Translate

WELCOME TO MY SITE

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ  ΤΟΝ !!


alkoolismos


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), αλκοολικό είναι το άτομο που χαρακτηρίζεται "από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και του οποίου η εξάρτηση από αυτό έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακρίνονται έντονα σημεία βλάβης της υγείας του- σωματικά και ψυχικά- διαταραχές στην επικοινωνία του με άλλα άτομα, όπως και βλάβες στο κοινωνικό και οικονομικό του περιβάλλον ή πρόδρομα σημεία μιας τέτοιας εξέλιξης".

Πότε κάποιος θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού;

Το αλκοόλ καταντάει ένα σοβαρό πρόβλημα για κάποιον όταν αρχίσουν και γίνονται ορατές οι βλαβερές του συνέπειες τόσο στην ατομική και οικογενειακή υγεία όσο και στην εργασιακή ζωή. Ίσως να αντιμετωπίζεις πρόβλημα αλκοολισμού, α) εάν σκέφτεσαι συνέχεια το ποτό, β) εάν έχεις προσπαθήσει από μόνος σου να το κόψεις αλλά ανεπιτυχώς, ή γ) όταν πίνεις περισσότερες ποσότητες αλκοόλ από αυτές που είχες αρχικά προγραμματίσει να πιεις.

Κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις

Εάν απαντήσεις θετικά σε 1 ή και περισσότερες ερωτήσεις, ίσως να αντιμετωπίζεις πρόβλημα αλκοολισμού. Έχεις ποτέ νιώσει:

την ανάγκη να περιορίσεις το αλκοόλ;
ενοχλημένος απο κριτική που σου έγινε γύρω από το αλκοόλ;
ενοχές που πίνεις;
την ανάγκη να σου ανοίξει κάποιος τα μάτια στην διάρκεια του πρωϊνού;
Πολλοί συχνά δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ. Συχνά, ο περίγυρος των συγκεκριμένων ατόμων αναγνωρίζει το πρόβλημα πριν γίνει αντιληπτό από τα ίδια.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία μου;

Το αλκοόλ είναι πλέον γνωστό ως η κύρια αιτία για την κίρρωση του ήπατος. Ωστόσο, προκαλεί ένα σωρό άλλα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία όπως είναι η αλκοολική γαστρίτιτιδα και το πεπτικό έλκος, ενώ σχετίζεται άμεσα με την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοηθών νεοπλασιών (καρκίνου) και των ψυχιατρικών διαταραχών. Είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου ή αναπηρίας εξαιτίας των ατυχημάτων που προκαλεί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του εμβρύου όταν καταναλωθεί πριν ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Τι προκαλεί τον αλκοολισμό;

Οι αιτίες του αλκοολισμού δεν έχουν πλήρως διερευνηθεί. Τα άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες συχνά υφίστανται την επίδραση παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη του αλκοολισμού. Μερικοί από αυτούς είναι:

Α) το Οικογενειακό Περιβάλλον (έλλειψη στοργής, αγάπης, τρυφερότητας, ενδιαφέροντος και συμπαράστασης, ύπαρξη διαταραγμένης συμβίωσης, ορφάνια, κ.α.)

Β) το Κοινωνικό Περιβάλλον (ατομικισμός, αδιαφορία, έλλειψη φίλων, αντιξοότητες, καταπίεση, κ.α.)

Γ) το Οικονομικό Περιβάλλον (σκληρός ανταγωνισμός, ανασφάλεια, οικονομική δυσχέρεια, ανεπάρκεια αγαθών, κ.α.)

Δ) το Ιδιοσυστατικο, Ψυχοπνευματικό, Ηθικό και Μορφωτικό υπόστρωμα του ατόμου (χαμηλό διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο, ανοία, μοναξιά, απογοήτευση, προσωπικό αδιέξοδο, αίσθημα ανικανοποιήτου, τάση φυγής, έλλειψη υπευθυνότητας, μειωμένη αυτοεκτίμηση, κ.α.).

Ιστορικό αλκοολισμού σε μία οικογένεια αυξάνει τις πιθανότητες να υιοθετήσει κάποιος την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια. Οι άνδρες φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπείς αναλογικά με τις γυναίκες. Κάποιοι πίνουν με σκοπό να απαλύνουν το άγχος τους, την κατάθλιψη, την ένταση, την μοναξιά, την χαμηλή αυτοεκτίμηση ή την δυστυχία τους.alkoolismos2Μορφές Αλκοολισμού

ΟΞΥΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. Γνωστός και σαν αιθυλική κρίση (ή κοινώς "μεθύσι"). Τα πρώτα συμπτώματα της μέθης εμφανίζονται όταν συγκεντρωθεί στο αίμα περισσότερο από 0,2% οινόπνευμα. Σε αυτό το στάδιο παρατηρείται ελάττωση της οπτικής και ακουστικής οξύτητας, στο πρόσωπο εμφανίζεται ερυθρότητα συνοδευόμενη από αίσθημα θερμότητας και υπάρχει αυξημένη αποβολή ούρων. Όταν η πυκνότητα του οινοπνεύματος φθάσει μεταξύ 1-1,5 γραμμ. στο αίμα, τότε παρατηρείται ευφορία, διέγερση και υπερκινητικότητα, τόνωση της αυτοπεποίθησης, παραγνώριση ή υποτίμηση του κινδύνου. Τα συμπτώματα αυτά συχνά ακολουθούν η μελαγχολία και η κατάπτωση.

ΧΡΟΝΙΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 40-50 ετών, βασικό στοιχείο των οποίων είναι η χρόνια χρήση αλκοόλ (για 10 ή περισσότερα χρόνια). Ο αλκοολικός σ' αυτή τη φάση, εμφανίζεται καχεκτικός, ανέκφραστος, ανήσυχος, με αλλοιώσεις στο δέρμα του προσώπου όπως διαστολή των πόρων και κοκκίνισμα ιδιαίτερα στη μύτη και στα μάτια. Έχει ένα ασπροκίτρινο χρώμα και το δέρμα φαίνεται αυλακωμένο από λεπτές διατεταμένες φλέβες.Γιατί θα πρέπει να διακόψω το αλκοόλ;

Η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην ζωή σου. Σιγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψεις. Αλλά οι προσπάθειές σου θα επιβραβευθούν με καλύτερη προσωπική υγεία, δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και με μία αίσθηση ολοκλήρωσης.Πώς αισθάνεται κάποιος που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ;

Όταν κάποιος πίνει πολύ, ο οργανισμός του προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες ισορροπίες που προκαλεί η κατευναστική δράση του αλκοόλ και γίνεται περισσότερο ανθεκτικός στις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται. Ως συνέπεια, εκδηλώνεται μία προσαρμοστική διαταραχή με εμφανή κ' σοβαρά στερητικά συμπτώματα (σύνδρομο αποστέρησης) στην διάρκεια που κάποιος σταματά την κατανάλωση αλκοόλ. Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι: αίσθημα δυσφορίας, διαταραχές του ύπνου, ελαφρό τρέμουλο των χεριών, τάση προς εμετό, εφίδρωση, νευρικότητα, αγχώδης κατάσταση και εκδήλωση του γνωστού delirium tremens, μιας συγχυτικο-διεγερτικής κατάστασης που καταλήγει πολύ συχνά σε θάνατο.Πώς να διακόψω;

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι εσύ έχεις τον έλεγχο της ζωής σου και πάνω σε αυτή τη βάση να συνεχίσεις με τα υπόλοιπα βήματα:

1. Να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις . Από την στιγμή που αποφασίσεις να το κόψεις, μπορείς να σχεδιάσεις τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλίσεις μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

2. Να χρησιμοποιήσεις την βοήθεια του υγειονομικού προσωπικού . Ο οικογενειακός σου γιατρός ή κάποιος εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας (όπως ο Επισκέπτης Υγείας) μπορεί να σταθεί δίπλα σου και να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα του αλκοολισμού.

3. Να χρησιμοποιήσεις την εξειδικευμένη υποστήριξη κέντρων απεξάρτησης. Επικοινώνησε με ειδικά Κέντρα Απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί. Εκεί θα σου δοθούν όλες οι απαραίτητες οδηγίες και τα μέσα για να ξεκινήσεις την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ.Πού μπορώ να απευθυνθώ;

1. Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων- προγράμματα (http://www.kethea.gr/pub/Category.asp?lang=gr&catid=15)

2. Συμβουλευτικός Σταθμός Απεξάρτησης Αλκοολικών και Τοξικομανών (18 και άνω) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών, Ασκληπιού 19, τηλ.             2103617089      . Μέρες και Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 10.00- 20.00. (http://www.psyhat.gr/pages.asp?pageid=26&langid=1)

3. Ανώνυμοι Αλκοολικοί (Α.Α.) (Α.Α. Αθηνών, Ιπποκράτους 156 (ισόγειο), τηλ.             2106452972      , Α.Α. Πειραία, Αλιπέδου 4, τηλ.             2104311437      , Α.Α. Θεσσαλονίκης, τηλ.             2310307417      ). (http://aa-hellas.tripod.com/pages/omades_a_a_athinwn.htm)

4. Θεραπευτική Κοινότητα "Στροφή", Φυλής 148, Αθήνα (http://www.strofi.net.gr/contact.htm)

5. Εναλλακτική Κοινότητα "Παρέμβαση", Λ. Ραφήνας 190, Αθήνα (http://www.paremvasi-kethea.gr/)

6. Θεραπευτική Κοινότητα "Ιθάκη" (http://www.kethea-ithaki.gr/)Άλλες υπηρεσίες που μπορείτε να προσεγγίσετε στην Αθήνα, τον Πειραιά και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι:

α)Ψυχιατρικά ιδρύματα, β) Κέντρα Ψυχικής Υγείας, γ) Γενικά Νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας
                                                      ΑΛΚΟΟΛΤο αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλό σου. Η κατάποση αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συντονισμού, σωστής κρίσης, αντανακλαστικών, τη στρεβλή όραση, τις διαλείψεις μνήμης, ακόμα και τα κενά μνήμης.
Το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα σου. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει κάθε όργανο του σώματος σου. Απορροφάται αμέσως από το αίμα και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, όπως ο καρκίνος.
Το αλκοόλ επηρεάζει τον αυτοέλεγχο σου. Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σου σύστημα, μειώνει τις αναστολές σου και εξασθενεί τη κριτική σου ικανότητα. Το ποτό μπορεί να σε οδηγήσει σε παράτολμες συμπεριφορές, όπως η οδήγηση όταν δεν πρέπει και το σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Το αλκοόλ μπορεί να σε σκοτώσει. Πίνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ με μιάς ή πολύ γρήγορα μπορεί ν προκαλέσεις δηλητηρίαση που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, ή ακόμα και στο θάνατο. Ο συνδυασμός αλκοόλ και οδήγησης είναι επίσης θανατηφόρος.
Το αλκοόλ μπορεί να σε βλάψει ακόμα και αν δεν είσαι εσύ αυτός που πίνει. Αν είσαι μαζί με ανθρώπους που πίνουν, διατρέχεις τον κίνδυνο του να τραυματιστείς σοβαρά, εμπλεκόμενος σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, ή σε καταστάσεις βίας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έχεις να κάνεις με ανθρώπους που νοσούν, είναι εκτός ελέγχου ή δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό σου.
Γνώριζε τους κινδύνους. Το αλκοόλ είναι ναρκωτικό. Αναμεμιγμένο με οποιοδήποτε άλλο ναρκωτικό μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο. Το αλκοόλ και η ακεταμίνη-βασικό συστατικό των παυσίπονων- μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο συκώτι σου. Το αλκοόλ αναμεμιγμένο με άλλα ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, λιποθυμία, καρδιακά προβλήματα και δυσκολίες στην αναπνοή. Η ανάμειξη αλκοόλ με ναρκωτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κώμα ή και θάνατο.
Διατήρησε την οξύτητά σου. Το αλκοόλ προκαλεί κατάθλιψη γιατί μειώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Αν είσαι κατηφής πριν ξεκινήσεις να πίνεις, το αλκοόλ θα σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα.
Κοίτα γύρω σου. Οι περισσότεροι έφηβοι δεν πίνουν αλκοόλ.
Πως μπορείς να διαπιστώσεις ότι ένας φίλος σου αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού; Κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις. Ωστόσο όμως υπάρχουν ενδείξεις. Αν ο φίλος σου έχει ένα ή και παραπάνω από τις ακόλουθες προειδοποιητικές ενδείξεις τότε αυτός/αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ:

