεις.
 • Οι σωστές αναλογίες και τα μεγέθη δεν καθορίζουν μόνο το ντύσιμο μας αλλά και το ντεκόρ του σπιτιού. Όσο ρομαντικό και αν είναι ένα κρεβάτι με ουρανό και ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος, δεν χωράνε πάντα στο μικρό μας υπνοδωμάτιο... Τα ογκώδη έπιπλα δεν ταιριάζουν σε χαμηλοτάβανους χώρους. Η αρμονική κλιμάκωση και η αλληλουχία των επιφανειών, απαλλαγμένη από οπτικά εμπόδια, δίνει την αίσθηση της άνεσης στους χώρους.
 • Μην παίρνετε αποφάσεις με αμιγώς αισθητικά κριτήρια ή με άξονα μία ιδεατή πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με τον τρόπο ζωής σας. Το αποτέλεσμα είναι λύσεις δυσλειτουργικές, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την καθημερινότητά σας. Τι νόημα έχει, εξάλλου, ένα σπίτι που δεν καλύπτει τις ανάγκες των ενοίκων του, με γωνιές που μένουν ανεκμετάλλευτες; Αντί, για παράδειγμα, να αφήνετε την παρέα να κυλιέται στο χαλί, ίσως θα ήταν καλύτερα να αντικαταστήσετε την κουτσομπόλα – μπαρ με έναν καναπέ ακόμη. Επίσης μία ανοιχτή ή μία ευρύχωρη κουζίνα με προδιαγραφές δεύτερου καθιστικού καλύπτει τη φυσική τάση των οικογενειών να μεταφέρουν εκεί την δράση για αρκετές ώρες της ημέρας. Γι αυτό μάθετε να αξιολογείτε ρεαλιστικά τις ανάγκες σας, προτού πάρετε οριστικές αποφάσεις.
 • Τα πολλά έντονα χρώματα αποπροσανατολίζουν, κουράζουν, περιορίζουν, ενώ εύκολα μπορεί να μετατρέψετε το χώρο σας σε... νηπιαγωγείο! Βέβαια δε χρειάζεται να αποφεύγετε τα τολμηρά χρώματα βάφοντας όλο το σπίτι μπεζ , επειδή δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη με τις αποχρώσεις. Σε μικρούς χώρους μια ομοιογενής παλέτα με διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος φέρνει ένα αποτέλεσμα ζεστό και φωτεινό. Το αγαπημένο έντονο χρώμα ή μια έντονη ταπετσαρία καλύτερα είναι να μόνο σε έναν τοίχο ή έναν διάδρομο γιατί υπάρχει κίνδυνος να μας κουράσουν.
 • Επίσης σημαντικό είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη συνάφεια και τη συνέχεια του ύφους ενός ανοιχτού χώρου. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια την ανάγκη διαχωριστικών που οριοθετούν διαφορετικές λειτουργίες. Ένας καναπές εύκολα δημιουργεί με ένα διάδρομο κίνησης ή μια μοντέρνα νησίδα δίπλα στην κουζίνα. Διαχωριστικά μπορούν να γίνουν ένας μπουφές ή μια βιβλιοθήκη. Η διαφάνεια σε διαχωριστικά και άλλες επιφάνειες δίνουν ανάσα σε κάθε ενιαίο χώρο.
Μαθήματα διακόσμησης για αρχαρίους – μέρος 2ο
Γνωρίσαμε στο προηγουμενο αρθρο τις βασικές αρχές της διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Στο δεύτερο μέρος του μίνι-αφιερώματός μας, σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές ακόμα, που καλό είναι να λάβετε υπόψιν σας αν σκοπεύετε να προβείτε σε αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού σας.
 • Πολλά έπιπλα και αντικείμενα στο σαλόνι κάνουν τον χώρο να ασφικτυά. Μπερδεμένα σχήματα, στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, χάνουν την ομορφιά και την προσωπικότητα τους και απλώς συμμετέχουν σε ένα κομφούζιο. Γι αυτό, αν η πρόσβαση στον καναπέ σας γίνεται με... σλάλομ, ξεκινήστε την επιχείρηση less is more, δημιουργώντας πρώτα απ' όλα ικανοποιητικούς διαδρόμους ανάμεσα στα έπιπλα, ώστε να κινήστε άνετα. Όσο κλισέ και να ακούγεται δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για ένα όμορφο και άνετο σπίτι.
 • Η απλότητα, η φινέτσα και η ποιότητα αρκούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς του interior design, η διακόσμηση ενός χώρου είναι επιτυχημένη, αν οι ίδιες οι επιφάνειές του είναι αυτές που προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον - όταν η προσέγγιση απέναντι στα αντικείμενα είναι μινιμαλιστική.
 • Οι παρορμητικές αγορές είναι συχνά άστοχες και έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα, γι αυτό έχετε συνέχεια κατά νου τις δυνατότητες του χώρου σας. Από την άλλη πλευρά, αν αποφασίσετε να τα αγοράσετε όλα από το ίδιο μαγαζί, κινδυνεύετε να δημιουργήσετε ένα σπίτι με δωμάτια copy paste των σελίδων του καταλόγου του καταστήματος. Γι αυτό κάντε πρώτα μία σοβαρή έρευνα αγοράς και μετά αυτοσχεδιάστε.
 • Δεν πρέπει να διαλέγετε τίποτα χωρίς μεζούρα ή και χωρίς την κάτοψη του καινούριου σπιτιού σας. Μετρήστε σχολαστικά το δωμάτιο προτού βγείτε στα μαγαζιά, κάντε την έρευνά σας παίρνοντας τις ακριβείς διαστάσεις όλων των επίπλων που σας άρεσαν και, όταν επιστρέψετε στο σπίτι, βγάλτε πάλι την μεζούρα και χρησιμοποιώντας χαρτοταινία σημαδέψτε στο δάπεδο τις διαστάσεις των επίπλων και δείτε τες εφαρμοσμένες στο χώρο σας. Μην ντραπείτε να δοκιμάσετε ξανά και ξανά τα έπιπλα που είναι υποψήφια να μπουν στο σπίτι σας. Καθίστε στο καναπέ που σας άρεσε, ξαπλώστε, βολευτείτε, βεβαιωθείτε ότι είναι άνετος, πριν προβείτε στην αγορά του.
 • Η TV δεν χρειάζεται να είναι το κέντρο του σύμπαντος ούτε του καθιστικού σας. Όταν οι φίλοι σας κάθονται στον καναπέ, ίσως είναι προτιμότερο να αντικρίζουν τη θέα ή τις φλόγες στην εστία του τζακιού και όχι αναγκαστικά μία οθόνη. Οι περιστρεφόμενες βάσεις τοίχου μπορούν να αποδειχθούν πολύ βολική λύση.
 • Αν δυσκολεύεστε να οργανώσετε το καθιστικό σας γύρω από το τζάκι, προφανώς αυτό δεν βρίσκετε στην καλύτερη δυνατή θέση. Επειδή όμως το ζητούμενο είναι η άνεση, πρέπει να τοποθετήσετε τα έπιπλα σας όπως υπαγορεύουν οι συντεταγμένες του δωματίου. Απλώς φροντίστε η θέση των καθισμάτων να εξασφαλίζει ικανοποιητική οπτική επαφή με την φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

like