• Πίνει και μεθάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα
• Λέει ψέματα για το πόσο αλκοόλ κατανάλωσε
• Πιστεύει ότι το αλκοόλ είναι απαραίτητο για να διασκεδάσει
• Έχει συχνούς πονοκεφάλους λόγω μέθης
• Έχει αυτοκτονικές τάσεις, βιώνει κατάθλιψη, είναι καταβεβλημένος
• Έχει διαλείψεις μνήμης. Ξεχνάει τι έκανε αφού είχε πιει.

Ε: Η μπύρα και το κρασί είναι ‘’ασφαλέστερα’’ από τα αλκοολούχα ποτά;
Α: Όχι. Ένα μπουκάλι μπύρα(12 ουγγιές) και μισό φλιτζάνι κρασί(5 ουγγιές), έχουν τόσο αλκοόλ όσο έχει και ένα σφηνάκι ποτού(1,5 ουγγιές). Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μέθη και να σου δημιουργήσει προβλήματα ανεξαρτήτως της ποσότητας που καταναλώνεις.
Ε: Γιατί οι έφηβοι δεν μπορούν να πιούν, ενώ οι γονείς τους μπορούν;
Α: Ο εγκέφαλος και το σώμα των εφήβων είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μαθησιακές δυσκολίες ή να τους οδηγήσει σε εφηβικό αλκοολισμό. Οι άνθρωποι που ξεκινούν το ποτό στην ηλικία των 15 ετών έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση ή ακόμα και να εξαρτηθούν από το αλκοόλ σε σχέση με αυτού που ξεκινούν το ποτό στην ηλικία των 20 ετών.
Ε: Πώς μπορώ να πω όχι στο αλκοόλ; Φοβάμαι πως δε θα τα καταφέρω.
Α: Είναι πιο εύκολο από ο, τι νομίζεις να πεις όχι. Δοκίμασε να πεις ‘’Όχι ευχαριστώ’’, ‘’Δεν πίνω’’ ή ‘’Δεν ενδιαφέρομαι’’. Θυμήσου ότι η πλειοψηφία των εφήβων δεν καταναλώνει αλκοόλ.

Επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ από νέους ενήλικες.

Τι ακριβώς είναι η επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ;
Είναι η κατανάλωση που θα βλάψει την ψυχική ή τη σωματική σου υγεία μακροπρόθεσμα. Κανείς δε ξέρει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό αλλά θα γίνει.
Αναφέρονται πολλά σχετικά με τη μέθη στις ειδήσεις, οι οποίες προβάλλουν εικόνες από διάφορες καθημερινές εκφάνσεις, αλλά αυτό στο οποίο πραγματικά αναφέρονται είναι η πόση διπλά ασφαλούς ποσότητας. Είναι μάλλον ευκολότερο το να σκέφτεσαι το μεθοκόπι ενώ πίνεις με την πρόθεση να μεθύσεις.
Η επικίνδυνη μέθη είναι δραστηριότητα ανδρών και γυναικών. Ήξερες ότι 3 στους 4 άνδρες ηλικίας 20-24 ετών και μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 16-19 ετών είναι επικίνδυνοι πότες; Οι τελευταίες κυβερνητικές στατιστικές έρευνες έδειξαν ότι όλο και περισσότερες νέες γυναίκες μεθοκοπούν,...

Πώς ακριβώς επηρεάζει το αλκοόλ τη ψυχική και τη σωματική μας υγεία;
Το αλκοόλ μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στον οργανισμό σου, ειδικά αν πίνεις όταν ο εγκέφαλός σου είναι στη φάση ανάπτυξης και ωρίμανσης. Που συμβαίνουν μετά τα 20 σου χρόνια.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητά σου να μάθεις και να συγκεντρωθείς μεγάλο διάστημα αφότου έχει περάσει ο πονοκέφαλος της μέθης. Ωστόσο μέχρι τώρα, οι γιατροί δεν γνωρίζουν αν οι εγκεφαλικές διαταραχές, που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση, μπορούν να αποτραπούν.
Γίνονται συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων για το πόσο ασφαλές είναι το ποτό. Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ είναι δηλητήριο – υπερβολική ποσότητα θα προσβάλει την υγεία σου και μπορεί να σε σκοτώσει.
Γνωρίζουμε ότι το αλκοόλ βραχυπρόθεσμα επηρεάζει τα αντανακλαστικά και τον συντονισμό, οπότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να πάθεις ατύχημα.
Το αλκοόλ επηρεάζει το σημείο εκείνο του εγκεφάλου σου που αφορά τον έλεγχο της διέγερσης, οπότε αφού πιεις λίγες μπύρες πιο δύσκολα λες όχι. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να ρισκάρεις, όπως το να οδηγείς μεθυσμένος, ή το να κάνεις κάτι που αργότερα θα μετανιώσεις, όπως το να κάνεις έρωτα χωρίς προφυλάξεις. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να σε κάνει επιθετικό και βίαιο.
Συν τω χρόνο το αλκοόλ επηρεάζει κάθε σημείο του σώματός σου. Όλοι έχουμε ακουστά την κύρωση ήπατος, ήξερες όμως ότι το αλκοόλ ευθύνεται ακόμα και για τη στειρότητα, διάφορες δερματικές παθήσεις, καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, καρκίνο, και εγκεφαλικά;
Ο εθισμός στο αλκοόλ( ή αλλιώς η εξάρτηση) χαρακτηρίζεται από μια καταναγκαστική παρόρμηση για να πιεις. Αν δεν πιεις το σώμα σου αντιδρά και εμφανίζεις συμπτώματα υποχώρησης.
Αν αρχίσεις να πίνεις πολύ πριν τα 14 σου χρόνια έχεις 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθείς από το αλκοόλ.
Όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο θα χρειάζεσαι να πιεις για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό ονομάζεται ανοχή και συχνά θεωρείται ως η ικανότητα να ‘’σταματήσεις το ποτό’’. Είναι όμως κακή ιδέα γιατί δεν είσαι το ίδιο ανεκτικός με τη ζημιά που σου προκαλείται.
Όταν είναι σε μικρές δόσεις, το αλκοόλ σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να αισθανθείς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αν και το αλκοόλ μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου σου με τέτοιο τρόπο που σου αυξάνει τα αρνητικά συναισθήματα άρα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Τελικά τι είναι ασφαλές και τι επιζήμιο;

Μετά από πολλές έρευνες, φαίνεται ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ(ας πούμε ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό) μπορεί να σε βοηθήσει να προστατευτείς από καρδιακά επεισόδια, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση είναι βλαβερή για το σώμα σου.
Τα ασφαλή όρια είναι πάνω από 4 μονάδες για τους άνδρες και 3 μονάδες για τις γυναίκες(δύο μικρά ποτήρια κρασί).
Αλλά δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να πίνεις τόσο κάθε φορά, αντιθέτως οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν την αποχή από το αλκοόλ για τουλάχιστον 2 μέρες τη εβδομάδα. Είναι επίσης καλό να απέχεις 2 μέρες ύστερα από μια ‘’μεγάλη’’ νύχτα έτσι ώστε να δώσεις στο σώμα σου τη δυνατότητα να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Τι συμβαίνει με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά;

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δε πρέπει να αναμιγνύονται. Το αλκοόλ αυξάνει την επίδραση των ηρεμιστικών και των ναρκωτικών σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να σε οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση ή να σταματήσουν την αναπνοή σου.
Το κάπνισμα ναρκωτικών ουσιών μπορεί να αποτρέψει τον εμετό, ωστόσο όμως ο εμετός αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου αντιδρά προκειμένου να αποφύγει την δηλητηρίαση από το αλκοόλ.
Το να καταναλώσεις αλκοόλ αφού πρώτα έχεις πάρει συνηθισμένα φάρμακα(π.χ. παυσίπονο, ασπιρίνη) δεν είναι και τόσο καλή ιδέα γιατί το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ή και να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Διάβαζε πάντα την ετικέτα των φαρμάκων.

Πώς να ‘’το κόψω’’;

Αναρωτήσου γιατί πίνεις. Το ποτό είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το έχεις υπό έλεγχο.
Πιθανώς, ο πιο εύκολος τρόπος να το κόψεις είναι να αντικαταστήσεις κάθε αλκοολούχο ποτό με ένα μη αλκοολούχο(αναψυκτικό). Προσπάθησε να μην πίνεις ‘’γύρες ποτών’’, και να θυμάσαι ότι το να πηγαίνεις σε μπαρ/κλαμπ δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κοινωνικοποιηθείς.
Αν βρίσκεις δύσκολο το να πεις όχι όταν οι φίλοι σου ετοιμάζουν ‘’μεθοκόπι’’, προσπάθησε να αποφύγεις καταστάσεις όπου αναμένεται να πιεις.
Αν πίνεις λιγότερο, θα είσαι και πιο υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση, θα φαίνεσαι καλύτερα και θα σκέφτεσαι με περισσότερη διαύγεια. Αν αυτό δεν σε κινητοποιεί αρκετά τότε σκέψου τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις.

             ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ( ΗΡΩΙΝΗ -ΨΥΧΗ-ΕΞΑΡΤΗΣΗ-ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ)
Λεγομε Θοδωρης μεγαλωσα και γεννηθηκα στην Αθηνα στης 15 Γεναρη το 1975 , παρακατω θα σας διηγηθω , αληθειες απο την ζωη που εζησα πριν οδηγηθω στης ουσιες ,το ταξιδι μου στον κοσμο της τοξικοεξαρτησης, οπως και στον κοσμο της ανακαληψης... και της Αληθειας....

Στον κοσμο των "λεγομενων ναρκωτικων",γνωρισα πολλες ,μα μια μονο σχεση ,που κρατησε περιπου για 5 χρονια ,μια μονο σχεση που με οσες αλλες και αν χανομουν ,οταν ξαναγυρνουσα εκεινη παντα ηταν εκει ,παντα ,αρκει να την πληρωνα ..ηταν σχεση εξαρτησης αλλα οχι ανθρωπινη ,μιλαω για εκεινη που ξερει,ξερει να σε οδηγει σε αυταπατες,ξερει να σαπιζει τα θελω σου, ξερει να τρωει σιγα σιγα και σωθικα και πνευμα και να μην το χαμπαριαζεις ξερει να σε παραμυθιαζει οτι δε τρεχει τιποτα..., ξερει να σε σκοτωνει στην κυριολεξια ,ξερει να σου πουλαει το παραμυθι και εσυ να το αγοραζεις να σε παραμυθιαζει και εσυ να πληρωνεις για αυτο, μιλαω για εκεινη.. την σκονη που την ονομαζουν ηρωινη.

Πριν τα μπλεξω με εκεινη για 1 χρόνο περίπου γνωρισα και καπια χαπια ,ορισμενα απο αυτα ειχα ξεκινησει να τα παιρνω με τις χουφτες λες και ηταν καραμελες . Οταν ξεκινησα λοιπον την σχεση μου με εκεινη με μαγεψε ,στην πορεια ηρθα σε επαφη και με αλλες ,ψυχοτροπες ουσίες διαφορων ειδων αλλα ποτε δεν κολησα οσο με¨"εκεινη"

Στον στρατο ,εκανα χρηση πολυ αλκοολ,αρα και πριν τα "ναρκωτικα" που ειναι "παρανομες ουσιες" ,εψαχνα τροπο να ξεφυγω δηλαδη ενα τροπο φυγης, και τον ειχα βρει στην νομιμη ουσια, το Αλκοολ . Το αλκοολ εχει την ιδια λειτουργια απλα αλαζει το "φτιαξιμο "με τις αλλες ψυχοτροπες ουσιες τα λεγομενα "ναρκωτικα" το λυπηρο ειναι οτι γινεται διαχωρισμος και αυτο ειναι παγιδα για καπιον που ειναι σε φαση απεξαρτησης,αλλα ακομα και οταν τελειωσει το προγραμμα , παραμενει παγιδα.. Σιγουρα οταν καπιος καταναλωνει πολυ αλκοολ συστηματικα ειναι μια καπια ενδειξη ,οτι κατι δεν παει καλα, ενα καμπανακι.

Βουτια για τα καλα μεσα στην χρηση Ουσιων, εκανα στα 21 μου χρόνια περιπου για την ακρίβεια τελη Σεπτεμβρη του 95 ,μόλις είχα απολυθεί από φαντάρος ,μπηκα μεσα στα "κολπα" ,και αφου ειχα παρα γνωρισει οπως ειπα και πιο πανω για τα καλα τα χαπια και εκανα καταχρηση ,στην συνεχεια οδηγηθηκα σαν προβατακι και γνωρισα την ηρωινη.

Ετσι ειχα φτασει να σερνομε στην κυριολεξια στoυς δρόμους της πλατειας Ομόνοιας , της πλατείας Βάθης και τα περιχωρα ,ωρες αμετρητες καθημερινα ,για να βρω και να εξασφαλίσω την δόση μου. "Τα ειδα όλα" στην κυριολεξια εκεί τόσα χρόνια.

Εργασια ειχα ,δούλευα πριν αρχίσω τις ουσίες, όμως από κάποια στιγμή και μετά ο μισθός μου δεν μου έφτανε ,και ετσι αρχισα να δανείζομε από συναδέρφους λεφτά, διοτι με τον καιρο χρειαζομουν ολο και μεγαλυτερη ποσοτητα της ουσιας ,αρα και περισσοτερα χρηματα , καπου παρακατω δυστηχως άρχισα και τις κλοπές στο σπίτι (χρυσαφικά, λεφτά, κ.α..) και καπου παρακατω και την τρακα(δηλ. να ζηταω χρηματα απο τους ανθρωπους στον δρομο) Ολες τις ουσιες τις ευρισκα όπως εύρισκα με μεγαλη ευκολια και "εκείνη".

Ζούσα για να πίνω και έπινα για να ζω .

Ισως καπιοι εχεται περάσει από την Ομόνοια και την πλατεια βαθης και έχετε δει το χάλι και την καταντια των τοξικομανών, μοιάζουν σαν σκιές που φλερτάρουν με το Θάνατο. Η εξαθλίωση σε όλο της το μεγαλείο .

Περασε και μια βολτα η ηπατίτιδας C απο τον οργανισμο μου(η οποία μου μεταδόθηκε από χρήση σύριγγας ,διοτι έκανα και ενδοφλέβια χρηση ηρωινης) Για να την θεραπεύσω, εκάνα καπια χημειοθεραπεία,τα καταφερα ,ακολουθησα υστερα την διαδικασια της συγκεκριμενης εξετασης ( P.C.R)για να δω τι εγινε με την ηπατιτιδα καισταθηκα τυχερος βγηκε αρνητικο , δηλαδη ανταποκριθηκε ο οργανισμος μου στην χειμιοθεραπεια και θεραπευτικα απο την C.

Η χημειοθεραπεία για την ηπατιτιδα ονομαζετε Ιντερφερόνη εχει αρκετες παρενέργειες και ορισμενες απο αυτες ειναι : κόπωση, εξάντληση, νεύρα, Έντονοι πονοκεφάλοι, πυρετο ,πόνους στα κόκαλα ,στους μυς , ρίγη , κ.α

H ουσια απο μονο της δεν λεει τιποτα, η ηρωινη π.χ ειναι μια σκονη που αν την πεταξεις το πολυ πολυ να σκορπιστει να την παρει αερας , αντε να την βρει και κανα περιστερι να την φαει και μετα να την κουτσουλισει, δε λεει τιποτα η ουσια σαν ουσια οσο το γιατι ξεκιναει κανεις την χρηση της ουσιας.... Δεν ξεκιναει καπιος να παρει Ουσιες οπιας μορφης και να εξαρτηθει,ετσι απλά ,για μαγκιά η από περιέργεια, η για πλάκα,η για να γουσταρει οπως πολλες φορες ακουγετε απο παιδια, να ξερετε οτι αυτη η εκφραση ,αυτο το "ετσι γουσταρω " η "για να φτιαχτω" κρυβει πολλα απο πισω, τίποτα δε ξεκιναει έτσι ξαφνικά , πάντα κατι προ υπάρχει..

. Ο λόγος που οδηγήθηκα στις ουσίες ήταν το ψυχικό κενό που ειχα,το οποίο γεννηθηκε απο την μη πιστη στον εαυτο μου στην συνεχεια ηρθε η μοναχικοτιτα και καπου μπλοκαρα μπεδευτικα , χαθηκα και εφερα στην παρεα και την μοναξια.

Οι αιτίες που την προκάλεσαν την μοναξια ήταν οτι απεφευγα τους ανθρωπους διοτι νομιζα οτι δεν ειμαι τιποτα για αυτους, η στην καλυτερη οτι μονο θα με κρινουν, σχολιασουν, προσβαλουν κλπ.

Ηταν μια απομονωση τοσο εσωτερικη οσο και εξωτερικη οπου, σημαντικος παραγοντας ηταν ηταν η χαμηλή - αυτοεκτίμηση. Η αυτοπεποίθηση οπως και η αυτοεκτιμιση είναι μια στάση που επιτρέπει στον ανθρωπο να έχει μια θετική αλλά και ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του να χειρίζεται τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που το αφορούν,ακριβως το αντιθετο πο εμενα, εφοσον πυστευα πως ειμαι ασημαντος και λιγότερος ,κατωτερος από τους υπόλοιπους ανθρώπους .

Δεν γενηθηκα βεβαια ετσι αμφισβιτοντας τον εαυτο μου ,ουτε και εγραφε στην Θερμοκοιτιδα μου το "Χαμηλης Αυτοεκετιμισης Παιδι". Όλα αυτά δημιουργήθηκαν μεσα στο Οικογενειακό μου Περιβάλλον, διότι εκείνοι ήτανε που μου μετέδωσαν όλα αυτά και κυρίως ο πατέρας μου.


Ο μοναδικος τροπος επικοινωνιας που ειχε ο πατερας μου μαζι μου ηταν οι συνεχες παρατηρησεις και οι προσβολες,δημιουργοντας μου πολυ φοβο .

Με τον τροπο του ενιωθα μιονεκτικα ,με τον πανικο του και την ανυσιχια και καταπιεση που εβγαζε μου αυξανε συνεχως το αχγος( ισως καλυπτε δικες του ανασφαλειες και φοβους). Ετσι μέσα στην παιδική ψυχή μου φυτευτικε το ότι ειμαι ασήμαντος ανθρωπος απο τους υπολοιπους, "ασημαντος" για να μπορεσω να βαλω στοχους, "ανικανος "στο να καταφερω και να διεκδικισω πραγματα στην ζωη μου .

δυσκολεύομουν πολυ.

Αυτα τα οποία με ενοχλούσαν δε τα μηλουσα ,ειχα φτάσει να Φοβάμαι να του μιλήσω, , να Φοβάμαι να θέλω,σε σημειο πολλες φορες να σκεφτομε να βαλω τερμα στην ζωη μου ,ετσι η σιωπη μου , εφτασε να γινει συνηθεια .

Ο πατερας μου ειχε γινει η προσωποποίηση του φοβου. Εψαχνα τροπο να βγω απο την καταπιεση ειχα αναγκη να παρω αναπνοη, ,αρχησα να τρεχω και να ψαχνω να βρω οξυγονο, ομως η φυγη μου με εβγαλε σε μερη μαγικα-παραμυθενια ,και ετσι παραμυθιαστηκα.. Ο γονεις μου , μου μετεδωσαν μου περασαν, μου κληροδοτισαν τις δικές τους αμφιβολίες και ανησυχίες τις δικες τους ανασφαλειες σαν γονεις,το δικο τους κοινωνικο αγχος και τους δικους του φοβους. Η μητέρα μου από την πλευρά της μου μετέδωσε τον ρολο του καλου παιδιου , αλλα και το να ανεχομαι αρκετα οπως και 'κεινη εκανε. Οι γονείς μου σίγουρα δεν είχανε σκοπό να με οδηγήσουν στην φυγη ,στης ουσιες ,στην τοξικομανια, ομως εκει στραφηκα αυτη ηταν η φυγη για μενα .Δεν να κρινω κανενα για τις πραξεις του, κρινω μονο τον εαυτο μου για την προοδο του και εστιαζω μονο σε αυτο.

Στα κρίσιμα χρόνια που σχηματίζεται η προσωπικότητα ενος παιδιου η κατανόηση οπως και η συζήτηση με το παιδί επιβάλλονται ,τα παιδιά που έμαθαν από νωρίς να εκτιμούν ,να σέβονται τους εαυτούς τους και τους άλλους, να είναι υπεύθυνα και να έχουν αυτοπειθαρχεία, η πιθανότητα να δοκιμάσουν ουσίες είναι πολύ μικρή,οπως ειναι και γεγονός ότι ιδιαίτερα το στάδιο της εφηβείας μέσα στις δυσκολίες της εξέλιξης της ολοκλήρωσης της ταυτότητας και της αποδοχής του στενού και ευρύτερου περιβάλλοντος, βιώνουν κατά τον πιο έντονο τρόπο τον σκληρό ανταγωνισμό της σύγχρονης κοινωνίας, την μοναξιά που ο ανθρωπος της μεγαλούπολης αισθάνεται, την ασυνέπεια λόγων και έργων των μεγάλων και από τους ίδιους τους Γονείς του, από την έλλειψη συναισθηματικών δεσμών στην ίδια την οικογένεια .Το σημαντικο ειναι οτι το οικογενειακό περιβάλλον, όπου και μεγαλώνουμε παίζει πολυ μεγαλο ρόλο, στην όπια εξελίξη μας ως ανθρωποι.

Είχα γίνει πολυ αυστηρος με τον εαυτο μου ,ο χειρότερος κριτής του εαυτού μου,εφόσον αυτό έκανε και ο πατέρας μου σε μένα, σπάνια έως καθόλου μπορούσα να βρω κάτι θετικό σε μενα αυτό σιγά,σιγά άρχισε να περνάει και στην συναναστροφή μου με τον έξω κόσμο. Αισθάνομουν λυπημένος επειδή εστιαζα την προσοχή στα υποτιθεμενα ελαττώματα,νομιζα για οτι γινεται γυρω μου πως εφταιγα εγω. Κατηγορουσα τον εαυτό μου επειδή δεν έκανα κατι τελειο , η επειδη ειπα κατι λαθος , ή επειδή νομιζα οτι προκαλουσα δυστυχία στους άλλους. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίναν καλά θεωρουσα ότι αυτό είναι δικό μου λάθος. Ακόμα και ευχάριστα γεγονότα μπορεί να με εκάναν να αισθανθω χειρότερα διοτι σκεφτομουν οτι "Δεν μου αξίζει αυτό, είμαι ανάξιος.

Ο κινδυνος, πολλες φορες, αν ειχαμε μια "τραυματικη" εμπειρια ,ασχημη παιδικη ηλικια η σε κάποια ασχημη σχεση στο παρελθόν, είναι ότι υποσυνειδητα ξαναδημιουργουμε για τον εαυτό μας παρόμοιες περιστάσεις, ίσως διότι έτσι συνηθίσαμε να ζούμε, ίσως διότι κατά βάθος επιθυμούμε μια ευκαιρία να ξαναπαλέψουμε με αυτό που μας φόβιζε και να βγούμε νικητές.

Ενιωθα ακριβως οπως ενιωθα και τοτε μικρος καθε φορα που καποιος εβγαζε συμπεριφορες που μου θυμιζαν κατι απο την παιδικη μου ηλικια ,σε σχεση με τον πατερα μου με ταραζαν ,ενιωθα φοβο ,απομακρυνομουν απο αυτον , οπως και τοτε μικρος, ξανα ενιωθα παλι ασημαντος ενα τίποτα,ετσι οποτε γινοταν κατι αναλογο επιβεβαίωνομουν για αυτό που ήδη είχα πιστέψει για μένα ,οτι δηλαδη δεν αξιζω ,με συνεπεια να αυξανετε ολο ενα και περισσοτερο η ανασφάλεια μου με τον κόσμο ,να κλεινομε να στον εαυτο μου ,να με πιανουν κρισεις καταθληψης...

Θυμαμαι οτι απο καπια στιγμη και επειτα αρχιζα να τρομαζω πολυ ευκολα,με τον παραμικρο και θορυβο.

Η ηρωίνη και οι άλλες ουσίες ηταν μια φυγή από την δύσκολη κοινωνικη πραγματικότητα που ζούσα ,στο αδιέξοδο που ζούσα. Σε οπιαδηποτε ψυχοτρόπη ουσία , στρεφετε κανεις,το κανει διοτι δεν αντέχει τον εαυτο του και αυτο που ζει και σαν πολύ ευεσθητος δεκτης, καταλήγουνε ανάμεσα σε τόσα ειδη φυγης που υπάρχουν, στην πιο ακραία Φυγη ,στην τοξικομανια . Ήθελα να ξεφύγω από όλη αυτή την δυσφορία, την πίεση, την καταπίεση, Εφτασα να πνιγομε μες στο ίδιο μου το σπίτι ,H φυγη μου απο ολα αυτα ηταν οι ουσιες . Επειδη λοιπον δεν ειχα τα εφοδια και της αμυνες και της βασεις εμενα κρυμενος και φυλακισμενος απο και μεσα στην ουσια και εθαβα ολο και πιο βαθια μεσα μου αυτα που με βασανιζαν ,αυτα που ηθελα να εκφρασω και δεν τολμουσα, μεγαλωνα κρυφα εναν εφιαλτη ,μεχρι που εγινε σαν ταινια θριλερ που πεζει η ιδια καθε μερα και πρωταγωνιστουσα ως θυμα...

Οταν είχα πια βιώσει την ξεφτίλα της τοξικομανιας για τα καλά και καταλαβα πια ότι ο μονόδρομος που είχα πάρει βρήκε τοιχο , στο αμήν, ζήτησα βοήθεια απο τους γονεις μου περνοντας την μεγαλη αποφαση να τους μιλησω , μια αποφαση που πολυ καιρο με βασανιζε . Στεναχωρεθηκαν πολυ ,και εν ολιγης τους ειπα οτι θελω να παω σε προγραμμα απεξαρτησης και το οτι ειχω ακουσει για το 18 ΑΝΩ , ετσι ζητησα από το 18 ΑΝΩ βοηθεια, τον Ιανουάριο του 2001 .


To 18 ΑΝΩ εχει τρεις Φάσεις που περναει ο εξαρτημενος και αυτην την στιγμη βρησκομε στην τριτη φάση που ειναι η Κοινωνική Επανένταξη.
Το πρόγραμμα απεξαρτησης 18ΑΝΩ με βοήθησε παρά πολύ στο να γνωρίσω τον εαυτό μου ώστε να μπορώ να εκφράζω και να μπορώ να εχω τον αυτοελενχο των συναισθήματων μου θετικων η αρνητικων...

Έμαθα κυρίως ότι έχουμε την δυνατότητα εμείς οι άνθρωποι να δημιουργήσουμε τάξη μέσα μας ,ασχετος με της σύμφορες που μπορεί γινονται στον εξωτερικο κοσμο , ξερω είναι δύσκολο να μην επηρεάζεσαι από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μόνο μέσα από τα δύσκολα μπορουμε να καταφερουμε πράγματα. Τα αγαθά κόποις κτώνται ελεγαν οι αρχαιοι προγονοι μας(δηλαδή, τα αγαθά τα αποκτάς με κόπο).

Αυτο παραμένει και σήμερα εξίσου επίκαιρο όσο ήταν και τότε. Το να συναντούμε αντίσταση και δυσκολία στις επιδιώξεις μας, είναι στην φύση των πραγμάτων. Αν αυτή η δυσκολία μας κάνει να δειλιάζουμε, θα σταματήσουμε εκεί. Θα αναζητήσουμε να κάνουμε κάτι άλλο, κάτι ευκολότερο αλλά και λιγότερο σημαντικό, και θα εγκαταλείψουμε τον πρώτο στόχο που είχαμε.

Αν όμως μάθουμε να μην φοβόμαστε τις δυσκολίες, αν μάθουμε να επιμείνουμε όταν συναντάμε αντίσταση, τότε η ζωή ολόκληρη μας ανήκει: Όχι μόνο θα μπορέσουμε να επιτελέσουμε τους ατομικούς μας στόχους σπουδές κτλ. αλλά επίσης θα βελτιωθούν και οι σχέσεις μας με τους τριγύρω μας ανθρώπους.

Ειναι πολλά αυτά που ανακάλυψα και εμαθα όσο ήμουνα κύριος μέσα στην δευτερη φαση ,την κλειστη ,οπου τελειωσα τον Ιούνιο του 2003 και ήμουνα 7μιση μήνες εκει,αλλα επειδη ξανα γυρισα ( επεσα)στον παλιο τροπο ζωης, της χρησης χρειαστηκε να ξαναμπω παλι στην κλειστη φαση για να δουλεψω ακομα πιο πολυ καπια πραγματα με τον εαυτο μου και ετσι Ξανασηκωθηκα . Εκει λοιπον οπως και στην Επανενταξη με πολλές ομαδικες δραστηριότητες οπως ψυχοθεραπεία και οχι μονο ,αλλα και πολλές αλλες σημαντικες ομαδικές δραστηριοτητες , μπορεσα σε μεγαλο βαθμο να εκτιμησω ,να αγαπησω τον εαυτο μου ,να τον σεβομαι ,να εχω φωνη και λογο,να στεκομε Ορθα, να ειμαι Συνεπης, να εχω συνεπεια του λογου και των πραξεων μου, αυτοελενχο των συναισθηματων μου , να βαζω τα προσωπικα μου ορια, να μπορω να κανω ξεκαθαρες "αληθινές ,Ανθρώπινες ουσιαστικες σχέσεις" με ειχαν δυσκολεψει παρα πολυ και πριν την χρηση και μετα την χρηση και μεσα στην απεξαρτηση οι Ανθρωπινες σχεσεις ....

Επισης εμαθα πως.....ΔΕΝ φταιω εγω για οτι συμβαινει γυρω μου.....

Ο ατομικος μου θεραπευτης κυριος ,οπως και οι αλλοι με την σειρα τους με τον μοναδικο τους τροπο μου περασε μου μετεδωσε με εμαθε να δω αυτη την μοναδικη αξια, προσωπικοτητα, ομορφια και ζωντανια που εκρυβα μεσα μου,αρκει μονο να ριξεις μια ματια στον καθρεφτη οχι για τη μορφη που αντικατοπτριζεται αλλα για τον εσωτερικο πλουτο, την ενδοτερη φιγουρα. Ασχημες σκεψεις,βεβαια εμπειριες και καταστασεις πολλες φορες επηρεαζουν αρνητικα τη διαθεση μου και κατοπιν την καθημερινοτητα ,ευκολα ομως ανατρεπονται ολα αρκει να βρει καποιος το κλειδι που ανοιγει την πορτα της ψυχης του, και γω το εκανα , το εψαξα, το βρηκα, τον εχω, τον ελενχο.

Ολες οι απαντησεις ειναι εκει μεσα,αρκει να μην χασει κανεις το κλειδι... και εκει βοηθαει ενας θεραπευτης να δειξει τον τροπο, τον δρομο ,αν εχει καπιος επιμονη και θεληση βλεπει τον τροπο και βρησκει τον δρομο,αλλιως ακολουθει μαγικα ραβδακια...
Ανοιξα το "υπογειο" να βγουν τα "λυσασμενα σκυλια" απο φοβο τα θυμωμενα ,τα θλημενα ,τα εμαθα τα γνωρισα και μπορω και τα "αντιμετωπιζω".

Ειμαι σιγουρος οσο και ο θανατος οτι κοσμος εξω , η κοινωνια και η καθε κοινωνια δεν αλαξε εμεινε το ιδιο,ισως να ναι και χειροτερα ,Αλαξα εγω ομως και αυτο ειναι σημαντικο για μενα.

Δεν είναι ακατόρθωτο , να σταματήσεις τις οποιαδήποτε ψυχοτρόπες ουσίες που σε φυλακίζουνε στον ίδιο σου τον εαυτό. . Δεν είναι ακατόρθωτο να αλλάξεις τρόπο στάσης ζωής,φτανει να το θελεις ,οσο και δυσκολο να ειναι ,φτανει να το αποφασισεις να κανεις υσχηρη την θεληση σου και να το πιστεψεις.


Εχω επιλέξει να μην είμαι πλεον θεατής, αλλα ΠΡΩΤΑΓΩΝΗΣΤΗΣ στη δικιά μου ζωή, να είμαι πάντα σε θέση να αναλάβω τις ευθύνες των πράξεων μου και των λαθών μου. Να προσπαθώ, να αλλάζω και να προχωράω μπροστά , να σέβομαι εμενα , να μην φοβαμαι να θελω και να εκφραζω αυτά που νοιώθω. Να μαθαίνω από τα λάθη μου και να σηκώνομαι βλέποντας το φως να λάμπει πάλι.

Να είμαι κοντά στους δικους μου αγαπημενους ανθρωπους, .

Τελος και κλεινοντας την Καταθεση Ψυχης ,να πω πως ,Δεν είμαι ειδικος επαγγελματιας ,ή επιστημονας, ψυχολογος ψυχοθεραπευτης και, αναμφισβήτητα, δεν έχω κανένα συμφέρον. O σκοπος που ανοιξα την ψυχη μου εδω σε αυτο το θεμα ,ειναι διοτι το χω αναγκη να πω να μοιραστω οσα ειδα -εζησα για το πως ειχε γκρεμιστει η ζωη μου και πως την ξαναχτιζω παλι ,αυτη την φορα με γερα θεμελεια, να προβληματισω ....
Ετσι ... δημιουργησα και το site που παραθετω παρακατω για να πληροφορισω, να περασω μυνηματα, να ευεσθητοποιηθουν καπιοι να ταρακουνηθουν καπoιοι αλλοι ,οσο αυτο γινεται ,οπως και να μπορεσω να βοηθησω εστω και εναν να βγει απο το χαντακι να μπορεσει να σηκωθει ορθιος και να δει παλι το φως της ψυχης του με το κεφαλι ψηλα .
Με εκτιμηση και Σεβασμο Θοδωρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

like